Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAEN

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iul. 2022
Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAEN
Tags: sector agricol, industria alimentara, facilitati fiscale, salariu minim 2021

Potrivit legii 135/2022, daca am o societate cu cod CAEN-0111-cultivarea cerealelor, cu angajati in domeniu si o brutarie cu 5 angajati, toti angajatii beneficiaza de Legea 135/2022? Chiar daca tinem cont de cifra de afaceri de minim 80% din domeniul agro alimentar?

Va rog sa specificati daca toti salariatii intra sub legea 135/2022, inclusiv contabilii, directorii? Conform Legii 135/2022, specific ca firma are cod Caen 0111- dar avem si Brutarie si cifra de afaceri in primele 6 luni este minim 80% provenita din vanzare produse panificatie, apoi de la Iulie-Decembrie cifra de afaceri de minim 80% provine din agricultura. 

Cum calculez salariile pentru angajatii din brutarie, daca intra sub incidenta legii 135/2022 numai in primele 6 luni, apoi nu mai intra daca cifra de afaceri provine din agricultura din Iulie-Decembrie? Sau toti angajatii intra sub lege- tinand cont de CA din agricultura- minim 80%?
 
Raspunsul consilierului juridic Gabriela Dita: 
 
Conform Legii 135/2022, majorarea salariului minim la nivelul de 3.000 lei se aplica, exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. I din Legea 135/2022 respectiv la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal pentru angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;
Asadar salariul minim de 3.000 de lei in sectorul agricol si in industria alimentara se stabileste in functie de codul CAEN al angajatorului si nu in functie de codul COR al functiei ocupate de salariat.
 
Daca societatea obtine veniturile dintr-o activitate din lista prevazuta la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, angajatorul urmeaza sa aplice prevederile art. 1 din Legea nr. 135/2022.
 
Precizam ca in opinia Inspectiei muncii, in ceea ce priveste sectorul agricol si industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, stabilit la suma de 3.000 lei lunar, este aplicabil tuturor salariatilor angajatorilor care desfasoara activitati in sectorul sectorul agricol si industria alimentara, in domeniile de activitate enumerate la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.
 
In conditiile in care nu exista nici o dispozitie suplimentara in textul Legii 135/2022 privind diferentierea intre obiectul principal de activitate al societatii si cele secundare, respectiv privind salariul minim aplicat salariatilor pentru activitatea principala a angajatorului de cei implicati in celelalte activitati desfasurate de angajator si incluse in actul constitutiv drept obiect secundar de activitate, este dificil sa fie facuta o separare intre salariatii repartizati uneia sau alteia dintre activitati.
 
Intr-o astfel de varianta in care aplicarea exclusiv domeniilor de activitate prevazute de art. 60 pct. 7 din Codul fiscal ar viza doar activitatea efectiv desfasurata, toti salariatii care isi desfasoara activitatea in alte compartimente sau departamentele auxiliare (administrativ, resurse umane, securitate in munca, contabilitate s.a.) nu ar fi vizati de majorare, insa afirmatia potrivit careia majorarea se aplica tuturor salariatilor ai angajatorilor care desfasoara activitate in domeniile CAEN enumerate la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal nu si-ar mai avea aplicabilitate.
 
In lipsa unor dispozitii legale care sa sustina o aplicare diferentiata a salariului minim la nivelul unui angajator care are inscrise in actul constitutiv mai multe coduri CAEN, inclusiv din cele enumerate la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, constatam ca intentia legiuitorului a fost aceea de a majora salariul minim aplicat la 3.000 lei pentru toti salariatii acestor angajatori care desfasoara activitate in sectorul agricol si industria alimentara si care au in domeniul de activitate codurile CAEN precizate la art. 1 din Legea 135/2022, indiferent de cifra de afaceri realizata.
 
Astfel, o societate care are in obiectul de activitate unul din codurile CAEN enumerate de art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, va considera drept salariu minim nivelul de 3.000 lei, aplicabil pentru toti salariatii care desfasoara activitate in sectorul agricol si industria alimentara prevazute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal indiferent de cifra de afaceri.
 
Numai scutirea se aplica daca sunt indeplinite toate conditiile. In ceea ce priveste majorarea salariului se aplica tuturor salariatilor care desfasoara activitate in sectorul agricol si industria alimentara si care au in domeniul de activitate codurile CAEN precizate la art. 1 din Legea 135/2022.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAEN":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016