Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA pentru comertul online

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, omfp 75/2010, omfp 30/2011, comert online

Intrebare: O societate din Romania doreste sa efectueze comert online pe site-uri din Republica Moldova, cu mentiunea ca domeniile cu md. sunt detinute de firma din Romania si administrate din tara. Deoarece societatea nu plateste TVA, inainte de a incepe comertul in Republica Moldova, este necesar un cod de TVA romanesc? De asemenea, odata obtinut acest cod, cum se va proceda pentru a obtine codul de TVA pentru exportul de servicii in Republica Moldova, cat si pentru importul de servicii (posta, angajati in Republica Moldova etc.)?


Raspuns:

Avand in vedere faptul ca firma este constituita in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale,  iar domeniile sunt gazduite pe serverele din Romania, se considera ca activitatea se desfasoara pe teritoriul Romaniei chiar daca activitatea de comert on-line se popularizeaza pe site-urile din Rep. Moldova.

Pentru desfasurarea acestui tip de activitate nu este suficient obiectul de activitate cod CAEN 6311 "Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe" deoarece acesta este specific activitati de servicii informatice. In acest context, consider ca este necesara si inscrierea activitatii cu cod CAEN 4791 care corespunde unei activitati de comert cu amanuntul, fie prin casele de comenzi, fie prin Internet.
 
Pentru inceperea unei activitati economice, pana la realizarea unei cifre de afaceri de 35.000 euro (119.000 lei), firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA deoarece se afla in regimul special de scutire, reglementat prin art. 152 din Codul fiscal . Trebuie sa aveti in vedere faptul ca in cazul unei firme nou infiintate, plafonul de scutire reglementat prin art. 152 alin. (1) se recalculeaza direct proportional cu perioada de desfasurare a activitatii economice calculata de la data infiintarii pana la sfarsitul anului. Pentru calcularea cifrei de afaceri anuala de 35.000 euro (119.000 lei), se iau in considerare si avansurile facturate, indiferent de faptul ca acestea sunt sau nu sunt incasate.
 
Pana la momentul in care este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA, indiferent de locul unde este stabilit cumparatorul bunurilor sau beneficiarul serviciilor, pe facturile emise pentru livrarea de bunuri si prestarea de servicii, firma pe care o reprezentati trebuie sa inscrie mentiunea "regim special de scutire cf. art. 152 alin. 1) din Legea 571/2003 ". De asemenea, trebuie sa aveti in vedere faptul ca o persoana impozabila care nu este platitoare de TVA are urmatoarele obligatii:

- sa nu deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri si servicii;
- sa nu colecteze TVA prin facturile emise;
- sa tina evidenta:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care sunt in sfera de aplicare a
 TVA cu ajutorul jurnalului pentru vanzari;
- achizitiilor de bunuri si servicii taxabile, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
 
Firma din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru exportul de servicii sau importul de servicii care are loc in cadrul tranzactiilor desfasurate cu parteneri stabiliti pe teritoriul Republicii Moldova. Exportul de servicii nu este impozabil in Romania deoarece prestatorul din Romania se afla in regim de scutire.
 
Pentru importul de servicii in Romania se datoreaza TVA bugetului general consolidat in situatia in care, prin natura lor, serviciile respective se incadreaza in regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal . Practic, o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal (nu a realizat o cifra de afaceri mai mare sau egala cu 35.000 euro), procedeaza astfel in cazul unui import de servicii:

- achita efectiv TVA la bugetul general consolidat;
- raporteaza operatunea la organul fiscal teritorial in baza decontului special de TVA cod 301 reglementat prin OMFP 75/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (301) "Decont special de taxa pe valoarea adaugata", modificat prin OMFP 30/2011 la sectiunea 4 denumita " Operatiuni prevazute la art. 150 alin. (2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal ".

Aceasta sectiune cuprinde urmatoarele coloane:
 
- numar document/data. In aceasta coloana se inscrie factura furnizorului intracomunitar;
- valoarea in valuta;
- tipul valutei;
- cursul de schimb valutar. Pentru raportare se utilizeaza cursul de schimb valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestator;
- baza de impozitare;
- TVA datorata.
- raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza declaratiei recapitulative cod 390.
- raporteaza operatiunea la organul fiscal teritorial in baza declaratiei recapitulative cod 390 cu simbolul A in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri si cu simbolul S in cazul unei achizitii intracomunitare de servicii.
 
Decontul de TVA cod 301 se depune numai in perioada fiscala in care se realizeaza astfel de operatiuni pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia.
 
Inregistrarea in scopuri de TVA trebuie efectuata numai in situatia in care au loc prestari si achizitii intracomunitare de servicii, caz in care, codul de inregistrare TVA obtinut se utilizeaza pentru raportarea fiscala a operatiunilor prin:
- declaratia recapitulativa cod 390;
- decontul de TVA cod 301 la sectiunea 4, cu reportarea sumei la punctual 4.1 "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal ".
 
Aceasta inregistrare in scopuri de TVA se efectueaza la organul fiscal teritorial doar cu scopul raportarii fiscale prin declaratia cod 390 a acestor operatiuni, fara a transforma persoana impozabila din Romania in platitoare de TVA in regim normal.
 
Pentru desfasurarea activitatilor on-line pe site-urilor din Rep. Moldova este recomandabil sa studiati si legislatia juridica si fiscala aplicabila pe teritoriul acestui stat.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA pentru comertul online":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016