Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Inregistrarea TVA a unei facturi din UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 17 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: roi, taxare inversa, codul fiscal, cheltuieli, deductibilitate

O societate a primit o factura cu TVA din Uniunea Europeana pentru achizitia unor materiale. Vom stabili daca se aplica taxarea inversa si daca se inregistreaza in Declaratia privind achizitiile intracomunitare.


Raspuns:
In legatura cu situatia descrisa, trebuie analizate mai multe aspecte, astfel ca va trebui sa determinati motivele pentru care factura a fost emisa cu TVA si in functie de acestea sa aplicati tratamentul de TVA corespunzator.

In primul rand, in conditiile in care firma din Romania a comunicat un cod valid de TVA, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, ar trebui sa contactati furnizorul cu scopul de a stabili motivele pentru care a emis factura cu TVA colectata desi avea posibilitatea sa aplice regimul de scutire cu drept de deducere considerand ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri.
 
In al doilea rand, ar trebui sa va asigurati ca firma din Romania s-a inscris in Registrul operatorilor intracomunitari conform deciziei de inscriere comunicate de catre organul fiscal competent. In situatia in care nu este inscrisa in acest registru, codul de inregistrare TVA este inactivat de catre A.N.A.F. in Raportul VIES . Din acest motiv, unii furnizori prefera sa colecteze TVA la livrarea bunurilor, altii igonora mentiunea iar alta categorie nu verifica valabilitatea codului respectiv in cazul tranzactiilor cu caracter repetitiv.

In acest caz, chiar daca primeste o factura cu TVA colectata, dar bunurile au fost expediate de catre furnizor pe cheltuiala sa sau pe cheltuiala cumparatorului, in functie de conditia de livrare negociata prin contract, cumparatorul din Romania trebuie sa considere ca efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 chiar daca nu s-a inscris in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri.

Taxarea se efectueaza la o baza de impozitare formata din valoarea totala a facturii emise de catre furnizor, inclusiv TVA. In acest context, valoarea operatiunii se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 (randul 5 si 18) cat si prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A. Numai asa se respecta prevederile Circularei MFP 81544/11.10.2010 cu privire la tratamentul fiscal aplicabil in situatia in care o persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA nu se inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari inainte de realizarea unei operatiuni intracomunitare.

Deci, neinscrierea in R.O.I. produce efecte doar in relatia cu partenerul extern care vizualizeaza in sistemul electronic VIES un cod inactiv de TVA, dar fara a produce efecte in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicabil unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate pe teritoriul Romaniei de catre o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Tratamentul fiscal aplicabil operatiunii ramane neschimbat, indiferent de faptul ca firma respectiva s-a inscris sau nu s-a inscris in R.O.I.
 

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Marea carte verde a monografiilor contabile

Marea carte verde a monografiilor contabile

Vezi detalii

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

Vezi detalii


Al treilea caz: In situatia in care materialele respective au fost cumparate de la magazine cu amanuntul situate pe teritoriul unor state membre si transportate de catre cumparatorul din Romania fie cu mijlocul de transport propriu, fie cu un mijloc de transport inchiriat, chiar daca firma din Romania este in posesia unui document de transport, cumparatorul din Romania nu poate incadra operatiunea in categoria achizitiilor intracomunitare de bunuri deoarece bunurile nu expediate, ci cumparate si transportate. Am in vedere definitia de la articolul 130^1, alineatul 1 conform careia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.". O astfel de achizitie nu este impozabila in Romania si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care: " , fara a se raporta la randul 26.1 26.1 "Achizitii de servicii intracomunitare scutite de taxa"
 
De asemenea, o astfel de achizitie nu se raporteaza prin declaratia cod 390 deoarece nu este o achizitie intracomunitara de bunuri.
 
Datorita faptului ca nu se poate exercita dreptul de deducere a TVA facturata de catre partenerul extern, suma respectiva reintregeste costul de achizitiei al bunurilor in cauza, fiind recuperata prin cheltuieli de exploatare.
 
Suma respectiva este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil. Acest aspect este reglementat la punctul 23 din normele de aplicare ale art. 21 alin. (1) lit. b) conform caruia sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si "cheltuielile generate de TVA ca urmare a aplicarii proratei, in conformitate cu prevederile titlului VI "TVA" din Codul fiscal, precum si in alte situatii cand TVA este inregistrata pe cheltuieli, in situatia in care TVA este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul realizarii de venituri impozabile;".

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Inregistrarea TVA a unei facturi din UE":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 10 voturi
Comentarii 2 comentarii

Cosmin 2013-07-19 13:32:54

Nu cred ca e corecta a treia varianta de respuns cand cumperi de la vanzare cu amanuntul si se taie factrura cu TVA. In opinia mea trebuie declarata in 390 la intreaga valoare si taxata. Motivarea ca nu e vorba de expediere ci de cumparare si transport nu sta in picioare. Art 130^1 spuine despre bunuri expediate SAU transportate nu SI. Transport este si ce face cel care cumpara chiar daca aduce bunurile cu masina proprie. Mai mult decat atat TVA pt achizitii intracomunitare tb platit in tara unde bunurile sunt puse in circulatie. Ori acest lucru se intampla in Romania.

marius 2012-09-18 06:16:18

Nu cred ca e corect ca eu sa declar in 390 , achizitia respectiva iar furnizorul extern nu declara livrarea in 390 .

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016