Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inspectia Muncii a publicat calendarul actiunilor de control pentru anul 2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 06 Ian. 2022 Exclusiv
Inspectia Muncii a publicat calendarul actiunilor de control pentru anul 2022
Tags: controale itm, calendarul controalelor itm

Asa cum se intampla in fiecare an, Inspectia Muncii a publicat recent calendarul actiunilor de control pentru 2022. Institutia va derula campanii europene dar si nationale pentru a supraveghea atat securitatea si sanatatea in munca cat si relatiile de munca. Nu in ultimul rand vor fi vizate regulile pentru prevenirea infectarii cu virusul Covid-19.

I. CAMPANII EUROPENE 

Organizarea si desfasurarea Saptamanii Europene de Securitate si Sanatate in Munca - Afectiunile musculoscheletice (AMS), sub egida Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.

Motivare:

Garantarea unui mediu de lucru sigur si sanatos pentru cei peste 217 milioane de angajati din Uniunea Europeana reprezinta un obiectiv strategic pentru Comisia Europeana, care desfasoara in acest sens o stransa colaborare cu statele membre, partenerii sociali si celelalte institutii ale UE. Deoarece riscurile profesionale pentru securitatea si sanatatea lucratorilor sunt, in general, similare in intreaga Uniune, Comisia Europeana are rolul important de a sprijini statele membre in abordarea acestor riscuri intr-un mod mai eficient si in adoptarea unor directive de stabilire a unor cerinte minime in vederea imbunatatirii mediului de munca si de asigurare a securitatii si sanatatii lucratorilor. 

In acest scop, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca organizeaza campanii de informare avand ca tema subiecte identificate ca fiind de interes in domeniul securitatii si sanatatii in munca. incepand din 2003, in vederea indeplinirii acestui obiectiv, Inspectia Muncii s-a implicat in desfasurarea campaniilor europene si a promovat informatiile furnizate de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, la nivel national, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, prin urmatoarele tipuri de activitati: - distribuirea de materiale publicitare ale campaniei (ghiduri, afise, pliante, brosuri);

- organizarea de actiuni specifice la nivelul inspectoratelor teritoriale de munca: sesiuni deinstruire/informare/constientizare, conferinte, workshop-uri, competitii de postere/fotografii, conferinte de presa, expozitii, concursuri, proiectii speciale de film, cu participarea reprezentantilor angajatorilor, ai partenerilor sociali, ai institutelor de cercetare si de invatamant, ai serviciilor externe de prevenire si protectie, precum si a altor factori interesati;
- diseminarea informatiilor si a instrumentelor practice de gestionare a securitatii si sanatatii in munca, atat la nivelul angajatorilor, cat si al angajatilor. in luna octombrie a fiecarui an, sub egida ”Saptamanii Europene a Sanatatii si Securitatii in Munca”, Inspectia Muncii organizeaza simpozioane tehnico-stiintifice in 4 centre regionale (inspectorate teritoriale de munca). La aceste simpozioane regionale sunt invitati sa participe cu lucrari tehnico-stiintifice reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale, ai inspectoratelor teritoriale de munca, angajatori sau reprezentanti ai acestora, lucratori desemnati pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie, servicii de prevenire si protectie, reprezentanti ai partenerilor sociali etc.

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca a anuntat tema Campaniei pentru perioada 2020-2022:

Prevenirea afectiunilor musculo-scheletice profesionale. EU-OSHA a mai desfasurat o campanie in anul 2007 cu tema „Reduceti efortul” (afectiuni musculo-scheletice). Campania din 2007 a urmarit sa promoveze o metoda de gestionare integrata a problemei, subliniind ideea potrivit careia toti partenerii sociali ar trebui sa conlucreze in vederea combaterii afectiunilor musculo-scheletice. in cadrul acestei actiuni a fost subliniata importanta gestionarii modului de pastrare, reabilitare si reintoarcere la lucru a persoanelor care sufera sau au suferit de afectiuni musculo-scheletice.

Afectiunile musculo-scheletice continua sa fie una din cele mai frecvente probleme de sanatate profesionala nu numai in Europa, ci si in lume. in prezent, acestea afecteaza milioane de lucratori din intreaga Europa, iar imbolnavirile presupun cheltuieli de miliarde de euro din
partea angajatorilor.

In acest context, Campania Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca 2020-2022 va aborda cauzele acestei probleme persistente la locul de munca dintr-o perspectiva sistemica, iar scopul acesteia este de a disemina informatii privind AMS, de a incuraja abordarea integrata a gestionarii acestora si de a oferi instrumente si solutii practice la nivelul tuturor locurilor de munca. in abordarea AMS, angajatorii trebuie sa ia in considerare si monitorizarea starii de sanatate a lucratorilor, precum si reabilitarea si reintegrarea acelora care sufera de afectiuni musculo-scheletice.


II. CAMPANII NATIONALE IN DOMENIUL SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA

Campanie nationala de verificare a modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la lucrarile din domeniul constructiilor – cod. CAEN 41, 42, 43.

Motivare:

Constructiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importanta in economia nationala. in baza analizei datelor statistice privind indicele de frecventa care indica numarul de accidentati care revin la 1000 de lucratori s-a constatat ca acest sector de activitate are o pondere majora in numarul total de accidentati in munca.

Situatia se datoreaza caracteristicilor muncii in acest domeniu de activitate, respectiv:
- nivelul scazut al pregatirii profesionale a personalului;
- fluctuatii mari de personal;
- modificarea continua a mediului de munca;
- modificarea frecventa a locului de munca;
- utilizarea frecventa de lucratori fara forme legale;
- pericolelor de accidentare existente in mediul de munca.

Avand in vedere numarul de accidente de munca inregistrat in acest domeniu de activitate, precum si gravitatea acestora, Inspectia Muncii considera ca se impune intensificarea actiunilor de verificare si monitorizare a modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si asupra modului in care angajatorii realizeaza masurile de securitate si sanatate dispuse de inspectorii de munca, in santierele temporare si mobile. Desi situatia epidemiologica determinata de raspandirea virusului SARS-CoV-2, a impus instaurarea sarii de urgenta si, mai apoi, instaurarea si prelungirea starii de alerta, activitatea in domeniul constructiilor a continuat.

Grupul tinta este constituit din angajatorii si lucratorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor (codurile CAEN 41, 42 si 43).

Un obiectiv al campaniei este cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste necesitatea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca. Inspectoratele teritoriale de munca vor mediatiza obiectivele campaniei in mass media locala si centrala si, in functie de conditiile locale si de situatia epidemiologica determinata de raspandirea virusului SARS-CoV-2, se vor organiza dezbateri, mese rotunde cuangajatori cu activitate din domeniul constructiilor si cu reprezentanti ai sindicatelor reprezentative, avand ca teme costurile socio-economice ce deriva din nerespectarea prevederilor legale in vigoare. Se vor analiza exemple de accidente de munca care s-au produs in activitatile de constructii, precum si masurile de prevenire care nu au fost luate sau nu au fost respectate si care au condus la producerea acestora.

Un alt obiectiv este indrumarea angajatorilor pentru crearea conditiilor care pot stimula lucratorii, reprezentantii acestora, precum si sindicatele din domeniul constructiilor, pentru o participare cat mai activa la procesul de implementare a legislatiei specifice domeniului constructii, la promovarea programelor proprii ale angajatorilor pentru cresterea nivelului de securitate, precum si la promovarea bunelor practici identificate in campanie. Se va continua implementarea modului de control testat in anul 2021, respectiv, se vor realiza controale la angajatori privind verificarea respectarii cerintelor legale, bazate pe checklist -uri de control in domeniul sanatatii si securitatii in munca pentru santiere temporare sau mobile. Acestea se vor completa pentru fiecare angajator controlat si se vor arhiva impreuna cu documentele de control incheiate pentru fiecare angajator.

Activitatea de control v-a avea in vedere si verificarea modului de realizare a masurilor dispuse, la termenele stabilite in procesele verbale de control incheiate cu ocazia controalelor efectuate. 
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inspectia Muncii a publicat calendarul actiunilor de control pentru anul 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016