Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Locul livrarii de bunuri. Conditii pentru ca o livrare sa fie impozabila in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iul. 2021 Exclusiv
Tags: locul livrarii de bunuri, livrari impozabile, livrare fara transport

Conform unui material informativ ANAF, articolul 268 din Codul fiscal prevede ca una dintre conditiile obligatorii pentru ca o livrare sa fie impozabila in Romania este ca locul acestei operatiuni sa fie in Romania. Daca locul livrarii nu se considera in Romania, operatiunea nu este impozabila in Romania.

Livrarea bunurilor care sunt transportate

In cazul bunurilor care sunt transportate, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert.

In cazul bunurilor importate, locul oricarei livrari ulterioare importului este considerat statul membru in care bunurile au fost importate, considerandu-se ca transportul incepe din statul membru de import.

In cazul unei livrari in lant, cand sunt implicate mai mult de doua persoane impozabile, dar exista un singur transport al bunurilor, acesta va fi alocat numai pentru una dintre tranzactiile in lant, in timp ce celelalte tranzactii sunt fara transport.

Livrarile de bunuri pentru care transportul incepe din Romania, pot fi clasificate in functie de locul in care se termina transportul in:

- livrari locale - sunt livrari de bunuri in interiorul tarii si sunt livrarile pentru care transportul incepe si se termina in interiorul tarii.
- exportul de bunuri - sunt livrari de bunuri pentru care transportul incepe in Romania si se termina in afara Uniunii Europene, indiferent unde este stabilit cumparatorul sau vanzatorul.

Exportul efectuat din Romania este scutit de TVA daca este justificat cu documente prevazute in OMFP nr. 103/2016.

- livrari intracomunitare - sunt livrari de bunuri care sunt transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de furnizor, de cumparator sau de un tert in numele unuia dintre acestia. In lipsa transportului nu exista livrare intracomunitara de bunuri, transportul intracomunitar fiind o conditie de fond pentru a califica o operatiune drept livrare intracomunitara. Livrarea intracomunitara de bunuri este scutita de TVA, daca este justificata cu documente prevazute in OMFP nr. 103/2016.

Codul fiscal prevede masuri de simplificare in cazul operatiunilor triunghiulare, pentru a evita inregistrarea in scopuri de TVA in alt stat membru a unui operator economic care face doar operatiunea ce consta in cumpararea de bunuri dintr-un stat membru, fara ca bunurile sa tranziteze statul membru din care acesta comunica codul de TVA, bunurile fiind transportate direct din statul furnizorului in statul beneficiarului livrarii. in cazul operatiunilor triunghiulare, exista un singur transport intracomunitar, dar doua tranzactii comerciale.

Livrarea cu instalare

Locul livrararii de bunuri care necesita instalare sau montaj este locul in care bunurile sunt instalate/montate, daca aceste operatiuni sunt realizate de furnizor sau de alta persoana in contul sau. Desi bunurile sunt transportate din alt stat membru, nu are loc o livrare intracomunitara, ci o livrare locala in statul in care sunt instalate bunurile.

Livrarea cu instalare este o operatiune complexa care presupune pe langa transferul proprietatii asupra unor bunuri si prestarea serviciilor de instalare/montare, care devin accesorii livrarii de bunuri.


Livrarea bunurilor care nu sunt transportate

In cazul bunurilor care nu sunt transportate, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde bunurile se afla atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului.

Livrarea fara transport este specifica:
 
- bunurilor imobile, care vor avea intotdeauna locul livrarii acolo unde bunul este pus la dispozitia clientului, respectiv in tara in care se afla bunul imobil.
- bunurilor mobile corporale, daca intre vanzator si cumparator nu exista o relatie prin care una dintre parti trebuie sa organizeze transportul. Cazul cel mai des intalnit este cel al livrarilor in lant, unde exista mai multe tranzactii, dar un singur transport, care nu poate fi atribuit decat unei singure tranzactii.
- bunurilor care sunt tranzactionate in timp ce se afla in depozit.

Livrarea de bunuri la bordul unor mijloace de transport de persoane

Prevederile referitoare la locul livrarii de bunuri la bordul unor mijloace de transport de persoane conduc la un sistem simplificat de impozitare care sa evite ca pe parcursul unei calatorii cu aceste mijloace de transport sa se aplice sistemul national din fiecare stat membru, livrarea fiind impozitata in statul membru de unde incepe transportul de calatori.

Livrarea de gaze naturale, electricitate, energie termica sau agent frigorific

In cazul livrarii de gaze naturale, prin reteaua de distributie, livrarii de electricitate, livrarii de energie termica sau agent frigorific prin intermediul retelelor de incalzire ori de racire, catre un comerciant persoana impozabila, locul livrarii este locul unde este stabilit comerciantul persoana impozabila. Prin comerciant persoana impozabila se intelege persoana care cumpara aceste bunuri in vederea revanzarii, iar consumul lor propriu este neglijabil.

In cazul livrarii de gaze naturale, prin reteaua de distributie, livrarii de electricitate, livrarii de energie termica sau agent frigorific prin intermediul retelelor de incalzire ori de racire catre alte persoane decat comerciant persoana impozabila, locul livrarii este locul utilizarii si consumului efectiv, sau daca nu sunt consumate, locul unde este stabilit cumparatorul.

Gazul, energia electrica, agentul frigorific si agentul termic sunt considerate bunuri mobile corporale in legislatia TVA.


Sursa: ANAF
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Locul livrarii de bunuri. Conditii pentru ca o livrare sa fie impozabila in Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016