Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Suntem din ce in ce mai putin siguri ca ceea ce pricepem astazi va fi valabil si maine, dar din ce in ce mai siguri ca ceea ce este astazi lege maine poate fi tocmeala, ca nu putem face un plan de ...
Suntem din ce in ce mai putin siguri ca ceea ce pricepem astazi va fi valabil si maine, dar din ce in ce mai siguri ca ceea ce este astazi lege maine poate fi tocmeala, ca nu putem face un plan de afaceri pe o perioada mai indelungata, ca suntem multumiti de asimilarea ultimelor noutati in materie – asadar instruiti!, dar uite... abia am invatat si maine trebuie sa ne „dezvatam”...
Ati regasit, in editiile anterioare, in sectiunea dedicata impozitului pe profit subiectul ce trateaza sistemul platilor anticipate. Intre timp, Guvernul ne-a „cadorisit”, inainte de Paste, cu o noua ordonanta de urgenta: O.U.G. nr. 22/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 201 din 30.03.2010, prin care acest sistem de plata anticipata in contul impozitului pe profit a fost suspendat pana in 2012.
Va rugam sa tratati cu ingaduinta si cu rabdare (pana in 2012!? – nici de asta nu putem fi siguri!) aceasta sectiune si sa acceptati urmatoarele corectii.
Societatile comerciale vor efectua pentru trimestrele I, II si III din 2010 comparatia intre impozitul pe profit trimestrial si impozitul minim, stabilit in raport cu veniturile totale inregistrate la sfarsitul anului 2009, recalculat corespunzator trimestrului respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent trimestrului respectiv.
Iata textul complet al acestei ordonante:
1. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:
"(5) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) efectueaza pentru trimestrele I-III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv. In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim prevazut la alin. (3) se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3).
(6) In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada."
2. La articolul 34 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Incepand cu anul 2012, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a)."
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
3. La articolul 34, dupa alineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (19), cu urmatorul cuprins:
"(19) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a), infiintati in cursul anului precedent, care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal in care s-au infiintat inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat."
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Deducere cheltuieli de sponsorizare din impozitul specificEvidenta contractelor ne scapa de amenziCertificarea declaratiilor de catre consultantul fiscalCesiunea de parti sociale. Creditare societate. Cum se evidentiaza schimbarea asociatilor si creditorilor?Zoom fiscal: Conventiile de dubla impunereUltimele articole
Cum trebuie declarat IMPOZITUL PE PROFIT pentru trim. III 2024. Speta importantaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Impozit minim pe cifra de afaceri. Calcul util privind noul impozit minimControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceFacturi netrimise prin E-Factura. Care este tratamentul fiscal pentru IMPOZITUL PE PROFIT si TVAArticole similare
Utilizare E-Factura. Sistemul este OBLIGATORIU in relatia dintre firme si persoanele fizice in anumite cazuriNOU: Livrari scutite de TVA. OMFP 961/2015 privind aprobarea Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2015Inregistrarea TVA a unei firme dintr-un stat membru prin reprezentantul fiscalSinteza OPANAF nr. 418 din 2012: Formularul 311Inregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireUltimele articole
E-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"