keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Recuperare TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2010
Tags: tva, mfp, codul fiscal

Intrebare:Domeniul nostru de activitate este acordarea de microcredite, iar contabilitatea aplicata este cea specifica institutiilor bancare. In ultimul an, ca urmare a crizei economice o parte din ...

Intrebare:

Domeniul nostru de activitate este acordarea de microcredite, iar contabilitatea aplicata este cea specifica institutiilor bancare. In ultimul an, ca urmare a crizei economice o parte din clientii nostri s-au aflat in imposibilitate de plata, si ca urmare au fost executati silit, prin executori judecatoresti. Astfel am scapat de problema asociata riscului de creditare, dar a aparut o alta legata de gestionarea acestor active adjudecate, in contul creantei. Portofoliul acestor active este foarte variat pornind de la terenuri, imobile si pana la autoturisme, bunuri diverse.

Nu ne este foarte clar in ce situatii trebuie sa platim TVA, care este cota, cum ne reflectam in contabilitate, tinand cont de faptul ca nu suntem inregistrati in scopuri de TVA (creditarea este exceptata din sfera operatiunilor impozabile, conform Codului Fiscal). Avem sanse sa recuperam cumva acest TVA?

Ce facem cu factura fiscala de executare silita, primita de la executorul judecatoresc, in conditiile in care ne-am inregistrat bunul adjudecat in contabilitate conform certificatului de adjudecare emis de executor, conform Codului Civil? Spre exemplu, daca am preluat un autoturism la Rm. Valcea, unde platesc TVA-ul aferent tranzactiei - Trezorerie Valcea sau Timis (unde avem sediul)?!

Ce declaratii suntem obligati sa intocmim si sa depunem la momentul adjudecarii bunurilor - la Finante, la Bugetul local, altele? Dar la momentul valorificarii acestora?  

Ne intereseaza cum vedeti gestionarea acestor active, tratamentul contabil & fiscal? Eventuale note contabile pentru tratamentul TVA-ului.

Mentionam ca am solicitat opinii referitor la acest subiect de la functionarii MFP, consultanti - dar nu au fost concludente, ba chiar contradictorii.

Raspuns:

Gestionarea bunurilor adjudecate reprezinta operatiune economica impozabila pentru care firma dvs. are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in situatia in care, din vanzarea sau exploatarea  acestora realizeaza o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a sumei de 35.000 euro stabilit la cursul valutar in vigoare la data aderarii.  Intregistrarea in scopuri de TVA este recomandabila in vederea exercitarii dreptului de deducere a TVA inscrisa in facturile emise pentru executarea silita a bunurilor.

Prin Codul fiscal este reglementata in mod expres procedura privind emiterea facturilor pentru  bunurile supuse executarii silite care sunt livrate prin organele de executare silita in vederea  recuperarii  creantelor.   In acest caz, organul de executare silita emite factura numai  in situatia in care debitorul executat silit este persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA. In fapt, in evidenta contabila,  firma dvs. inregistreaza bunurile recuperate de la debitori  in baza facturilor emise de catre  executorul judecatoresc  in numele si in contul furnizorului incadrat in categoria ,,debitor executat silit,, in baza prevederilor cuprinse la    art. 155 alin. (8) lit. d) din Codul fiscal si a punctului  75 de la  alineatul  (1) la alineatul  (6) din normele de aplicare ale acestui articol.

 Factura de executare silita emisa de catre executorul judecatoresc angajat de catre firma dvs.  trebuie sa  contina toate  informatiile impuse prin  art. 155 alin. (5) la care se adauga si urmatoarele informatii suplimentare cu privire la:

-    numele si datele de identificare ale organului de executare silita prin care se realizeaza livrarea bunurilor;
-    mentiunea din care sa rezulte ca  factura este emisa de organul de executare silita.

Factura  emisa  in trei exemplare are urmatoarea destinatie:  
  • originalul facturii: se transmite cumparatorului sau  adjudecatarului.
  • al doilea exemplar:  se transmite debitorului executat silit;
  • al treilea exemplar: ramane la organul de executare silita.

In baza celui de al treilea exemplar al facturii, chiar daca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, organul de executare silitanu trebuie sa:
  • evidentieze operatiunea in jurnalul pentru vanzari;
  • raporteze operatiunea  prin decontul de TVA;  
  • inregistreze suma TVA in contul 4427 ,,TVA colectata,,.

Contravaloarea  bunurilor livrate pentru care este aplicabila cota standard TVA de 24%, facturate de organul de executare silita,  se compenseaza total sau partial cu valoarea creditului acordat debitorului, dar nerestituit pina la momentul executarii silite.  Suma TVA colectata prin factura emisa de catre executor se vireaza de catre organul de executare silita bugetului de stat in termen de 5 zile lucratoare de la  data  la care adjudecarea a devenit executorie.  Prin contractul incheiat intre adjudecatar si executorul judecatoresc se stabileste responsabilitatea virarii sumei TVA colectate. In situatia in care adjudecatarul isi asuma  obligatia platii TVA din factura emisa de catre organul de executare silita direct  la unitatile Trezoreriei de care apartine debitorul, organului de executare silita nu-i mai revin obligatii referitoare la plata TVA.  In acest caz, consider ca suma TVA se vireaza Trezoreriei careia este arondat debitorul deoarece acesta este obligat sa raporteze prin decontul de TVA factura emisa de catre executor.

In oricare din cele doua situatii posibile privind plata TVA la bugetul statului, o copie a ordinului de plata cu privire la virarea sumei de plata TVA bugetului de stat se transmite debitorului executat silit fie de organul de executare silita,   fie de adjudecatar.

Pe baza documentului de plata a TVA  primit,  debitorul executat silit evidentiaza suma achitata, cu semnul minus, in decontul de TVA  la randul de regularizari taxa colectata din decontul de taxa cod 300.  Acesta este motivul pentru care virarea sumei TVA se efectueaza la trezoreria din teritoriul debitorului.

O alta varianta ar fi aceea in care, inainte de initierea procedurii de executare silita, in baza unei concilieri amiabile,  insusi debitorul isi asuma responsabilitatea emiterii facturii pentru vanzarea bunurilor gajate pentru obtinerea creditului. In acest caz:
  • obligatia de plata a TVA catre bugetul de stat revine chiar debitorului, in baza raportarii operatiunii de vanzare prin decontul de TVA cod 300;
  • obligatiile reciproce  se sting prin compensare.

Practic, la adjudecarea bunurilor si inregistrarea acestora in evidenta contabila nu trebuie completate si depuse declaratii speciale cu privire la TVA. In situatia executarii silite a autoturismelor sau a bunurilor imobile, in calitate de proprietari ai acelor bunuri,   trebuie sa depuneti o declaratie la bugetul local in vederea achitarii taxei auto si a impozitului pe cladiri

Gestionarea bunurilor executate silit se incadreaza in prevederile legii nr.  93 din  8 aprilie 2009 privind institutiile financiare nebancare, sectiunea  a 5-a ,,Activitati permise,, articolul 14 alineatul 3 si 7 conform carora:
  • alineatul  (3): ,,Institutiile financiare nebancare pot desfasura activitati conexe si auxiliare legate de realizarea activitatilor de creditare sau de functionarea entitatii.,,
  • alineatul (7):  ,,Institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul de evidenta pot desfasura si activitatile prevazute de legislatia speciala care le reglementeaza activitatea, precum si activitatile auxiliare legate de realizarea acestora.,,
Tratamentul contabil aferent bunurilor ajudecate si receptionate este cel reglementat prin O.M.F.P. nr. 3055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene cu privire la achizitia de bunuri. In situatia in care bunurile ajudecate urmeaza a fi vandute, acestea trebuie inregistrate in evidenta contabila drept marfuri, prin debitul contului 371, fara a fi inregistrate in conturile de mijloace fixe, respectiv contul 212 ,, Constructii,, sau 213 ,, Instalatii tehnice, mijloace de transport....,,.  Deoarece nu se efectueaza inregistrarea in conturile de imobilizari corporale, pentru bunurile respective nu se calculeaza amortizarea. Daca firma nu este  inregistrata  in  scopuri de TVA, valoarea TVA reintregeste costul bunurilor  TVA, deoarece nu se  poate exercita dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile debitorilor.   In situatia in care imobilele adjudecate sunt exploatate, fiind destinate inchirierii, valoarea acestora se inregistreaza in debitul contului  212 ,, Constructii,, si se calculeaza amortizarea lunara, in regim liniar.

Totusi,  trebuie sa aveti in vedere faptul ca persoana impozabila care nu este platitoare de TVA, desi aplica regimul special de scutire,  are urmatoarele obligatii d.p.d.v. al TVA:

  • sa nu deduca  taxa aferenta achizitiilor de bunuri si servicii;  
  • sa nu  mentioneze taxa colectata pe facturile emise;
  • sa mentioneze pe facturile emise ,,regim special de scutire cf. art. 152 alin. 1 din C.f.,,;
  • sa tina evidenta:
- livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care sunt in sfera de aplicare a TVA cu ajutorul jurnalului pentru vanzari;

- achizitiilor de bunuri si servicii taxabile, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
Prin O.M.F.P. nr.  1372 din  6 mai 2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal (M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008), conform art. 156 alin. (1) - (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal au fost prezentate doar modelele orientative ale jurnalelor de vanzari si cumparari pentru firmele inregistrate in scopuri de TVA.  Aceste modele nu sunt obligatorii, fiecare firma avand posibilitatea sa adapteze acest model la specificul activitatii desfasurate. Obligatorie este doar evidenta operatiunilor economice pe baza de jurnale de TVA  

D.p.d.v. al TVA, firma dvs. se poate inscrie  in scopuri de TVA:
  • optional, daca nu a realizat o cifra de afaceri de peste 35.000 euro, dar doreste sa exercite dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile emise pentru bunurile adjudecate;
  • obligatoriu, daca  a realizat o cifra de afaceri de peste 35.000 euro. In acest caz, deoarece realizeaza atat operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, (acordarea de microcredite)  dar si operatiuni taxabile (vanzare de bunuri, inchiriere bunuri mobile si imobile, etc), se considera ca este o persoana impozabila cu regim mix care exercita dreptul de deducere in baza prevederilor articolul  147   si a  punctul  47 din normele de aplicare ale Codului fiscal.  

In concluzie, in situatia in care institutia financiar bancara devine platitoare de TVA trebuie sa adopte un comportament fiscal si contabil specific oricarei persoane impozabile care realizeaza activitati economice pe teritoriul Romaniei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016