Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA in 2023!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate TVA si cheltuieli vehicule incepand cu 1 iulie 2012

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: deductibilitate tva, cheltuieli, codul fiscal, tva, hg 670/2012

Dezbatem mai jos modalitatea de solutionare a unui caz in care nu se va face dovada ca autoturismul achizitionat in sistem de leasing operational sau prin cumparare directa, nu va fi utilizat EXCLUSIV in scopul activitatilor economice de catre administratorul firmei. Vom vedea astfel daca TVA-ul aferent ratelor de leasing operational facturate dupa data de 1 iulie 2012, precum si cel aferent achizitiei autoturismului pentru folosinta administratorului, va fi deductibil limitat la 50%, conform art 145^1 din Codul fiscal.

Raspuns:

Raspunsurile au in vedere  reglementarile prevazute de  Codul fiscal si de HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare. Importante sunt pentru speta in cauza precizarile aduse de  HG 670/04.07.2012 , pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal .
Trebuie sa fie avute in vedere atat deductibilitatea cheltuielilor  aferente vehiculelor rutiere motorizate, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului , prevazute de art. 21 din Codul fiscal , cat si deductibilitatea acestor  achizitii din punct de vedere TVA , prevazuta de art. 145^1 din Codul fiscal .

Astfel, cheluielile aferente vehiculelor rutiere mentionate sunt deductibile in proportie de 50% daca nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Sunt integral deductibile cheltuielile realizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si cele care se inscriu in oricare  din urmatoarele categorii:
"1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea. "
Trebuie retinut, ca prin HG 670/2012 , legiuitorul a detaliat destul de clar ce se intelege prin utilizarea vehicului in activitati economice.

Actul normativ stabileste ca se va intelege prin folosinta in mod exclusiv economic, utilizarea la deplasarile catre clienti sau furnizori in tara si in straintate, deplasari in locatii unde se afla puncte de lucru ale entitatii economice, deplasari la banca, vama, autoritati fiscale, deplasarea la posta, utilizarea autovehiculului de persoane cu atributii de conducere in exercitarea activitatii, deplasari pentru interventii.
Deoarce legiutorul a stabilit ca exemplele de mai sus nu sunt limitative, putem afirma ca utilizarea autovehiculului este in mod exclusiv economic daca se utilizeaza pentru activitatea respectivului operator economic, iar in lipsa utilizarii autoturismului activitatea acestuia fie nu se realizeaza fie este afectata.

Referitor la deductibilitatea integrala a cheltuielilor mai sus mentionate, potrivit pct. 49^2 din HG 44/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare, justificarea utilizarii vehiculelor exclusiv in scopul activitatii economice se efectueaza pe baza documentelor justificative si prin intocmirea foii de parcurs , care sa cuprinda cel putin informatiile:

-categoria de vehicul utilizat;
-scopul si locul deplasarii;
-kilometrii parcursi;
-norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Prin cheltuieli direct atribuibile unui vehicul , supuse limitarii fiscale, se inteleg si cele inregistrate ca urmarea derularii unui contract de leasing, si anume : "impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoare adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar, etc."
Amortizarea este o cheltuiala exclusa de la limitarea deductibilitatii limitate la 50%, urmand regulile generale de calcul si deducere stabilite de art. 24 din Codul fiscal .

Tot la pct. 49^2 din normele de aplicare a Codului fiscal sunt prevazute 2 exemple privind determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu intretinerea ,reparatiile, si combustibilii unui vehicul care nu este utilizat exlusiv in scopul activitatii economice si nu se incadreaza in nici una din exceptiile prevazute de lege. Limitarea   de 50% se aplica in primul rand  asupra taxei  pe valoare adaugata. Ulterior se aplica limitarea  de 50% asupra bazei de impozitare, la care se adauga si taxa pe valoare adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere.

Din punct de vedere TVA, reglementarile in vigoare sunt prevazute de art. 145^1, dupa cum ati mentionat si dvs.:
"(1) Prin exceptie de la prevederile art. 145 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica  urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) Prevederile alin. (1) - (3) se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
(5) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin.(1) fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146 - 147^1.
(6) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin norme."
Normele metodologice , prevazute de pct. 45^1 din HG 44/2004 , mentioneaza faptul ca este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii si detaliaza aceste conditii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul "Deductibilitate TVA si cheltuieli vehicule incepand cu 1 iulie 2012":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturiNoutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate Modificari importante privind TVA in 2023!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016