Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Proiectul Ordin privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice. Ce modificari propun initiatorii?
a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
Conform Referatului de Aprobare, necesitatea elaborarii proiectului de ordin se impune ca urmare a modificarilor legislative aduse Codului fiscal, adoptate de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se introduc reglementari privind acordarea unor facilitati fiscale persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la angajatori/platitori de venituri care desfasoara activitate in Romania in sectorul agricol si in industria alimentara.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin:
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Prevederile ordinului vizeaza procedura de acordare a facilitatii fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara potrivit prevederilor prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Astfel, proiectul de ordin stabileste:
1. Mecanismul de calcul al indicatorilor ”Cifra de afaceri totala” si ”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara” care stau la baza determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala ce reprezinta conditie pentru acordarea facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.
2. Procedura de determinare a procentului de cel putin 80% a cifrei de afaceri prevazut la art.60 pct.7 lit b) din Codul fiscal in cazul:
3.Modalitatea de raportare la salariul brut de incadrare/venitul brut lunar, pentru indeplinirea conditiei prevazuta la art. 60 pct.7 lit. c) din Codul fiscal, respectiv:
De asemenea, proiectul clarifica aspecte privind:
- posibilitatea persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 de a opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Astfel, optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.
- determinarea procentului de 80% prevazut la art.60 pct.7 lit.b) din Codul fiscal, in situatia in care angajatorii/platitorii desfasoara activitate in sectorul agricol si in industria alimentara, atat in Romania cat si in afara teritoriului Romaniei.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Buletin informativ CECCAR: Noutati legislative din perioada 23 - 27.11.2015ANAF a aprobat procedura privind anularea penalitatilor de intarziere in cazul persoanelor care opteaza pentru plata defalcata a TVABaza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?Parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor fiscale ale OUG 107/2024Sponsorizari si burse private. Continutul formularului 107Ultimele articole
Amnistie fiscala 2024: Cererile pot fi depuse pana pe 19 decembrie 2024Termenul pentru aplicarea facilitatilor stabilite prin OUG 107/2024, PRELUNGIT de Min. FinantelorA fost publicat calendarul seminariilor web ANAF pentru luna NOIEMBRIE 2024Scutiri la impozitul pe venit in domenul IT. Vezi cele 7 conditii cumulative necesareFACILITATI FISCALE, OUG 59/2024. Suma netaxabila de 300 lei se poate aplica de mai multe ori?Articole similare
Modificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulCum vom plati impozite pe locuinte cu 2.500% mai mari din 2016. Exemple calculMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVANoul Cod fiscal modifica taxele si impozitele locale. Cu cat platim mai mult din 2016?Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogateUltimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Veste buna pentru DOMENIUL AGRICOL! Perioada in care se acorda reducerea accizei la motorina a fost prelungitaPlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiCE: Statele membre pot impune in anumite conditii restrictii la vanzarea terenurilor agricoleDiscounturile cerute de retaileri producatorilor agricoli provoaca noi nemultumiri in piataArticole similare
Mai multe sustineri pentru TVA-ul verde. Declaratiile Dacianei SarbuEfectul reducerii TVA la alimente asupra afacerilor din domeniu. Care credeti ca vor fi consecintele pe termen lung?Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in INDUSTRIA ALIMENTARASalariu minim in domeniul industrei alimentare si agricultura din 1 iulie 2024Principalele modificari aduse Codului Fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023Ultimele articole
Majorarea salariului minim la 3.700 lei lunar, aprobata de ExecutivCNPP: Indicatori utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2024ITM: Informare cu privire la majorarea salariului angajatilor incadrati cu salariul minim, cu vechime de peste 2 ani la aceeasi societate Angajati cu salariu minim si vechime peste 2 ani. Este OBLIGATORIE majorarea salariilor din 1 ianuarie 2024 si in constructii?Declaratia 112 a fost modificata prin Ordinul 1994/2023. De cand se aplica schimbarileAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"