Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In acest articol vom discuta despre regimul TVA pentru magazinele online: atat pentru cele neplatitoare de TVA, cat si pentru cele care platesc aceasta taxa.
Regimul TVA pentru magazinele online
Magazinele online neplatitoare de TVA
Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 300.000 lei (88.500 euro x cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii) poate aplica scutirea de taxa.
Astfel, societatile neplatitoare de TVA care desfasoara tranzactii pe teritoriul tarii includ eventuala taxa primita pe facturile de la furnizori in costul general al produselor sau serviciilor primite. Vanzarile interne sunt facturate fara TVA de societatile neplatitoare.
Atentie! ANAF a demarat cea mai ampla actiune de control fiscal in comertul online! Cum va protejati? Puteti depasi cu bine controlul! Aflati informatii vitale din ghidul de ultima ora "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!", click AICI»
Prin urmare, aceste tipuri de tranzactii nu genereaza obligatii fiscale din partea societatilor respective.
Magazinele online platitoare de TVA
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Vanzarea produselor pe teritoriul Romaniei impune aplicarea TVA in cota de 19%, 9% (alimente si medicamente) sau 5% (carti, reviste, alte publicatii etc.), in functie de tipul produsului vandut.
Magazinele online platitoare de TVA au dreptul de a deduce taxa aferenta produselor si serviciilor achizitionate in scopul desfasurarii activitatii si concomitent obligatia de a colecta TVA aferenta bunurilor vandute. Diferenta rezultata dintre taxa colectata si cea dedusa este suma datorata de societate catre bugetul de stat, obligatie fiscala care se indeplineste prin depunerea decontului de taxa (Declaratia 300).
Deducerea taxei din tranzactiile interne pentru marfurile achizitionate spre revanzare sau pentru serviciile conexe cumparate se realizeaza prin primirea facturii fiscale de la furnizor, la care se anexeaza documentele justificative suplimentare, cum ar fi avizul de insotire a marfii in cazul bunurilor sau procesul-verbal de prestare in cazul serviciilor.
Vanzarile si achizitiile efectuate de magazinele online platitoare de TVA trebuie declarate de asemenea in formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, informatiile referindu-se la denumirea partenerului, codul de identificare, adresa si valoarea tranzactionata.
Atentie! ANAF a demarat cea mai ampla actiune de control fiscal in comertul online! Cum va protejati? Puteti depasi cu bine controlul! Aflati informatii vitale din ghidul de ultima ora "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!", click AICI»
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Articole similare
Incep controalele ANAF in domeniul online, la propunerea GuvernuluiSfatul expertului: Paradoxul acordarii si suspendarii concomitente a codului de inregistrare in scopuri de TVAA aparut ghidul practic care explica cum se taxeaza si se impoziteaza vanzarile pe Internet!1,37 milioane euro din COMERT ONLINE fraudulos organizat de 6 persoanePFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEUltimele articole
Se utilizeaza sistemul E-Factura in cazul comertului online?4 modificari aduse Codului de procedura fiscala: esalonare la plata, eliminare obligatii declarative, impozit pe dividende si COMERT ONLINECOMERT ONLINE in UE. Plafonul de 10.000 euro pentru aplicarea cotei de TVA este valabil pentru fiecare tara in parte?Comertul online si arhivarea facturilor in format electronicCompletarea Declaratiei 390: Comert cu imbracaminte online - companie platitoare de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"