Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Vanzare marfa deteriorata. Deductibilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2011
Tags: cheltuieli privind marfurile, codul fiscal, cheltuieli

Problema:O societate comerciala care produce geam termopan achizitioneaza sticla pentru productie. Din neatentie o stiva de sticla se prabuseste si se sparge. Cioburile rezultate sunt vandute, in ...

Problema:
O societate comerciala care produce geam termopan achizitioneaza sticla pentru productie. Din neatentie o stiva de sticla se prabuseste si se sparge. Cioburile rezultate sunt vandute, in baza unui contract, unei firme autorizate pentru colectarea de cioburi. Va rugam sa precizati daca cheltuiala cu sticla sparta este deductibila, avand in vedere ca este aferente unui venit.

Solutie:
Potrivit dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile sunt considerate deductibile daca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau sunt reglementate prin acte normative in vigoare.
In grupa cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile se cuprind cheltuielile cu materiile prime, salariile, amortizarea spatiului si utilajelor, cu energia etc.
 
In cazul in care, stocurile nu sunt de natura marfurilor pentru care se pot aplica limitele de perisabilitate, sunt aplicabile prevederile art. 21, alin. (4), lit. c) din Codul fiscal. Potrivit acestor prevederi, daca pentru stocurile respective s-au incheiat polite de asigurare, cheltuielile cu scoaterea din gestiune a sticlei sparte sunt considerate cheltuieli deductibile.
 
Ca regula generala, scoaterea din gestiune a stocurilor degradate si neimputabile, se face pe seama ct. 607”Cheltuieli privind marfurile” in cazul aplicarii limitelor de perisabilitate, ct. 658”Alte cheltuieli de exploatare”, analitic distinct, daca stocurile nu mai pot fi recuparate sau ct.671”Cheltuieli privind calamitati si alte evenimente extraordinare” in cazul distrugerii acestora ca urmare a unor evenimente deosebite.
 
Pentru materialele depreciate care sunt valorificate prin preluarea de catre societati de specialitate, cheltuielile cu destocarea sunt deductibile la calculul profitului impozabil, indiferent de venitul care se realizeaza prin aceasta operatiune.
 
Rezulta urmatoarele:
- cheltuielile cu materialele depreciate, neimputabile, carora nu li se aplica limitele de perisabilitate si care nu sunt valorificate sunt cheltuieli nedeductibile,
- cheltuielile cu materialele depreciate, neimputabile, care sunt valorificate prin unitati specializate, sunt deductibile la calculul profitului impozabil,
- bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, neimputabile, care nu mai pot fi valorificate, nu constituie livrare de bunuri in temeiul art. 128, alin. (8) din Codul fiscal si pct. 6, alin. (11) din HG 44/2004 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare ale Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca degradarea calitativa se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente.
- pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, scoase din categoria stocurilor (proces verbal comisia de inventariere) care sunt valorificate prin unitati specializate, se aplica masurile de simplificare prevazute de art.160, respectiv se face taxarea inversa.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Vanzare marfa deteriorata. Deductibilitate":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016