Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 01 Iul. 2022

Proiectul Ordin privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice. Ce modificari propun initiatorii?
In prezent, facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara constau in:
a) scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
b) reducerea cotei de contributie de asigurari sociale, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
c) exceptarea de la plata contributiei de sanatate, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) reducerea cotei contributiei asiguratorie pentru munca, la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale constituit in baza Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare;
e) scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, in cazul conditiilor deosebite de munca sau speciale de munca.
Conform Referatului de Aprobare, necesitatea elaborarii proiectului de ordin se impune ca urmare a modificarilor legislative aduse Codului fiscal, adoptate de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care se introduc reglementari privind acordarea unor facilitati fiscale persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la angajatori/platitori de venituri care desfasoara activitate in Romania in sectorul agricol si in industria alimentara.
Principalele prevederi ale proiectului de ordin:

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

E-Factura E-Transport Restart pentru sistemul fiscal din Romania

Examen consultant fiscal 2022
Prevederile ordinului vizeaza procedura de acordare a facilitatii fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara potrivit prevederilor prin Legea nr. 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Astfel, proiectul de ordin stabileste:
1. Mecanismul de calcul al indicatorilor ”Cifra de afaceri totala” si ”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara” care stau la baza determinarii procentului de 80% din cifra de afaceri totala ce reprezinta conditie pentru acordarea facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara.
Indicatorii ”Cifra de afaceri totala” si ”Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara” sunt indicatori specifici, diferiti de cifra de afaceri raportata in documentele contabile, pentru stabilirea carora nu se utilizeaza o informatie standard din contabilitate ci se determina potrivit art.4 din proiectul de Ordin al ministrului finantelor privind stabilirea procedurii de acordare a facilitatii fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara. Pentru calculul indicatorilor specifici raportarea se face la anul calendaristic.
2. Procedura de determinare a procentului de cel putin 80% a cifrei de afaceri prevazut la art.60 pct.7 lit b) din Codul fiscal in cazul:
- angajatorilor/platitorilor de venituri existenti la data de 1 ianuarie al fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022;
- angajatorilor/platitorilor de venituri nou infiintati, inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022;
- angajatorilor/platitorilor de venituri existenti la 1 iunie 2022.
3.Modalitatea de raportare la salariul brut de incadrare/venitul brut lunar, pentru indeplinirea conditiei prevazuta la art. 60 pct.7 lit. c) din Codul fiscal, respectiv:
- in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
- in cazul raporturilor juridice generatoare de venituri din salarii si asimilate salariilor, altele decat contractele individuale de munca (contract de administrare, de mandat si altele asemenea), pentru care venitul brut lunar nu este calculat la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca venitul brut lunar realizat sa fie cel putin egal cu 3.000 de lei.
De asemenea, proiectul clarifica aspecte privind:
- posibilitatea persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor la angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 de a opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Astfel, optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale incepand cu veniturile lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat optiunea.
- determinarea procentului de 80% prevazut la art.60 pct.7 lit.b) din Codul fiscal, in situatia in care angajatorii/platitorii desfasoara activitate in sectorul agricol si in industria alimentara, atat in Romania cat si in afara teritoriului Romaniei.

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Finantele au pus in dezbatere publica procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Aplicarea facilitatilor din domeniul constructiilor: Ordonanta 114/2018, modificata! OUG 43/2019 introduce noi coduri CAENAnulare accesorii conform OUG nr. 69/2020. Posibilitatea de acordare a amnistiei fiscale in cazul unei inspectii fiscale in cursCodul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilLegea 120/2015. Legea Business Angels a intrat in vigoareZoom fiscal: Ordonanta privind acordarea unor FACILITATI FISCALE a fost publicata in Monitorul OficialUltimele articole
De cand se aplica noile prevederi aduse de OG 16/2022 privind facilitatile acordate in domeniul constructiilor?FACILITATI FISCALE in domeniul constructiilor. Cum se raporteaza plafonul maxim de 10.000 lei la normele de lucruSector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAENProcedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentaraBeneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?
Mai multe articole despre facilitati fiscale
Articole similare
CE: Statele membre pot impune in anumite conditii restrictii la vanzarea terenurilor agricoleModul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogatePlan national de relansare economica. Guvernul sprijina firmele prin acordare de granturi si instrumente de asigurare a lichiditatiiMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe locale si TVASaptamana 12Ultimele articole
Veste buna pentru DOMENIUL AGRICOL! Perioada in care se acorda reducerea accizei la motorina a fost prelungitaModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulDiscounturile cerute de retaileri producatorilor agricoli provoaca noi nemultumiri in piataZoom fiscal: Ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agriculturaCum vom plati impozite pe locuinte cu 2.500% mai mari din 2016. Exemple calcul
Mai multe articole despre domeniul agricol
Articole similare
Finantele propun 4 noi programe de finantare pentru mediul de afaceriFinantele modifica Declaratia 112 (proiect de Ordin)MADR anunta ca reducerea TVA si la alte produse e pe agenda de lucru a discutiilor cu FMIReducerea diferentiata de TVA ar putea duce la alimente mult mai ieftineEvaziunea fiscala din INDUSTRIA ALIMENTARA: 50-60% din totalul pieteiUltimele articole
Declaratia 112: Ce modificari au fost aduse formularului prin Ordinul 1580/2022Avalansa de amenzi pentru incalcarea regimului E-factura intra in vigoare din august 2022! Cum sa te feresti - ghid practic, 100% eficientCe drepturi si obligatii prevede Legea 52/2011 pentru firmele care angajeaza zilieriSector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAENBuletin informativ ANAF: Noutati fiscale publicate in Monitorul Oficial in perioada 27 iunie-7 iulie 2022
Mai multe articole despre industria alimentara

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"Modificari TVA aparute in 2022. Top 6 Studii de caz"