Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 11 Iul. 2022
Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara
Tags: facilitati fiscale, facilitati constructii, facilitati sector agricol

Agentia Nationala de Administrare Fiscala Brasov a publicat un material informativ prin care reaminteste contribuabililor cate este procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.

Prin Legea nr. 135/2022 au fost completate prevederile Codului fiscal, introducandu-se anumite facilitati fiscale pentru veniturile din salarii obtinute in sectorul agricol si in industria alimentara, in intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028.

Facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara constau in:

a) scutirea de la plata impozitului pe venit (impozitul pe salariu);
b) reducerea cotei de contributie de asigurari sociale (CAS) de la 25% la 21,25%;
c) exceptarea de la plata contributiei de sanatate (CASS);
d) reducerea cotei contributiei asiguratorie pentru munca (CAM) de la 2,25% la 0,27%;
e) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, in cazul conditiilor deosebite de munca sau speciale de munca.

Prevederile Ordinului nr. 1525/2022 vizeaza procedura de acordare a facilitatilor fiscale:

- Facilitatile fiscale se acorda pentru activitatea desfasurata in Romania, inclusiv persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca platitorul de venituri la care sunt detasate desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara si indeplineste conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.

- Pentru aplicarea facilitatilor fiscale, angajatorii persoanelor fizice din sectorul agricol si in industria alimentara trebuie sa realizeze cifra de afaceri din activitatile mentionate la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.
- Mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut de prezenta procedura se aplica de catre angajatorii, inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal cu cel putin unul din codurile mentionate la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal si care desfasoara efectiv activitate in sectorul agricol si in industria alimentara.

-Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

-Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

In vederea determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala, indicatorii "Cifra de afaceri totala" si "Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara" se calculeaza dupa cum urmeaza:

a) "Cifra de afaceri totala" realizata cumulat de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare, se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:
(i) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate;
(ii) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
(iii) veniturile din productia de imobilizari corporale, inregistrate in contabilitate;

2. se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

b) "Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara" se completeaza de angajatorii care desfasoara una sau mai multe activitati clasificate la codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, cu cifra de afaceri realizata efectiv din activitatile aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, respectiv cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii din activitatile aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, evidentiate potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile si completarile ulterioare, sau, dupa caz, Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare, la care:

1. se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

(i) veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;
(ii) soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016