Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom stabili mai jos cum se va inregistra in contabilitate o factura pe zero in urmatoarele conditii:
Prima pozitie: material achizitionat
A doua pozitie discount 100%
Valoare totala factura: zero lei
Solutia consultantului:
Conform pct. 50 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
In cazurile mentionate la lit. c) si d), valoarea de aport si, respectiv, valoarea justa, se substituie costului de achizitie.
Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Valoarea justa a activelor se determina, in general, dupa datele de evidenta de pe piata, printr-o evaluare efectuata, de regula, de profesionitti calificati in evaluare. In situatia in care nu exista date pe piata privind valoarea justa, din cauza naturii specializate a activelor si a frecventei reduse a tranzactiilor, valoarea justa se poate determina prin alte metode utilizate, de regula, de catre profesionisti in evaluare.
Astfel cum prevede pct. 51, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata. Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
In cazul prezentat societatea primeste bunul cu titlul gratuit (costul de achizitie este zero). In acest caz, bunul se va inregistra in contabilitate la valoarea justa, prin formula contabila:
3XX = 758
Cont de stoc "Alte venituri din exploatare"
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Inregistrarea bunurilor primite gratuit. Cum tratam o factura pe zero?":
Rating:
Nota: 3.88 din 5 din 16 voturi
Rating:
Nota: 3.88 din 5 din 16 voturi
Articole similare
Alerta fiscalitate 04-08 august 2008Atentie! De la 1 ianuarie 2014 sistemul TVA la incasare e OPTIONALImpozite duble pentru bucurestenii cu multe case si masini puterniceNoul Cod al Insolventei a fost in vigoare doar 7 zile!Cheltuieli cu produse perisabile. Cum tratam costurile din punct de vedere fiscal?Ultimele articole
TAXE SI IMPOZITE MINIME! Solutiile sunt disponibile pe un stick de memorieTOT ce trebuie sa stii despre PFA/II/IF in 2021. Taxe, impozite, deduceriNOU! Consultanta CONTABILA: 125 de specialisti sunt de garda in 2021!TAXE SI IMPOZITE: CE este nou si MODUL in care afecteaza companiile din RomaniaProprietate inchiriata. Inregistrare impozite si taxe in numele proprietarului
Mai multe articole despre Taxe si Impozite
Articole similare
Achizitie si livrari de bunuri efectuate in China. Regim TVA.In atentia operatorilor economici: Cum stabilim costul de achizitie al bunurilor?Regimul TVA pentru biletele de avion achizitionate prin intermediul unei agentii de turismGHID PRACTIC: Proceduri si politici contabile pentru activitatea de comertAchizitie intracomunitara taxabila in Romania, perioada fiscala de raportareUltimele articole
OPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcatAchizitii intracomunitare de bunuri second hand. Marja profitului. TVA. ExempluComert cu autovehicule second hand, calcul TVA marja profitCreante preluate prin cesionare. Aspecte contabile obligatoriiAtentie la descarcarea de gestiune: metode, documente si tipuri de gestiune
Mai multe articole despre cost de achizitie

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"