Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform art. 47 din Codul fiscal, incepand cu 2018, o companie este considerata microintreprindere daca pe parcursul unui an nu obtine venituri mai mari decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Depasirea acestui plafon presupune aplicarea sistemului de impozitare a profitului. Prin exceptie, microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin doi salariati pot opta, o singura data, sa aplice prevederile titlului II – Impozitul pe profit din Codul fiscal incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.
Aplicarea impozitului pe veniturile realizate de microintreprinderi implica impozitarea tuturor veniturilor obtinute de magazinul online cu 1% in situatia in care acesta are minimum un salariat cu norma de opt ore/zi, norma intreaga, sau 3% daca nu are salariati sau salariatii activi nu intrunesc cumulat o norma intreaga.
Impozitul pe profit aplicat in cazul magazinelor online se stabileste prin calculul profitului impozabil, acesta fiind determinat prin scaderea
tuturor cheltuielilor din totalul veniturilor si taxarea lui cu cota unica de 16%. Regimul TVA pentru magazinele online
Magazinele online neplatitoare de TVA
Potrivit art. 310 din Codul fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 300.000 lei (88.500 euro x cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii) poate aplica scutirea de taxa.
Astfel, societatile neplatitoare de TVA care desfasoara tranzactii pe teritoriul tarii includ eventuala taxa primita pe facturile de la furnizori in costul general al produselor sau serviciilor primite. Vanzarile interne sunt facturate fara TVA de societatile neplatitoare.
Prin urmare, aceste tipuri de tranzactii nu genereaza obligatii fiscale din partea societatilor respective.
Magazinele online platitoare de TVA
Vanzarea produselor pe teritoriul Romaniei impune aplicarea TVA in cota de 19%, 9% (alimente si medicamente) sau 5% (carti, reviste, alte publicatii etc.), in functie de tipul produsului vandut.
Magazinele online platitoare de TVA au dreptul de a deduce taxa aferenta produselor si serviciilor achizitionate in scopul desfasurarii activitatii si concomitent obligatia de a colecta TVA aferenta bunurilor vandute. Diferenta rezultata dintre taxa colectata si cea dedusa este suma datorata de societate catre bugetul de stat, obligatie fiscala care se indeplineste prin depunerea decontului de taxa (declaratia 300).
Deducerea taxei din tranzactiile interne pentru marfurile achizitionate spre revanzare sau pentru serviciile conexe cumparate se realizeaza prin primirea facturii fiscale de la furnizor, la care se anexeaza documentele justificative suplimentare, cum ar fi avizul de insotire a marfii in cazul bunurilor sau procesul-verbal de prestare in cazul serviciilor.
Vanzarile si achizitiile efectuate de magazinele online platitoare de TVA trebuie declarate de asemenea in formularul 394 „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”, informatiile referindu-se la denumirea partenerului, codul de identificare, adresa si valoarea tranzactionata. Detalii despre Declaratia 394, AICI»»
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Comert online. Care este regimul TVA pentru aceste magazine?":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
COMERT ONLINE si D 394. E legal sa cerem CNP-ul persoanelor fizice?Comert cu amanuntul prin comis voiajori. Cand se utilizeaza casa de marcat?Nu ai inca Gestiunea in cloud? Mai gandeste-te! 37 de motive ca sa folosesti aplicatia Smart BillIncep controalele ANAF in domeniul online, la propunerea GuvernuluiTop probleme din practica privind Declaratia 394, rezolvate de experti contabiliUltimele articole
Comertul online si arhivarea facturilor in format electronicCompletarea Declaratiei 390: Comert cu imbracaminte online - companie platitoare de TVAVindeti produse online? Iata ce trebuie sa stiti despre plafoanele pentru vanzari la distanta!Informare ANPC: Drepturile consumatorilor la achizitiile onlineSfatul expertului: Paradoxul acordarii si suspendarii concomitente a codului de inregistrare in scopuri de TVA
Mai multe articole despre comert online

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"