keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Comert online in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: plata tva, depasirea plafonului de tva, comert online

Avem o platforma online prin care vindem bunuri catre persoane fizice in diferite tari din UE. De la 1 iulie 2021 plafonul pentru aplicarea cotei de tva din Romania la aceste vanzari la distanta este de 10.000 euro.

Pot sa pastrez cota de tva din Romania la vanzarile la distanta pentru fiecare tara in parte? Adica, daca, de exemplu, in Ungaria depasesc 10.000 euro aplic cota de tva din Ungaria si declar TVA-ul de plata in euro prin decontul special? Daca in Olanda nu depasesc 10. 000 euro intr-un an pastrez la facturare cota de TVA din Romania pana depasesc acest plafon si nu declar aceste livrari in decontul special de tva? Si am dori sa stim inregistrarile contabile care se fac in acest caz. Multumesc!
 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Garofil: 
 

Pragul de 10.000 euro/an acopera toate vanzarile la distanta de bunuri catre clienti din toate statele membre UE . Deci nu este pentru fiecare tara in parte.

In cazul depasirii plafonului de 10.000 euro anual echivalent 46.337 lei, locul de efectuare a vanzarilor la distanta este in tara catre care se expediaza bunurile.

Aceasta insemana ca trebuie sa percepeti de la client cota corecta de TVA a statului membru in care vor fi expediate/transportate bunurile
la momentul vanzarii.

Pentru a raporta TVA, aveti doua posibilitati:

a) sa va inregistrati in fiecare dintre aceste state membre in care aveti clienti (pana la 26 de inregistrari suplimentare) si apoi sa declarati si sa platiti TVA-ul datorat in declaratia nationala privind TVA din fiecare stat membru;
sau
b) sa va inregistrati in regimul UE.

Aceasta este o inregistrare online simpla la ghiseul unic OSS (One Stop Shop - OSS) din Romania pe portalul ANAF care poate sa fie utilizata pentru toate vanzarile dumneavoastra de bunuri la distanta si toate prestarile de servicii catre clientii din alte state membre ale UE.
Dupa aceasta inregistrare, veti putea declara si plati TVA- ul datorat pentru vanzarile la distanta de bunuri efectuate in intreaga UE prin intermediul acestui portal de tip ghiseu unic.
 
TVA trebuie declarata in declaratia OSS si nu pot fi inclusa in declaratia nationala privind TVA (din Romania).
In Notele explicative referitoare la normele privind TVA pentru comertul electronic, disponibile si in limba romana pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, se precizeaza ca, daca furnizorii s-au inregistrat pentru regimul UE, ei nu trebuie sa emita o factura pentru livrarile de bunuri in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta.
Daca furnizorul alege sa emita o factura, se vor aplica normele de facturare ale statului membru in care este inregistrat furnizorul pentru regimul UE (statul membru de identificare - Romania), in acest caz normele de facturare de la art. 319 din Codul fiscal.
A se vedea in acest sens explicatiile de la pg. 43/104 din Notele explicative.
 
Ca si inregistrari contabile, veti avea pentru fiecare stat in parte analitice distincte :
 
411 = %
"Clienti 707
"Venituri din vanzarea marfurilor
(analitic comert online sa presupun Ungaria
462
"Creditori diversi = TVA colectata
(analitic autoritatea fiscala Ungaria
 
Valoarea livrarilor efectuate catre clienti persoane neimpozabile de pe teritoriul comunitar si suma TVA colectata pentru fiecare stat membru, urmeaza a fi raportata, trimestrial prin declaratia speciala de TVA intocmita in euro.
 
Modelul acestei declaratii este cel stabilit in anexa III la Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/194 al Comisiei din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile.
Pana la realizarea acestui plafon, locul livrarii se considera in Romania, caz in care livrarea este taxabila in Romania si se aplica TVA din Romania.



 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016