Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina
la 25 Mai. 2022

ANAF Iasi a publicat un materian informativ cu privire la noile modificari legislative, aprobate prin Legea 135/2022. Astfel, in intervalul 1 iunie 2022-31 decembrie 2028, sunt scutiti de la plata impozitului pe venit angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara.
Este vorba despre:
- persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3)din Codul fiscal, pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);

Venituri din CHIRII Tratament fiscal Monografii contabile

Cartea neagra a controlului fiscal

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii
nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, in conditiile de mai sus, vor beneficia si de urmatoarele facilitati:
- reducerea cotei de contributie de asigurari sociale (CAS) cu 3,75 puncte procentuale;
- exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), persoanele fiind asigurate sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Angajatorii din sectorul agricol si din industria alimentara vor beneficia si de o cota redusa de contributie asiguratorie pentru munca (CAM): 0,27%.
Prin derogare de la prevederile Codului muncii, pana la sfarsitul anului 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora.
Legea intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022.
Baza legala:
LEGEA Nr. 135 din 13 mai 2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative
Sursa: ANAF
Sursa: ANAF

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Scutiri de la plata impozitului pe venit pentru pentru angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, conform Legii 135/2022":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Firme (coduri CAEN) care se incadreaza pentru a beneficia de facilitatile fiscale conform legii 135/2022LEGEA 135/2022: Taxele salariale reduse pentru firme NU se vor aplica in cazul veniturilor care depasesc suma de 30.000 leiSalariu minim de 3.000 lei, conform Legii 135/2022. Coduri CAEN care aplica legislatiaBeneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAEN
Mai multe articole despre legea 135/2022
Articole similare
SCUTIRI DE IMPOZITE si taxe locale pentru veterani de razboi si vaduve de razboiSalariu tarifar sub 3.000 de lei. Se poate acorda scutirea de de impozit pe venit si reducerea cotei de CAS?Legea 262/2020: Profitul investit in sustinerea invatamantului dual este scutit de impozitPaste 2019: Companiile prefera oferirea de vouchere cadou. Cei mai norocosi angajati primesc si tichete de vacanta de 1 Mai (studiu)
Mai multe articole despre scutiri de impozite

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"