Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Restaurantele si barurile care NU evidentiaza bacsisul pe bonul fiscal vor fi amendate cu pana la 4.000 lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Mar. 2023
Restaurantele si barurile care NU evidentiaza bacsisul pe bonul fiscal vor fi amendate cu pana la 4.000 lei
Tags: fiscalizare bacsis, amenzi firme, legea 376/2022 

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informeaza contribuabilii faptul ca, prin Legea nr.376/2022 publicata in M.O. nr.1255/27.12.2022, a fost reglementat modul de evidentiere a bacsisului in contabilitatea operatorilor economici si tratamentul fiscal aplicabil acestor sume distribuite catre salariati.

Procedura de evidentiere distincta pe bonul fiscal a bacsisului este prevazuta doar pentru activitatea de restaurant corespunzatoare codului CAEN 5610 , pentru activitatea corespunzatoare codului CAEN 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor si se regaseste la art.2^3 care completeaza dispozitiile O.U.G. nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparatele de marcat electronice fiscale. 

Nerespectarea obligatiei de evidentiere a bacsisului pe bonul fiscal de catre operatorii economici, astfel cum este reglementat la art.2^3 din O.U.G. nr.28/1999, cu modificarile si completarile aduse prin Legea nr.376/2022, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei. 

Operatorii economici vor avea obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei, precum si o rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a basisului. 

Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului. 

Daca se livreaza produsele la domiciliul clientilor, nu este obligatorie mentionarea bacsisului pe bonul fiscal. 

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor . 

De asemenea, bacsisul nu poate fi asimilat, din punct de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii. 

Sumele astfel incasate se inregistreaza in contabilitatea agentului economic si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului. 

Sumele provenite din distribuirea bacsisului , sunt impozabile la salariati, ca venituri din alte surse. Impozitul datorat de salariat in cota de 10% se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre operatorul economic si se achita la bugetul de stat , potrivit art.115 din Codul Fiscal. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii. 




Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016