Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bunuri acordate sub forma de sponsorizare. Ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, bunuri sponsorizare, omef 3512/2008, tva, ong

Analizam mai jos cazul unei societati care achizitioneaza o serie de echipamente. Incheie un contract de sponsorizare cu un ONG in care sunt incluse aceste echipamente care vor fi utilizate gratuit de catre organizatie. Se emite factura cu valoare zero.



Avand in vedere ca venitul obtinut este zero, iar cheltuiala cu achizitionarea echipamentelor este de 400 ron, vom stabili daca se va colecta TVA la suma din urma si ce alte implicatii fiscale apar.

Solutia consultantului:

Nu trebuie emisa factura cu valoare zero, ci aviz de insotire a marfii, pe care trebuie sa se inscrie mentiunile "fara factura; bunuri acordate in baza contractului de sponsorizare", dupa cum se prevede si in Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Din punct de vedere al TVA, acordarea de bunuri in cadrul actiunilor de sponsorizare nu constituie livrare de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate, dupa cum se prevede la art. 128 alin. 8 lit. f din Codul fiscal si pct. 6 alin. 10 lit. b din Normele metodologice de aplicare. Incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic, cu mentiunea ca in cadrul plafonului nu se iau in calcul sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.

Depasirea plafonului constituie livrare de bunuri cu plata, pentru care trebuie colectata TVA in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului in care au fost acordate sponsorizarile.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 21 alin. 4 lit. p din Codul fiscal sunt nedeductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile cu sponsorizarea (cu contravaloarea bunurilor acordate sub forma de sponsorizare).

In schimb, aceste cheltuieli cu sponsorizarea de scad din impozitul pe profit datorat (sub forma de credit fiscal) in limita minima de 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit datorat.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bunuri acordate sub forma de sponsorizare. Ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016