Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Asa cum a fost aprobat prin OUG 156/2024, mai multe facilitati fiscale care ar fi trebuit sa fie aplicate pana in 2028 vor fi eliminate incepand cu anul 2025. Care sunt domeniile vizate, vezi in continuarea articolului.
Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizate
Conform OUG 156/2024, va fi eliminata scutirea de impozit pe venit de 10%, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025, pentru urmatoarele domenii: activitati de creare de programe pentru calculator, activitati in sectorul constructii si activitati in sectorul agricol si industria alimentara. Mentionam ca facilitatile se aplicau doar pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv.
Ce prevedea legea anterior si care erau persoanele care se bucurau de aceasta facilitate:
1. Activitati de creare de programe pentru calculator
‘’persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetarii, inovarii si digitalizarii, al ministrului muncii si solidaritatii sociale, al ministrului educatiei si al ministrului finantelor.
Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinute din salarii si asimilate salariilor realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, raport de serviciu, act de delegare sau detasare sau a unui statut special prevazut de lege, dupa caz.
Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.’’
2. Activitati in sectorul constructii
‘'persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, in baza contractului individual de munca, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv.
angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
(i) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F – Constructii;
(ii) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramica;2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;2363 - Fabricarea betonului;2364 - Fabricarea mortarului;2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;0812 - Extractia pietrisului si nisipului;2351 - Fabricarea cimentului;2352 - Fabricarea varului si ipsosului;2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;
(iii) 711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica;''
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
3. Activitati in sectorul agricol si in industria alimentara
‘’angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 - Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 - Cresterea animalelor;
015 - Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 - Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;''
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"