keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie si livrari de bunuri efectuate in China. Regim TVA.

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: omfp 3055/2009, cost achizitie, inregistrari contabile

Furnizorul A (China) factureaza Intermediarului B (UE) care refactureaza Intermediarului C (Romania) care factureaza Beneficiarului D in Rusia. Marfa se expediaza din China direct la Beneficiarul din Rusia (invoice to..ship too..).

Vom stabili, prin intermediul prezentului studiu de caz, care sunt implicatiile fiscale in Romania si cum vor arata inregistrarile in evidentele contabile.

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , din punct de vedere al TVA, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
   b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
   c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
   d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);

Potrivit art. 132 alin. (1) din legea mentionata, se considera a fi locul livrarii de bunuri:
"a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;
   b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;
   c) locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;
(.....)"

Astfel, in cazul prezentat, locul celor doua operatiuni este considerat a fi pe teritoriul Chinei. Societatea din Romania efectueaza o achizitie si o livrare de bunuri efectuata pe teritoriul acestui stat. Din punct de vedere al TVA, aceste operatiuni nu sunt impozabile in Romania, nefiind indeplinita conditia cu privire la locul de livrare a bunurilor.
Din punct de vedere al TVA societatea nu are obligatii de plata in Romania.
In formularul (300) "Decont de TVA" achizitia bunurilor se va raporta la Randul 26 - "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".
Livrarea bunurilor se va raporta la Randul 3 - "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE)...."

Din punct de vedere contabil, punctul 50 alin. (1) lit. a) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
   a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
   b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
   c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
   d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

Astfel cum prevede pct. 51 alin. (1), costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Inregistrari contabile:

1.    Achizitia marfurilor:

371        =        401
            "Marfuri"                               "Furnizori"

2.    Achitarea facturii:

401        =        5124
          "Furnizori"                 "Conturi la banci in valuta"

3.    Vanzarea marfurilor:

4111        =        707
               "Clienti"          "Venituri din vanzarea marfurilor"

4.    Descarcarea gestiunii de marfurile vandute:

607        =        371
   "Cheltuieli privind marfurile"               "Marfuri"

5.    Incasarea facturii:

5124        =        4111
        "Conturi la banci in valuta"               "Clienti"

Diferente de curs favorabile/nefavorabile inregistrate la finele lunii ori  la decontarea creantelor si datoriilor in valuta se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz (contul 765 - "Venituri din diferente de curs valutar", respectiv 665 - "Cheltuieli din diferente de curs valutar").
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016