Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

MFP: Ajutor de la stat pentru investitiile cu impact major

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 11 Iul. 2018
Tags: ajutor de stat, buget, mfp, ghidul solicitantului

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat, miercuri, 11 iulie, Ghidul solicitantului elaborat in baza Hotararii de Guvern (HG) nr.476/2018 pentru modificarea si completarea HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie.

“Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor. (…) Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 13,5 milioane lei. Aceasta valoare a fost determinata prin raportarea la o valoare echivalenta de aproximativ 3 milioane euro (calculata la un curs de 4,5 lei/euro)” se arata in Ghid.
 
In bugetul schemei de ajutor de stat este prevazut un buget care nu poate depasi suma de 4.070 de milioane de lei, aproximativ 925 de milioane de euro, iar bugetul annual mediu este de 638 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 145 de milioane de euro. Bugetul annual va fi stabilit prin legile bugetare anuale.
 
Acordurile de finantare in baza schemei se pot emite pana la data de 31 decembrie 2020, cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat, in limita creditelor de angajament si creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale. Plata se va efectua pana in anul 2023, in baza acordurilor pentru finantare emise, in limita creditelor bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.  
 
De acest ajutor din partea statului pot beneficia atat intreprinderile nou infiintate, cat si cele care in activitate economica de mai mult de 3 ani fiscali consecutivi, fie ca vorbim de IMM-uri sau de intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Calcularea ajutorului de stat

 Ajutorul de stat se acorda intreprinderilor, cu respectarea prevederilor:
– H.G. nr. 807/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, 
– Regulamentului (UE) nr. 651/2014, cu modificarile si completarile ulterioare,
– Deciziei Comisiei Europene C(2014) 2240 final prin care a fost autorizata harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020,
prin alocari de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale, sub forma de sume nerambursabile, in raport de cheltuielile eligibile, in limita intensitatii maxim admisibile si a nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere, astfel:

Regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Sud Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Sud-Vest Oltenita (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), intensitate maxima  – 50%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 37,5. 

Regiunea Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis), intensitate maxima  – 35%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 26,25. 

Regiunea Ilfov (Ilfov), intensitate maxima  – 35%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 26,25. 

Regiunea Bucuresti (Bucuresti), intensitate maxima  – 10%, nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere (milioane de euro) – 7,5. 

Documentul complet poate fi descarcat de aici.
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016