Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Declarare si plata a impozitului pe profit in lumina OUG nr. 22 din 2010

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Infotva.ro la 19 Apr. 2010
Tags: impozitul pe profit, codul fiscal

Suntem din ce in ce mai putin siguri ca ceea ce pricepem astazi va fi valabil si maine, dar din ce in ce mai siguri ca ceea ce este astazi lege maine poate fi tocmeala, ca nu putem face un plan de ...

Suntem din ce in ce mai putin siguri ca ceea ce pricepem astazi va fi valabil si maine, dar din ce in ce mai siguri ca ceea ce este astazi lege maine poate fi tocmeala, ca nu putem face un plan de afaceri pe o perioada mai indelungata, ca suntem multumiti de asimilarea ultimelor noutati in materie – asadar instruiti!, dar uite... abia am invatat si maine trebuie sa ne „dezvatam”...

Ati regasit, in editiile anterioare, in sectiunea dedicata impozitului pe profit subiectul ce trateaza sistemul platilor anticipate. Intre timp, Guvernul ne-a „cadorisit”, inainte de Paste, cu o noua ordonanta de urgenta: O.U.G. nr. 22/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 201 din 30.03.2010, prin care acest sistem de plata anticipata in contul impozitului pe profit a fost suspendat pana in 2012.

Va rugam sa tratati cu ingaduinta si cu rabdare (pana in 2012!? – nici de asta nu putem fi siguri!) aceasta sectiune si sa acceptati urmatoarele corectii.

Societatile comerciale vor efectua pentru trimestrele I, II si III din 2010 comparatia intre impozitul pe profit trimestrial si impozitul minim, stabilit in raport cu veniturile totale inregistrate la sfarsitul anului 2009, recalculat corespunzator trimestrului respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferent trimestrului respectiv.

Iata textul complet al acestei ordonante:

1. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

"(5) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) efectueaza pentru trimestrele I-III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv. In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim prevazut la alin. (3) se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3).

(6) In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada."

2. La articolul 34 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"b) contribuabilii, altii decat cei prevazuti la lit. a), au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, daca in prezentul articol nu se prevede altfel. Incepand cu anul 2012, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati la lit. a)."

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Cartea Neagra a Controlului Fiscal

Vezi detalii

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

3. La articolul 34, dupa alineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (19), cu urmatorul cuprins:

"(19) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. a), infiintati in cursul anului precedent, care nu au fost obligati la plata impozitului minim si care la sfarsitul anului fiscal in care s-au infiintat inregistreaza pierdere fiscala, efectueaza trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe profit in suma de o patrime din impozitul minim anual, prevazut la art. 18 alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru perioada impozabila aferenta anului in care s-au infiintat."

Autor: Infotva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Declarare si plata a impozitului pe profit in lumina OUG nr. 22 din 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016