Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dezbatem cazul unei societati A din Austria care cumpara materie prima de la o societate B din Romania si dispune livrarea la societatea C tot din Romania pentru prelucrare. Vom vedea astfel in ce masura legislatia nu permite societatii B sa factureze scutit de TVA catre societatea A.
aspuns:In opinia noastra, este ilogica facturarea de catre C a unor bunuri pentru ca activitatea desfasurata de aceasta este una de prestare de servicii, nu are si nu detine in patrimoniu bunurile pe care le-ar factura, acestea sunt in patrimoniul societatii B. Astfel, daca societatea C factureaza o prestare de servicii, aceasta nu ar corespunde realitatii si nu are legatura cu implicatiile fiscale mentionate anterior.
In alta ordine de idei, plecand de la faptul ca avem deja o eroare de procedura, nu exista norme speciale ce reglementeaza scutirea sau obligatia la plata a TVA la facturarea de catre B, ci faptul ca nu se realizeaza de catre B o livrare intracomunitara.
Reamintim faptul ca la livrarea intracomunitara, transportul bunurilor este in seama furnizorului, clientului sau a unui tert in numele celor 2, conform art. 128 alin. (9) din Codul fiscal.
Daca C este cel ce factureaza bunurile, in fapt C efectueaza livrarea intracomunitara scutita de TVA, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, iar B efectueaza o livrare pe teritoriu national supusa TVA.
In concluzie, in schema prezentata de dvs, B efectueaza o livrare pe teritoriu national supusa TVA, iar C efectueaza o livrare intracomunitara, situatie neconforma deoarece C este un prestator de servicii si nu poate dispune asupra bunurilor.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Achizitia intracomunitara: ce inseamna, noutati legislative si documente necesare pentru scutirea de TVAImport marfa in Olanda. Livrarea ulterioara catre clienti din Polonia. Ce obligatii TVA apar?Riscul neinscrierii in Registrul operatorilor intracomunitariLivrari intracomunitare scutite de TVA. Codul VAT nu e validTratament TVA avans marfa. Cum procedam privind declaratiile si colectarea taxei?Ultimele articole
Implementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Cum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiRO e-Transport: Cum se declara in sistem utilajele inchiriateAchizitie intracomunitara de bunuri. In ce luna trebuie cuprinsa tranzactia in D390Transport international de bunuri. Cine are obligatia obtinerii codului UITArticole similare
Anunt ANAF referitor la justificarea deducerii TVASISTEM SIMPLIFICAT de TVA pentru micile intreprinderi in locul impozitului pe venitCodul fiscal 2008 - Capitolul XIII. Obligatii - art. 153-158^1Se intoarce taxa de 3% pentru companii?Atentie la elementele obligatorii incluse in facturi din 2013Ultimele articole
Cum se face inregistrarea facturilor simplificate in jurnalul de cumparariD394 in 2024. Bonurile cu valoare mai mica de 100 euro se declara in D394?Deducerea sumei TVA dintr-un bon fiscal. Este obligatorie solicitarea facturii?Locul livrarii de bunuri. Conditii pentru ca o livrare sa fie impozabila in RomaniaEmitere facturi de catre un tert agreat. Obligatiile tertuluiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"