Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Controale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 31 Oct. 2022
Controale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 lei
Tags: controale itm, domeniul constructiilor, amenzi firme

In perioada 05 07 octombrie, inspectorii de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Arad au efectuat actiuni de verificare la angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor.

Actiunea, de tip Campanie nationala, a vizat in principal identificarea cazurilor de munca nedeclarata si subdeclarata si luarea masurilor care sa asigure respectarea de catre angajatorii care desfasoara activitati in domeniul constructiilor a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.

In cele trei zile, au fost verificati 17 angajatori de pe raza judetului Arad, la patru dintre ei fiind depistate persoane care prestau activitate fara a avea incheiat contract individual de munca.

In total au fost identificate opt persoane care lucrau ,,la negru”, cinci dintre acestea la un singur angajator. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la 162.000 lei, fiind trasate 29 de masuri de intrare in legalitate.

Accent a fost pus si pe informarea angajatorilor dar si a lucratorilor, cu privire la efectele nocive si mai ales consecintele pe care le genereaza munca fara forme legale, intrucat persoana care lucreaza fara a avea incheiat un contract de munca este lipsita de protectie sociala, nu poate sa-si revendice drepturile, nu beneficiaza de concediu de odihna, de concediu medical si evident, nu are siguranta platii salariului, plata facandu-se in functie de bunavointa angajatorului.

In egala masura, angajatorul care recurge la utilizarea muncii fara forme legale este lipsit de posibilitatea legala de a-l responsabiliza pe lucrator pentru eventualele prejudicii produse de catre acesta si nu mai putin important, eludarea legii atrage dupa sine sanctiuni, intr-o atare situatie, amenda contraventionala fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata.

si in materie de securitate si sanatate in munca au fost facute verificari, urmarindu-se si de aceasta data cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si lucratorilor cu privire la obligativitatea respectarii prevederilor legale de protectie a muncii, in special in prevenirea riscului de cadere de la inaltime.

A fost readusa in atentia angajatorilor obligatia de a asigura pe santiere echipamente de munca corespunzatoare, de a monta sisteme de protectie colectiva (balustrade solide, platforme sau plase de prindere), de a completa si adapta in functie de evolutia lucrarilor ,,Planul propriu de securitate si sanatate”, lucratorilor revenindu-le obligatia de a folosi echipamentul individual de protectie (bocanci, casti, centuri de ancorare).

De asemenea, angajatorii au fost indrumati pentru a crea conditii de natura sa stimuleze lucratorii cu privire la participarea cat mai activa la procesul de insusire a legislatiei specifice domeniului constructii, rezultatul scontat fiind cresterea nivelului de securitate la locul de munca astfel incat la sfarsitul programului de lucru sa nu se inregistreze nici un accident de munca.


Sursa: ITM

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Controale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016