Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 07 Iul. 2022
Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogate
Tags: mod de calcul impozite pe cladiri, impozite, majorare taxe

Finantele schimba modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri, conform unui Proiect de Ordonanta. De la anul primul termen de plata a impozitului pe cladiri si a impozitului pe teren va fi prorogat pana pe 30 iunie.

Prin actul normativ se propun urmatoarele:

-eliminarea sintagmei ”cladire cu destinatie mixta”, pentru simplificarea modului de calcul al impozitului pe cladiri.

-un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru cladirile rezidentiale pe baza valorilor cuprinse in Studiile de piata referitoare la valorile
orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania publicate anual pe pagina de internet a U.N.N.P.R. si a cotelor de impozitare respective.

-modificarea limitelor minime ale cotelor de impozitare si anume: la cladiri rezidentiale cotele vor fi de 0,1% - 0,2% iar la cladirile nerezidentiale cotele vor fi de 1% - 1,3%.

-un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru cladirile nerezidentiale pe baza valorilor cuprinse in ” Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania”, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, publicate anual pe pagina de internet a U.N.N.P.R. si a cotelor de impozitare respective.

-clarificari privind modalitatea de calcul a impozitului pe teren inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta curti constructii prin scaderea de la impozitare a suprafetelor acoperite de cladiri.

-pentru terenul amplasat in extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, din care se scad suprafetele de teren acoperite de cladirii, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare categoriei de folosinta si cu coeficientul de corectie corespunzator zonei si rangului localitatii.

-autoritatile publice locale, la propunerea autoritatii executive, pot majora sau diminua nivelul impozitelor si taxelor locale cu pana la 50%.

Avand in vedere ca Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania se actualizeaza anual, nu mai este necesara indexarea anuala cu rata inflatiei a impozitului pe cladiri.

In prezent, modul de impozitare pentru cladirile cu destinatie mixta este diferit in functie de proprietarul cladirii - persoana fizica sau persoana juridica. Impozitul pe cladirile rezidentiale proprietatea persoanelor fizice si a persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 – 0,2% asupra valorii impozabile, determinate, pentru persoanele fizice, in baza tabelului prevazut la art. 457 alin. (2), iar pentru persoanele juridice, in baza unor documente depuse de contribuabil (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare. Impozitul pe cladirile nerezidentiale proprietatea persoanelor fizice si persoanelor juridice se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% – 1,3% asupra valorii impozabile, determinate in baza unor documente (raport de evaluare, act de vanzare-cumparare, autorizatie de construire), valoarea fiind actualizata o data la 5 ani prin raport de evaluare. Pentru cladirile utilizate pentru activita?i din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii cladirii.

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modul de calcul pentru impozitul pe cladiri si terenuri va fi schimbat de la anul, iar anumite termene vor fi prorogate":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016