Tags: constructii, facilitati constructii, cifra de afaceri
Despre facilitatile acordate prin OUG 43/2019 s-a tot scris, insa in continuare exista semne de intrebare in ce priveste aplicarea acestora. Asadar, astazi vom discuta despre conditiile in care se acorda aceste beneficii.
Cazul analizat astazi este urmatorul: "O societate, A - cod CAEN 4673 - Comert cu ridicata al materialelor, contracteaza o lucrare de amenajare a terenului si executarea unei platforme betonate pe care la randul ei o da subantrepriza altei societati, B, care o executa. La terminarea lucrarii, societatea A factureaza beneficiarului c/val. lucrarii pe care o incaseaza si primeste de la societaea B
factura pentru lucrarea executata pe care o achita. Care societate beneficiaza de facilitatile din domeniul constructiilor acordate conform OUG nr.114/2018? Societatea A, societatea B sau ambele? De retinut faptul ca societatea A nu avea logistica necesara umana si mecanica, desi are inscris in statutul societatii ca domeniu si aceasta activitate de constructii.
Specialistul nostru arata, pentru
Portal Codul Fiscal, ca, pentru aplicarea facilitatilor acordate in sectorul constructiilor, trebuie indeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, astfel cum acestea au modificate de OUG 43/2019. Acestea se acorda pentru toti salariatii care realizeaza in luna de raportare venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori/platitori ce desfasoara activitati in domeniul constructiilor conform codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Asa cum rezulta din analiza conditiilor enumerate la art. 60 pct.5 din Codul fiscal, relevanta este activitatea desfasurata de societate codificata conform Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN si nu cea desfasurata de salariati codificata conform Clasificarii ocupatiilor din Romania – COR.
Avand in vedere acestea, fiecare societate va trebui sa analizeze in primul rand daca activitatile desfasurate la nivelul entitatii se incadreaza in activitatile cuprinse in obiectul de activitate al societatii incluse in codurile CAEN enumerate la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 43/2019.
In al doilea rand va trebui sa fie determinata ponderea cifrei de afaceri din activitatile mentionate la art. 60 pct. 5din Codul fiscal, din
cifra de afaceri totala, care trebuie sa depaseasca procentul de 80% in conformitate cu prevederile OCNSP 239/2019 in functie de momentul infiintarii societatii, in anul in curs sau in anii anteriori anului curent.
In acest context, precizam ca potrivit prevederilor OUG 43/2019 care aduce modificari conditiilor prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a) din art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata. Cifra de afaceri luata in calcul pentru aplicarea facilitatilor, se poate referi si la alte tipuri de contracte si activitati specifice destinate sectorului de constructii, precum contracte de servicii, de furnizare.
Realizarea de venituri prin subcontractare este posibila in sectorul constructii, insa societatile vor putea sa aplice facilitatile doar daca toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal sunt indeplinite. In acest sens, insasi activitatea de constructii cuprinsa si explicata in diviziunile/grupele/codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal poate fi realizata in totalitate sau partial de catre subcontractori/subantreprenori in regim de subcontractare/subantrepriza, in calculul cifrei de afaceri intrand si activitatile din domeniul constructiilor desfasurate prin intermediul subcontractorilor. Asadar, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei privind cifra de afaceri, urmeaza a fi analizate toate veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate in conturile prevazute de OMFP 1802/2014 potrivit specificului activitatii desfasurate, urmand a determina ponderea cifrei de afaceri din activitatea cu codul/codurile CAEN prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in conformitate cu prevederile OCNSP 239/2019.
In conditiile in care si conditia referitoare la veniturile realizate este indeplinita, facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal urmeaza a fi acordate tuturor salariatilor societatii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, indiferent de activitatea prestata de acestea, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim in constructii. Facilitati fiscale
Intrebare:
In vederea aplicarii derogarii sumei de 300 lei introdusa prin OUG 115 si continuata prin OUG 156/2024 ART. LXVI la verificarea primei conditii prevazute la lit.a
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
In...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lucrari constructii, evidenta stocuri
Intrebare:
Pentru o societate de constructii care efectueaza diverse lucrari pentru terti trebuie tinuta evidenta cantitativ valorica?
Materialele folosite sunt pe lucrare nu sunt in stoc, iar uneori foloseste materiale clientilor? Cum este corect sa tinem evidenta avand in vedere si declaratia SAF-T?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe constructii
Intrebare:
Avand in vedere noile reglementari aparute incepand cu 01.01.2025 legate de impozitul pe constructii (1% la ce nu se declara la Primarie) am avea urmatoarele intrebari:
1. Societatile isi vor calcula 1% la toate constructiile (clasa 1) care nu sunt impozitate la Impozite locale?
2. Daca o cladire care inca nu a fost reevaluata pentru taxe locale (nu au trecut cei 5 ani) are majorari de valoare care insa nu depasesc 25% si nu se achita impozit la Primarie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Servicii monitorizare video santier. Locul prestarii
Intrebare:
O societate (A) inregistrata in scop de TVA (DOAR) in Romania, presteaza lucrari asimilate constructiilor, pe teritoriul Germaniei, unei societati (B) din Germania, inregistrata in scop de TVA in Germania.
O societate (C) din Germania si inregistrata in scop de TVA in Germania, presteaza catre societatea (A) din Romania si inregistrata in scop de TVA doar in Romania, servicii de monitorizare video (de siguranta/antifurt!) a acestor lucrari. Cum este corect sa-i fie...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<