Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

In cazul in care, in urma unei inspectii fiscale s-a ajuns la urmatoarea concluzie: contabilul a marit artificial baza de impozitare. Organul fiscal nu vrea sa ia in considerare aceasta inregistrare eronata pe motiv ca nu poate sa micsoreze baza de impozitare, in loc sa o mareasca si agentul sa plateasca mai mult la stat. Vom stabili care este solutia corecta in aceasta situatie.
Potrivit prevederilor art. 86 alin (1) din Codul de procedura fiscala, decizia de impunere se emite de organul fiscal competent. Organul fiscal emite decizie de impunere ori de cate ori acesta modifica baza de impunere, ca urmare a unor constatari prealabile ale organului fiscal sau in baza unei inspectii fiscale.
Intrucat nu se face precizare daca aceasta modificare este suplimentara sau negativa fata de creanta stabilita initial, apreciez ca modificarea bazei de impunere poate fi in ambele sensuri.
De asemenea, corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate face in cadrul termenului de prescriptie de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost depus decontul supus corectarii dupa cum se prevede la pct.3.1 din Instructiuni de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata aprobate prin OMF 179/2007.
Potrivit prevederilor de la pct. 4.1 si pct. 4.2:
-corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prezentelor instructiuni, nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
- prin exceptie de la pct. 4.1, corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate realiza in baza dispozitiei de masuri comunicate de organul de inspectie fiscala.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In acest caz, cererea de corectare a erorii materiale, depusa de persoana impozabila, va fi insotita de dispozitia de masuri, in copie si original.
Astfel, daca eroare se incadreaza la erori materiale prevazute in aceste instructiuni, organul fiscal poate corecta in timpul inspectiei fiscale aceste erori, prin emiterea dispozitiei de masuri.
Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Documentar fiscal: Procedura pentru inactivitatea temporara si regimul de declarare derogatoriu?Urmatorul model economic in viziunea consilierului guvernatorului BNRCheltuieli rezultate din valorificarea titlurilor de participare. Impozit pe profitDragos Doros, noul sef ANAF: Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelorRambursarea TVA. Modificari si efecteUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
Cota CAS – rectificarea Declaratiei 600Se modifica unele norme privind stabilirea din oficiu a taxelor si impozitelorAnaliza privind modificarile posibile pentru Decizia de desfiintare a deciziei de impunere din oficiuDividende: Ce cota trebuie platita la CASSCe presupune noul sistem fiscal pentru persoanele fizice?Ultimele articole
Declararea veniturilor din jocuri de noroc obtinute de persoanele fizice in anul fiscal 2015Ordinul 2202/2015 include Procedura de anulare a obligatiilor fiscale prevazute de Legea 209/2015Legea 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscaleImpozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Care sunt noile modificari?Analiza consultant. Proiect de lege privind anularea unor obligatii fiscaleArticole similare
Nou proiect ANAF privind inregistrarea in scopuri de TVAStudiu de caz: Rambursare TVA pentru investitie finantata din fonduri nerambursabileAfla dispozitiile suspendate privind taxa pentru emisiile poluantePersoanele care NU se inregistreaza in scopuri de TVA risca amenzi de pana la 1.000 leiCodul fiscal 2008 - Capitolul I Sectiunea 4. Regimul de antrepozitare - art. 178-185Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300SAF-T in 2025. Firmele mici aflate in inactivitate temporara mai depun D406 din ianuarie 2025?Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700ANAF a publicat lista contribuabililor bun-platnici pentru trim. IV 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"