Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare Un SRL a inregistrat in 2009 pierdere contabila de 50 lei si profit fiscal 133 lei (-50+183 impozit minim). Din anii anteriori SRL-ul are de recuperat pierdere fiscala de 2000 lei. SRL-ul ...
Intrebare
Un SRL a inregistrat in 2009 pierdere contabila de 50 lei si profit fiscal 133 lei (-50+183 impozit minim).
Din anii anteriori SRL-ul are de recuperat pierdere fiscala de 2000 lei. SRL-ul si-a suspendat activitatea in iunie 2009. In declaratia 101 apare ca societatea si-a recuperata fiscal 133 lei din anii anteriorri. Este corect asa?
Raspuns
1. Recuperarea pierderii fiscale stabilite prin declaratia anuala de impozit pe profit nu este optionala, avand loc de fiecare data cand in anul fiscal curent se inregistreaza profituri impozabile.
2. De cealalta parte, introducerea impozitului minim, in/pentru 2009, a amendat fiecare trimestru in care impozitul pe profit aferent acelui trimestru (la care a fost avuta in vedere si pierderea fiscala reportata) a fost mai mic decat transa de impozit minim.
3. In exemplul d-voastra, cheltuiala cu impozitul nu a generat ea insasi profitul impozabil. Daca initial a diminuat profitul contabil, ulterior a fost adaugata ca nedeductibila, ceea ce a condus la un efect zero in determinarea bazei impozabile.
Coroborand cele de mai sus si facand abstractie de echitatea, pe fond, a masurii, profitul impozabil curent de 133 RON din anul de referinta este in mod corect acoperit din pierderea fiscala, rezultand o pierdere reportabila (diminuata) de 1.867 RON.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Conform art. 114 din Normele in aplicarea art. 18 „Impozit minim” din Codul Fiscal:
111. Contribuabilii mentionati la art. 18 alin. (2) din Codul fiscal, la determinarea impozitului datorat, vor avea in vedere urmatoarele:
a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului/anului, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;
b) incadrarea in transa de venituri totale anuale prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal in functie de veniturile totale anuale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevazute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim anual/trimestrial datorat corespunzator transei de venituri totale anuale, determinata potrivit lit. b);
d) compararea impozitului pe profit trimestrial/anual cu impozitul minim trimestrial/anual si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.
(...)
114. Impozitul pe profit aferent trimestrului/anului se calculeaza potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal, inclusiv cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale prevazute la art. 26 din titlul II "Impozitul pe profit".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Legea nr. 76 din 2010 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109 per 2009 pentru modificarea si completarea Legii privind Codul fiscalCine scapa de PLATA IMPOZITULUI MINIM?Cum platim impozitul pe profit in 2010?Declarare si plata a impozitului pe profit in lumina OUG nr. 22 din 2010Important: Declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2010Ultimele articole
Informare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVADeclaratia 100. Declaratia 101. PrevederiCodul fiscal 2011 - Titlul IICodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul V - Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale25 octombrie - ultimul termen pentru declararea si PLATA IMPOZITULUI MINIMArticole similare
Nerezidentii si declaratia de impozit pe profitONG si reinvestire profit. Cum procedam corect privind plata impozitului?Implicatii TVA pentru facturile neinregistrate in contabilitateMicrointreprindere si DECLARATIA 101 pentru luna ianuarie 2017. Trecem pierderea fiscala?Distribuire dividende. Declaratia 100Ultimele articole
Regulile de completare a D101 privind impozitul pe profit, modificate! Care sunt noutatile din 2024ONG-uri in 2023: Au obligatia de a depune D100 chiar daca nu desfasoara activitate economica?Profit reinvestit. Cum se calculeaza impozitul pe profit in trim. III 2023D101: Incepand cu 2023 exista 2 declaratii anuale de impozit pe profitDECLARATIA 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"