Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2024
Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024
Tags: facilitati constructii, facilitati fiscale

Societatea realizeaza venituri din servicii de proiectare catre un client din UE. Care este tratamentul facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor aplicabil in anul 2023, respectiv 2024, avand in vedere ca activitatea s-a desfasurat in Romania?

Facilitati fiscale in domeniul constructiilor – raspunsul specialistului:

Beneficiaza de facilitatile prevazute la art. 60, alin.5) din Codul Fiscal persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;


2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
2351 - Fabricarea cimentului;
2352 - Fabricarea varului si ipsosului;
2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;
 
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru societatile comerciale nou-infiintate, respectiv inregistrate la registrul comertului incepand cu luna ianuarie a anului 2019, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior.

Pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie al fiecarui an care au avut o cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) realizata cumulat pe anul fiscal anterior de peste 80% inclusiv, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs, iar pentru societatile comerciale existente la aceeasi data care nu realizeaza aceasta limita minima a cifrei de afaceri se va aplica principiul societatilor comerciale nou-infiintate. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale;

d) scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii;

e) mecanismul de calcul al cifrei de afaceri prevazut la lit. b), in vederea aplicarii facilitatii fiscale, se va stabili prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care se va publica pe site-ul institutiei.
 
Asadar, si in anul 2023, firmele de constructii vor beneficia de facilitatile fiscale prevazute la art.60 din Codul fiscal.
 
Astfel in anul 2023, se mentin facilitatile fiscale pentru domeniul constructiilor, insa cu conditia acordarii unui salariu minim cu o treime mai mare decat cel actual. Desigur, firmele din sector nu au optiunea de a majora salariul – sunt obligate. Mai mult decat atat, Guvernul a decis sa restranga sfera de aplicare a acestor facilitati doar la contractele de munca.
 
Astfel, in sectorul constructiilor am avut, din 2023, cel mai mare salariu minim in vigoare: 4.000 de lei. Incepand cu veniturile lunii ianuarie 2023, salariul minim in sectorul constructiilor, adica in cazul companiilor care au angajati care lucreaza in cadrul vreuneia dintre activitatile enumerate prin codurile CAEN din art. 60 pct.5 din Codul fiscal, a fost de 4.000 de lei, indiferent daca veniturile din aceste activitati nu au fost foarte mari sau au fost zero in unele luni si indiferent daca au fost sau nu eligibili angajatorii pentru aplicarea facilitatilor fiscale (scutirea de impozit, de contributia la sanatate si aplicarea unei cote reduse a contributiei la pensii – 21,25%).
 
Prin OG nr. 16/2022 s-a decis ca, incepand de la 1 ianuarie, sfera de aplicare a facilitatilor fiscale sa se rezume doar la contractele de munca, iar nu si la alte raporturi similare, cum ar fi contractele de mandat, zilierii, ucenicii s.a.m.d., dar si la activitatea prestata doar in Romania.
 
Conform art.XLI din OUG 168/2022  prin derogare de la prevederile art. 164 alin.(1) din Codul muncii, incepand cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.

In perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 4.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna.
 
Prevederile de mai sus se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Nerespectarea acestor dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art.260 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, atragand astfel, anularea acordarii facilitatilor fiscale.

Recalcularea contributiilor si a impozitului s-a efectuat in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru diferentele de obligatii fiscale rezultate ca urmare a recalcularii contributiilor sociale si impozitului pe venit s-au perceput dobanzi si penalitati de intarziere potrivit dispozitiilor art. 173 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditiile pentru aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor:
 
-angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute de Codul fiscal in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala;
-veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei (in 2022) / minimum 4.000 de lei (in 2023) lunar;
-scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor.

 
Aplicarea facilitatilor fiscale din constructii nu s-a facut raportat la toate veniturile din contractele de munca incheiate de salariat, astfel ca daca s-au obtinut venituri din salarii sub 10.000 de lei la fiecare angajator, iar toate celelalte conditii au fost bifate de catre acesta, atunci facilitatile fiscale s-au aplicat la fiecare angajator.
 
Totodata, facilitatile se pot aplica si contractelor part-time.
 
Precizari referitoare la calculul CA de afaceri pentru sectorul constructiilor in 2023:

 
Un alt aspect important se refera la o modificare facuta tot prin OG 16/2022, la conditia privind cifra de afaceri. Pe regulile vechi, determinarea procentului de 80% se facea, pentru firmele deja existente la inceputul de an curent, in baza cifrei de afaceri din anul anterior, insa, pentru aceste firme, a contat numai cifra de afaceri din anul curent.
 
Astfel, legat de CA in constructii, prin OG 16/2022 am avut urmatoarele modificari:
-pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii;
-angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala determinata potrivit prevederilor lit. b1). Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal in cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea.
Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit.a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.
 
Baza legala:
-OG 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale;
-OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
-Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Modificari introduce de la data de 1 noiembrie 2023


Incepand cu data de 1 noiembrie 2023 facilitatile acordate celor ce lucreaza in domeniul constructii sunt urmatoarele:

  • Facilitatile se acorda exclusiv pentru venituri brute din salarii, respectiv asimilate salariilor realizate de persoana fizica, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz, dar numai pentru sume a caror valoare bruta este de maxim 10.000 lei.
  • Facilitatile se acorda pentru un singur contract individual de munca, respectiv pentru acel contract de munca aferent functiei de baza, asa cum este aleasa ea de catre persoana care beneficiaza de facilitati. De exemplu: daca o persoana are un contract de munca la firma A – din domeniul constructiilor – cu norma intreaga si un contract cu norma partiala la firma B – tot din domeniul constructiilor, atunci va beneficia de facilitati doar la una din aceste societati. Numai la acea societate la care are functia de baza.
  • Facilitatile in cazul contractului individual de munca cu norma partiala se vor calcula prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege pentru activitatile din constructii, respectiv salariul minim brut pe tara in cazul celor din IT.
  • Sumele ce depasesc venitul brut lunar de 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

De la 1 noiembrie 2023, pentru cei din constructii, facilitatile vor fi acestea:

-Cota CAS se va reduce cu procentul contributiei la fondul de pensii administrat privat, prevazuta de Legea 411/2004. Aici e o modificare esentiala – nu mai exista procentul de 3,75% cu care se va reduce cota de CAS. Acum acel procent poate sa fluctueze in functie de cum si daca se modifica in legea 411/2004 la art.43. In aceste conditii reducerea CAS ar fi una cu 3,75% pana la 31 decembrie 2023 si de 4,75% de la data de 1 ianuarie 2024 – daca nu se modifica art.43 din legea 411.
-Scutire de impozit pe venitul din salarii si asimilate salariilor pentru venituri brute lunare din salarii si asimilate lor, pana la un venit brut lunar de maxim 10.000 lei lunar.

Tot de la 1 noiembrie 2023, toate aceste persoane de mai sus, respectiv salariati din domeniul constructiilor vor datora si vor plati contributia de asigurari sociale de sanatate pentru toate veniturile din salarii si asimilate salariilor. Asadar scutirea de CASS va disparea.
 
Si in cazul lor, contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate, calculate prin aplicarea cotei de 10 % asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

In cazul in care CASS ar fi mai mic decat cel calculat la salariul minim brut pe tara, angajatorul va suporta diferenta.

Salariul minim brut pe tara, in functie de care se calculeaza diferentele de contributii sociale, pentru toti salariatii, indiferent de domeniul de activitate, este cel stabilit prin HG 900/2023 si nu este cel stabilit la nivel de domeniu de activitate.

De exemplu: Pentru un salariat care este angajat cu contract de munca cu norma partiala in intr-o firma cu activitate in domeniul constructiilor, cu salariul de incadrare in suma de 2.000 lei si care nu se incadreaza in exceptiile prevazute de Codul fiscal pentru plata diferentelor de contributii sociale, angajatorul va calcula si va plati CASS la o baza de calcul egala cu suma de 3300 lei, adica suma reprezentand salariul minim brut pe tara in luna noiembrie 2023, suportand diferenta intre suma astfel calculata si cea calculata asupra bazei de calcul de 2.000 lei, reprezentand salariul efectiv realizat de catre salariat.

Asadar de la 1 noiembrie 2023

  • scutirea de impozit pe venituri din salarii pentru salariatii din constructii, se va acorda doar la functia de baza si doar pentru veniturile brute din salarii si asimilate lor de pana la 10.000 lei. Pentru partea care depaseste 10.000 lei precum si pentru salariile obtinute in afara functiei de baza nu va exista scutire de impozit pe venit din salarii.
  • CAS se va calcula in cota redusa la functia de baza si doar pana la venituri de 10.000 lei, indiferent de cate locuri de munca au salariatii din aceste domenii. Salariatii pot opta pentru taxarea cu cota integrala de CAS – 25% – caz in care vor inregistra in contul lor de pensii private contributie pentru aceasta perioada. Daca nu opteaza pentru taxarea cu cota normala de 25% si vor alege sa li se retina cota redusa atunci pentru aceasta perioada nu vor acumula nimic in contul pensiei private pentru aceasta perioada.
  • CASS se va aplica in cota de 10% la venitul brut din salarii pe fiecare contract de munca.

 
Asadar, legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, prevede ca incepand cu luna noiembrie 2023, veniturile salariale pentru angajatii din constructii , vor fi supuse unor modificari semnificative in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile la asigurari sociale si sanitate, astfel:
 
-scutirea de impozit se aplica pentru venituri pana la 10.000 lei/luna, pe baza unui singur contract de munca.
-din 2024, cota CAS se va reduce cu 4,75% ininte , aceasta fiind redusa cu 3,75%.
-s-a eliminat scutirea pentru contributia la sanatate (CASS) de 10%, prin abrogarea lit.  r) de la alin. 1 al art. 154 din Codul fiscal:

Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate
1) Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:
r) persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv;
 
Codul fiscal: Art. 60 (Scutiri) pct. 5 (angajatori cu activitati in sectorul constructii) lit. c se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor prevazute la lit. a). Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale; 
 
Aceste masuri vizeaza uniformizarea regimului fiscal pentru acest sector major de activitate. Modificarile aduse de noua lege sunt semnificative si vor influenta deciziile angajatilor si angajatorilor din aceste domeniu.



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facilitati fiscale in domeniul constructiilor pentru anii 2023 si 2024":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016