Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dobanzi de intarziere si penalitati. Cum se calculeaza si cum se aplica pentru TVA restant?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: plata tva, dobanzi, intarziere, penalitati, anaf

Va prezentam mai jos ce dobanzi de intarziere si penalitati se aplica in cazul unui TVA de plata stabilit de reprezentantii ANAF in urma unui control si cum se calculeaza aceste sume.

Raspuns:

In functie de momentul pentru care se stabileste TVA aditional de catre reprezentantii ANAF, valoarea dobanzilor de intarziere si penalitatilor este urmatoare:

De la 01.01.2006 pana la 30.06.2010 valoarea dobanzilor de intarziere era de 0.1% pe zi, aplicata la suma neachitata la scadenta pentru fiecare zi de intarziere si calculata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei.

Incepand cu 01.07.2010 pana la 30.09.2010 valoarea dobanzilor de intarziere era de 0.05% pe zi, aplicata la suma neachitata la scadenta pentru fiecare zi de intarziere si calculata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei. In plus, odata cu diminuarea procentul dobanzii s-au introdus in legislatie si penalitatile de intarziere. Nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:

a) daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;

b) daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;

c) dupa implinirea termenului prevăzut la lit. b), nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.

Incepand cu 01.10.2010 pana la data curenta valoarea dobanzilor de intarziere s-a diminuat la 0.04% pe zi aplicata la suma neachitata la scadenta pentru fiecare zi de intarziere si calculata incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei. Totodata, s-a mentinut si nivelul pentalitatilor de intarziere detaliate mai sus.

Astfel, in functie de momentul pentru care se stabileste ajustarea bazei impozabile a TVA de catre organele de inspectie fiscala, pentru calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere se vor lua in calcul procentele de mai sus iar metoda de calcul este cea descrisa mai sus.

Cumularea acestor dobanzi si penalitati se face pana la momentul la care datoria TVA stabilita de organele de inspectie fiscala este stinsa. Aceasta stingere se face fie prin plata efectiva a contravalorii TVA la bugetul de stat, fie prin compensarea cu valoarea TVA de recuperat.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dobanzi de intarziere si penalitati. Cum se calculeaza si cum se aplica pentru TVA restant?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016