Va rugam sa ne precizati daca exista obligatia raportarii catre ANAF a aranjamentelor transfrontaliere incheiate cu companii neafiliate, independente. De exemplu, un contract cu un comisionar neafiliat, rezident in alt stat membru UE sau NON-UE. Multumim.
Raspunsul consultantului fiscal Otilia Roman:
Ipoteza:
comisionarul / prestatorul NU este afiliat in nici un fel cu firma din Romania – exista in datele problemei
comisionarul / prestatorul este din UE sau nonUE – exista in datele problemei
operatiunea / aranjamentul privind serviciul de intermediere de care beneficiaza societatea romaneasca este transfrontalier – exista in datele problemei
pretul / tariful achitat comisionarului / altui prestator este unul serios, real, de piata – element presupus de mine
serviciile de care beneficiaza societatea din Romania sunt efectiv prestate, fiind absolut necesare societatii romanesti, fara de care aceasta nu-si poate realiza in conditii optime insusi obiectul sau de activitate (de exemplu, comisionarul cauta in toata lumea si o pune in legatura cu parteneri – furnizori / clienti – straini, fie pentru achizitia unor produse / materii prime mai ieftine si de calitate mai mare, fie pentru extinderea pietei de desfacere) – element presupus de mine
si, mai ales, beneficiul principal al firmei din Romania NU este obtinerea vreunei facilitati fiscale agresive in / din alte state ale lumii, printr-un transfer / printr-o … mutare de bani (ca plata de comision) in alte jurisdictii fiscale mult, mult mai avantajoase decat Romania – element presupus de mine.
Concluzie:
Se raporteaza aceste tranzactii pe DAC6?
Demonstratie
NU.
De ce?
Nu orice tranzactie / operatiune / aranjament transfrontalier trebuie raportat pe DAC6.
Ar insemna ca orice cumparare de creioane colorate din alta tara sa fie supusa raportarii, ceea ce nu e cazul.
Deci, in cazul unei companii care efectueaza operatiuni transfrontaliere, nu toate aceste operatiuni se raporteaza.
Potrivit definitiilor:
- din Directiva UE nr. 16/2011, modificata prin Directiva UE nr. 822/2018:
“19.«modalitate transfrontaliera care face obiectul raportarii» inseamna orice modalitate transfrontaliera care cuprinde cel putin unul dintre semnele distinctive stabilite in anexa IV;”
sau
- din OG nr. 5/2020:
“t) aranjament transfrontalier care face obiectul raportarii - orice aranjament transfrontalier care cuprinde cel putin unul dintre semnele distinctive stabilite in anexa nr. 4;”
inseamna ca orice operatiune / modalitate / aranjament transfrontalier este raportabil (face obiectul raportarii) daca si numai daca, cuprinde / este rezultatul / intruneste cel putin unul dintre criteriile (denumite semne distinctive) prezentate detaliat in anexa IV (din Directiva 16/2011) sau in anexa nr. 4 (din OG nr. 5/2020).
Asadar, trebuie analizate in detaliu semnele distinctive pentru a stabili calitatea de raportabil / neraportabil a unui aranjament (a unei operatiuni transfrontaliere)) si, in plus, in lunile / perioadele in care nu exista operatiuni transfrontaliere DECLARABILE, formularul nu se depune.
Insa, desi sunt multe criterii / semne distinctive de analizat, cu ajutorul carora se poate depista un aranjament ca fiind raportabil, chiar din incipitul uneia dintre anexele respective se distinge o prima si importanta conditie, care, daca este indeplinita de catre aranjamentul analizat inca de la inceput, atunci acesta devine raportabil.
Aceasta prima conditie, de fond, este ca aranajamentul respectiv sa aiba ca principal si (cvasi)unic scop obtinerea unui avantaj fiscal AGRESIV (mai pe romaneste, hai sa spunem eludarea fiscalitaii din Romania sau … neplata taxelor in Romania sau … evaziunea fiscala):
- din Directiva nr. 16/2011:
“ANEXA IV: SEMNE DISTINCTIVE
Partea I: Testul beneficiului principal
Semnele distinctive generice din categoria A si semnele distinctive specifice din categoria B si din categoria C punctul 1 litera (b) punctul (i) si literele (c) si (d) pot fi luate in considerare numai in cazul in care trec «testul beneficiului principal».
Testul respectiv se considera a fi trecut daca se poate stabili faptul ca beneficiul principal sau unul dintre beneficiile principale pe care o persoana se poate astepta in mod rezonabil sa le obtina de pe urma unei modalitati, tinand seama de toti factorii si toate circumstantele relevante, este obtinerea unui avantaj fiscal.
In contextul semnului distinctiv de la categoria C punctul 1, prezenta conditiilor enuntate la categoria C punctul 1 litera (b) punctul (i), litera (c) sau litera (d), necoroborata cu alte elemente, nu poate constitui un motiv pentru a concluziona ca o modalitate trece testul beneficiului principal.”
- din OG nr. 5/2020:
“ANEXa: SEMNE DISTINCTIVE
(- Anexa nr. 4 la Legea nr. 207/2015)
PARTEA I: Testul beneficiului principal
1.Semnele distinctive generice din categoria A si semnele distinctive specifice din categoria B si din categoria C pct. 1 lit. b) subpct. (i) si lit. c) si d) pot fi luate in considerare numai in cazul in care trec "testul beneficiului principal".
2.Testul respectiv se considera a fi trecut daca se poate stabili faptul ca beneficiul principal sau unul dintre beneficiile principale pe care o persoana se poate astepta in mod rezonabil sa le obtina de pe urma unui aranjament transfrontalier, tinand seama de toate imprejurarile si circumstantele relevante, este obtinerea unui avantaj fiscal.
3.In contextul semnului distinctiv de la categoria C pct. 1, prezenta conditiilor enuntate la categoria C pct. 1 lit. b) poz. (i), lit. c) sau lit. d), necoroborata cu alte elemente, nu poate constitui singurul motiv pentru a concluziona ca un aranjament transfrontalier trece testul beneficiului principal.”
Asadar, formularul DAC6 se depune doar in cazul in care exista obligatii de raportare, respectiv:
exista operatii transfrontaliere SI, in acelasi timp,
intrunesc cerintele prevazute de semnele distinctie din Directiva nr. 16/2011 sau din OG 5/2020, in primul rand daca beneficiul / scopul principal al operatiunii este obtinerea unui avantaj fiscal, in sensul ca scopul operatiunii nu este unul economic, strans legat de activitatea economica normala a partilor implicate (in cazul de fata, al societatii din Romania).
Asadar, daca raspunsurile la semnele distinctie sunt negative si operatiunea / tranzactia este una corecta si …. curata, fara vreun scop fiscal agresiv, atunci nu, NU se raporteaza pe DAC6.
Atentie: nu toate tranzactiile dintre un rezident si un nerezident trebuie raportate, ci doar acelea considerate … sensibile, care au scopuri neeconomice, mai degraba, sa spunem, de natura financiara si nu strict comerciala, dupa cum se prevede in Directiva UE 16/2011, cu toate modificarile la zi, transpusa in legislatia nationala prin OG nr. 5/2020, cu modificarile la zi.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia D397
Intrebare:
Pentru societatile de ride-sharing, de cand este obligatorie completarea si depunerea D397? Stiu ca termenul era 30.06 pentru luna mai. Dar, daca avem cazul unei societati infiintate in 01.2025 cu o masina achizitionata din UE, care inca nu este inmatriculata, iar administratorul, ce este si asociat unic, nu va aveam CIM, va fi conducatorul auto, dar inca nu s-a inscris in nici o platforma de ride-sharing. Asadar intrebarea este: momentul declararii este calculat de la inscrierea in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata eronata facturi. TVA deductibil
Intrebare:
In urma unui controlului intern s-a descoperit ca in luna decembrie 2023 si in luna ianuarie 2024 s-au inregistrat doua facturi pe un alt furnizor, nu cel emitent. Facturile erau emise si inregistrate cu TVA la incasare. Au fost si platite, declarate si s-a cerut si recuperarea TVA-lui.
Administratorul firmei la care au ajuns banii nici nu vrea sa auda despre restituire.
Va rog sa ma ajutati din punct de vedere contabil si din punct de vedere fiscal - ce...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Retinere, declarare si plata impozit dividende
Intrebare:
Societatea x repartizeaza dividende printr-o hotarare AGA, la data de 01.03.2025 in suma de 500.000 lei. In contabilitate la acea data a fost inregistrat si retinut impozitul, care s-a achitat pentru toata suma repartizata pana in 25.04.2025, societatea platind dividendele lunar care 100.000, 200.000 etc.
Intrebarea nr.1: Daca reparizarea conform AGA a fost la 01.03.2025 si plata primei transe s-a facut la 01.04.2025, se putea retine impozitul la 01.04 si plati la stat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare achizitii. Regim special agricultori
Intrebare:
Legat de acest regim special tva pentru agricultori, va rog sa-mi spuneti cum se aplica practic daca un agricultor inscris in Registrul Agricultorilor emite un borderou de achizitie sau factura catre o firma platitoare de tva. Ce ar trebui sa faca firma, inteleg ca e deductibila acea compensatie, dar nu stiu cum se procedaza. Multumesc!
REGIMUL SPECIAL TVA PENTRU AGRICULTORI
CINE IL POATE APLICA?
Se poate aplica de catre agricultorul care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<