Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicarea facilitatilor in constructii - conditii care trebuie indeplinite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2019
Tags: constructii, facilitati constructii, cifra de afaceri

Despre facilitatile acordate prin OUG 43/2019 s-a tot scris, insa in continuare exista semne de intrebare in ce priveste aplicarea acestora. Asadar, astazi vom discuta despre conditiile in care se acorda aceste beneficii.

Cazul analizat astazi este urmatorul: "O societate, A - cod CAEN 4673 - Comert cu ridicata al materialelor, contracteaza o lucrare de amenajare a terenului si executarea unei platforme betonate pe care la randul ei o da subantrepriza altei societati, B, care o executa. La terminarea lucrarii, societatea A factureaza beneficiarului c/val. lucrarii pe care o incaseaza si primeste de la societaea B factura pentru lucrarea executata pe care o achita. Care societate beneficiaza de facilitatile din domeniul constructiilor acordate conform OUG nr.114/2018? Societatea A, societatea B sau ambele? De retinut faptul ca societatea A nu avea logistica necesara umana si mecanica, desi are inscris in statutul societatii ca domeniu si aceasta activitate de constructii. 
 
Specialistul nostru arata, pentru Portal Codul Fiscal, ca, pentru aplicarea facilitatilor acordate in sectorul constructiilor, trebuie indeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, astfel cum acestea au modificate de OUG 43/2019. Acestea se acorda pentru toti salariatii care realizeaza in luna de raportare venituri din salarii si asimilate salariilor de la angajatori/platitori ce desfasoara activitati in domeniul constructiilor conform codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Asa cum rezulta din analiza conditiilor enumerate la art. 60 pct.5 din Codul fiscal, relevanta este activitatea desfasurata de societate codificata conform Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN si nu cea desfasurata de salariati codificata conform Clasificarii ocupatiilor din Romania – COR.
 
Avand in vedere acestea, fiecare societate va trebui sa analizeze in primul rand daca activitatile desfasurate la nivelul entitatii se incadreaza in activitatile cuprinse in obiectul de activitate al societatii incluse in codurile CAEN enumerate la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 43/2019.
 
In al doilea rand va trebui sa fie determinata ponderea cifrei de afaceri din activitatile mentionate la art. 60 pct. 5din Codul fiscal, din cifra de afaceri totala, care trebuie sa depaseasca procentul de 80% in conformitate cu prevederile OCNSP 239/2019 in functie de momentul infiintarii societatii, in anul in curs sau in anii anteriori anului curent.
 
In acest context, precizam ca potrivit prevederilor OUG 43/2019 care aduce modificari conditiilor prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a) din art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata. Cifra de afaceri luata in calcul pentru aplicarea facilitatilor, se poate referi si la alte tipuri de contracte si activitati specifice destinate sectorului de constructii, precum contracte de servicii, de furnizare.
 
Realizarea de venituri prin subcontractare este posibila in sectorul constructii, insa societatile vor putea sa aplice facilitatile doar daca toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal sunt indeplinite. In acest sens, insasi activitatea de constructii cuprinsa si explicata in diviziunile/grupele/codurile CAEN prevazute la art. 60 pct. 5 lit. a) din Codul fiscal  poate fi realizata in totalitate sau partial de catre subcontractori/subantreprenori in regim de subcontractare/subantrepriza, in calculul cifrei de afaceri intrand si activitatile din domeniul constructiilor desfasurate prin intermediul subcontractorilor. Asadar, in ceea ce priveste indeplinirea conditiei privind cifra de afaceri, urmeaza a fi analizate toate veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate in conturile prevazute de OMFP 1802/2014 potrivit specificului activitatii desfasurate, urmand a determina ponderea cifrei de afaceri din activitatea cu codul/codurile CAEN prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, in conformitate cu prevederile OCNSP 239/2019.
 
In conditiile in care si conditia referitoare la veniturile realizate este indeplinita, facilitatile fiscale prevazute la art. 60 pct. 5, art. 138 1 si art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal urmeaza a fi acordate tuturor salariatilor societatii care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, indiferent de activitatea prestata de acestea, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aplicarea facilitatilor in constructii - conditii care trebuie indeplinite":
Rating:

Nota: 4.58 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016