Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Proiectul Ordin privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice. Ce modificari propun initiatorii?
a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
Conform Referatului de Aprobare, necesitatea elaborarii proiectului de ordin se impune ca urmare a modificarilor legislative aduse Codului fiscal, adoptate de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se introduc reglementari privind acordarea unor facilitati fiscale persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la angajatori/platitori de venituri care desfasoara activitate in Romania in sectorul agricol si in industria alimentara.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin:
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Prevederile ordinului vizeaza procedura de acordare a facilitatii fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara potrivit prevederilor prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Astfel, proiectul de ordin stabileste:
1. Mecanismul de calcul al indicatorilor ”Cifra de afaceri totala” si ”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara” care stau la baza determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala ce reprezinta conditie pentru acordarea facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.
2. Procedura de determinare a procentului de cel putin 80% a cifrei de afaceri prevazut la art.60 pct.7 lit b) din Codul fiscal in cazul:
3.Modalitatea de raportare la salariul brut de incadrare/venitul brut lunar, pentru indeplinirea conditiei prevazuta la art. 60 pct.7 lit. c) din Codul fiscal, respectiv:
De asemenea, proiectul clarifica aspecte privind:
- posibilitatea persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 de a opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Astfel, optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.
- determinarea procentului de 80% prevazut la art.60 pct.7 lit.b) din Codul fiscal, in situatia in care angajatorii/platitorii desfasoara activitate in sectorul agricol si in industria alimentara, atat in Romania cat si in afara teritoriului Romaniei.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Dividendele vor fi scutite de impozit. Noi FACILITATI FISCALE pentru persoanele fiziceNoile prevederi referitoare la facilitatile fiscale acordate incubatoarelor de afaceriProcedura de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor a fost completata prin Ordinul 2044/2023Comunicat MFP: Noi companii si dezvoltarea antreprenoriatului in RomaniaO noua declaratie 112 - proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului acestui formularUltimele articole
Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateA fost prelungit termenul pentru acordarea facilitatilor fiscale introduse prin OUG 107/2024Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Articole similare
Mugur Isarescu: Cresterea TVA a influentat inflatia care sperie investitoriiE oficial: regulile privind vanzarea terenurilor agricole catre persoane fizice s-au modificatModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulVeste buna pentru DOMENIUL AGRICOL! Perioada in care se acorda reducerea accizei la motorina a fost prelungitaInfografic: Elemente de noutate in forma finala a Codului fiscalUltimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogateMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVAPlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiCE: Statele membre pot impune in anumite conditii restrictii la vanzarea terenurilor agricoleArticole similare
Schimburi comerciale de 10 miliarde de euro pe an intre Romania si un alt statCum va putea fi rezolvata problema ambalajelor?Din 2025 este ELIMINATA o facilitate fiscala importanta. Care sunt domeniile vizateSAF-T in 2023: Cum se codifica mijloacele fixe in sistem?D112 pentru taxe salariale: ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform Ordinului 165/2023Ultimele articole
Noutati privind salariile si beneficiile extrasalariale in 2025Care este salariul minim in agricultura si un model de calcul salariu de la 1 ianuarie 2025Salariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024Majorarea salariului minim la 3.700 lei lunar, aprobata de ExecutivCNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"