Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii faptul ca, prin Legea nr.376/2022 publicata in M.O. nr.1255/27.12.2022, a fost reglementat modul de evidentiere a bacsisului in contabilitatea operatorilor economici si tratamentul fiscal aplicabil acestor sume distribuite catre salariati.
Procedura de evidentiere distincta pe bonul fiscal a bacsisului este prevazuta doar pentru activitatea de restaurant corespunzatoare codului CAEN 5610 , pentru activitatea corespunzatoare codului CAEN 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor si se regaseste la art.2^3 care completeaza dispozitiile O.U.G. nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale.
Nerespectarea obligatiei de evidentiere a bacsisului pe bonul fiscal de catre operatorii economici, astfel cum este reglementat la art.2^3 din O.U.G. nr.28/1999, cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr.376/2022, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Operatorii economici vor avea obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei, precum si o rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a basisului.
Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului.
Daca se livreaza produsele la domiciliul clientilor, nu este obligatorie mentionarea bacsisului pe bonul fiscal.
Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor .
De asemenea, bacsisul nu poate fi asimilat, din punct de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.
Sumele astfel incasate se inregistreaza in contabilitatea agentului economic si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.
Sumele provenite din distribuirea bacsisului , sunt impozabile la salariati, ca venituri din alte surse. Impozitul datorat de salariat in cota de 10% se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre operatorul economic si se achita la bugetul de stat , potrivit art.115 din Codul Fiscal. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii.
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Legea 376/2022: Bacsisul NU poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de serviciiArticole similare
Proiect ANPC: Firmele risca amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri!Ce amenzi risca mai multe firme de la 1 februarie 2017Firmele pot fi amendate cu pana la 10.000 lei daca NU acorda zile libere angajatilor pe 30 noiembrie si 1 decembrieControale ITM la firmele din constructii. In 3 zile au fost aplicate amenzi de pana la 162.000 leiFirmele care NU au autorizatie de functionare risca amenzi cuprinse intre 5.000- 10.000 leiUltimele articole
Controale firme. Inspectia Muncii verifica aplicarea prevederilor OUG 99/2000 in aceasta perioadaAmenzi de peste 1.700.000 de lei aplicate de Inspectia Muncii pentru firmele din domeniul restauranteAmenzi de pana la 2.500 lei pentru firmele care NU respecta OUG 99/2000 in perioada cu temperaturi extremeControale ITM la inceput de octombrie 2022: Au fost amendate peste 100 de firme din domeniul constructiilorFirmele pot fi amendate cu pana la 2500 lei daca nu aplica masurile necesare in perioadele cu temperaturi extremeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"