Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este regimul fiscal pentru acordarea facilitatilor in constructii referitor la CA in 2023? Caz concret: in luna ianuarie, societatea nu emite factura de prestari servicii de proiectare, benefiziaza de facilitati sau nu? Facturile se emit la stadiile finale de predare a proiectelor. Cum ar trebui sa procedam ca sa putem beneficia de facilitati?
Raspuns:
Conform art. 60 pct. 5 din legea 227/2015 privind Copdul fiscal, sunt scutiti de la plata impozitului pe venituri din salarii urmatorii contribuabili:
"5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(...)
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala determinata potrivit prevederilor lit. b1). Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal in cursul anului, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an, cifra de afaceri se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor prevazute la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
b1) pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii in cifra de afaceri totala, indicatorul cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii cuprinde numai veniturile din activitatea de constructii desfasurata pe teritoriul Romaniei, iar indicatorul cifra de afaceri totala cuprinde veniturile din intreaga activitate desfasurata pe teritoriul Romaniei. Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in scopul realizarii de produse si prestari de servicii;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 4.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;
d)scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor, iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii."
Asadar, conform prevederilor lit. b) anterior redate, cifra de afaceri pentru aplicarea facilitatilor fiscale la veniturile realizate de catre angajatii din constructii cuprinde inclusiv productia realizata dar nefacturata, cum este productia in curs.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
In concluzie, va trebui sa receptionati productia in curs de realizare cuprinzand manopera (salarii brute) alte materiale si servicii, daca este cazul desigur aferenta activitatilor din constructii (proiectare in situatia dvs.).
Monografia contabila: 332=712
Aceasta este suma pe care o veti trece in D112 la cifra de afaceri din constructii.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regularizare TVA nededus ca urmare a depasirii plafonului de 220.000 RONCum se face trecerea de la platitor la neplatitor de TVA. Aplicarea regimului special de scutireAvans incasat si nefacturat. Perioada fiscala pentru TVAAnulare inregistrare in scopuri de TVA dupa majorarea plafonului de scutireMic.ro ar putea deveni si mai mic? Bacaniile, in pierdere pe 2010Ultimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFirme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVASituatii financiare interimare. In cazul unor erori pot fi rectificate?Din 1 ianuarie 2025 contribuabilii mici vor avea OBLIGATIA de a depune D406 SAF-TArticole similare
Noutati legislative din intervalul 21-27 noiembrie 2015Anularea creantelor prin OUG 107/2024. Facilitatile fiscale se acorda in anumite conditiiLegea a intrat in vigoare: Cota de TVA 5% se aplica si pentru transportul de persoane in scop turisticBaza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?MFP modifica din nou OUG 44/2015 si conditiile de anulare a penalitatilor de intarziereUltimele articole
A fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"