Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate A din Romania a achizitionat plasa de sarma din Italia care este transportata din Italia in Romania si se descarca la sediul societatii B din Romania, care efectueaza receptia marfii. ...
O societate A din Romania a achizitionat plasa de sarma din Italia care este transportata din Italia in Romania si se descarca la sediul societatii B din Romania, care efectueaza receptia marfii. Intre societatea A si societatea B este incheiat un contract de comision pentru livrarea la export a unei cantitati de geam armat pentru fabricarea caruia s-a utilizat plasa de sarma achizitionata din Italia de societatea A, exportata in tari din afara Comunitatii. Contractul de comision prevede posibilitatea preluarii pentru consum propriu a societatii B a cantitatilor din plasa de sarma achizitionata de societatea A ce vor fi stabilite de comun acord si vor face obiectul unor acte aditionale la contractul de comision. Plata plasei de sarma de catre societatea B catre societatea A se va efectua in compensare cu exportul de geam armat.
Societatea A nu evidentiaza bunurile exportate in contabilitate sa, pentru ca efectueaza o vanzare in comision.
Intre societatea B in calitate de producator de geam armat si societatea A in calitate de exportator de geam armat este incheiat si un contract avand ca obiect achizitia unei cantitati de plasa de sarma de la societatea A ce va fi receptionata de societatea B, si care cuprinde o clauza speciala ca societatea B se obliga in numele si in contul societatii A sa execute geam armat pentru export utilizand plasa de sarma achizitionata din Italia conform acestui contract.
Daca incorporarea sarmei in geamul armat poate fi tratata ca livrare de bunuri locala de la societatea A la societatea B, in conditiile in care nu se intocmesc documente care atesta trensferul dreptului de proprietate?
In primul rand trebuie lamurita societatea A ca plasa de sarma achizitionata din Italia si transportata in Romania, chiar daca a fost descarcata la societatea B care este, de asemenea din Romania, reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de societatea A impozabila in Romania din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata conform art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, pentru ca:
- este un bun mobil corporal expediat sau transportat la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor ceea ce se considera conform art. 130^1 alin. (1) din Codul fiscal achizitie intracomunitara de bunuri care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru;
- urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru nu i se aplica prevederile art. 132 alin. (1) lit. b) cu privire la livrarile de bunuri care fac obiectul unei instalari sau unui montaj sau ale art. 132 alin. (2) cu privire la vanzarile la distanta;
- are locul achizitiei intracomunitare de bunuri in Romania unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul lor;
- societatea A este o persoana impozabila ce actioneaza ca atare;
- bunurile au fost cumparate de societatea A de la furnizorul din Italia.
Fiind indeplinite toate conditiile prevazute la art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, plasa de sarma achizitionata din Italia de societatea A este achizitie intracomunitara de bunuri impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in Romania pentru care conform art. 151 din Codul fiscal, societatea A este obligata la plata taxei.
Conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, societatea A este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 va evidentia, taxa aferenta achizitiei intracomunitare in decontul de TVA, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145 – 147^1.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Al doilea aspect de lamurit este ca societatea A a efectuat catre societatii B o livrare de bunuri locala fara transport, taxabila, pentru care trebuia sa emita factura cu taxa pe valoarea adaugata, pentru ca:
- societatea B a receptionat plasa de sarma, din care a produs geamul armat destinat exportului urmand sa achite contravaloarea bunurilor societatii prin compensare cu exportul de geam armat, dispunand de plasa de sarma ca si un proprietar;
- intre societatea A si societatea B nu exista relatie de transport, plasa de sarma cumparata de societatea A a fost transportata din Italia in Romania direct la societatea B, pe relatia celor doua societati din Romania se considera o livrare fara transport intrand in categoria bunurilor care desi sunt livrate, intre vanzator si cumparator nu exista relatie de transport fiind o livrare fara transport.
Receptionarea plasei de sarma de catre societatea B in vederea producerii geamului armat destinat exportului, din punct de vedere al aplicarii taxei pe valoarea adaugata, reprezinta stocuri la dispozitia clientului, pentru care se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor. Conform art. 134^1 alin. (3) din Codul fiscal, stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, prin care transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie.
La data receptiei plasei de sarma de catre societatea B, conform art. 155^1 alin. (4) din Codul fiscal, societatea A trebuia sa emita un document care cuprinde urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) denumirea/numele si adresa partilor;
c) data punerii la dispozitie sau a expedierii bunurilor;
d) denumirea si cantitatea bunurilor.
Conform art. art. 155^1 alin. (6) din Codul fiscal, la momentul utilizarii in procesul productiei a plasei de sarma, societatea A trebuia sa emita factura cu TVA catre societatea B care trebuia sa cuprinda o referire la documentul emis conform art. 155^1 alin. (4) din Codul fiscal.
La momentul scoaterii plasei de sarma din depozit pentru a fi utilizata in procesul de productie intrevine faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata, in conformtate cu prevederile art. 134^1 alin. (3) si art. 134^2 alin. (1) din Codul fiscal, fiind momentul la care are loc livrarea bunurilor si la care trebuia emisa factura catre societatea B.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 7 septembrie 2009
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ordinul 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de TVA pentru unele operatiuni din noul Cod fiscalInregistrare facturi din anii precedenti. Deconturile de TVACum a fost modificat regimul TVA de OG 8/2021Documentar fiscal: TVA. Livrari de bunuri catre sineLivrari de bunuri scutite cu drept de deducere a TVAUltimele articole
Cladiri inchiriate catre persoane juridice. Se aplica modificari din 2025 cu privire la impozit?Leasing financiar autoturism. Monografie contabila pentru ajustarea de TVAOperatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiileCum se stabileste TVA-ul pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si serviciiMaterial ANAF: Locul taxarii cu TVA in cazul prestarilor de serviciiArticole similare
CODUL FISCAL 2010 TITLUL IX - Capitolul III - Impozitul si taxa pe terenInformare ANAF: Stabilirea perioadei fiscale la platitorii de TVA. Completarea Formularului 094Ce tratament TVA se aplica pentru cadouri acordate salariatilor?Ajustare TVA pentru bunurile degradate predate catre unitati de colectareVenituri din cedarea folosintei bunurilor. Care sunt obligatiile declarative si de plata?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
A fost actualizata Declaratia 088Baza de calcul pentru plata anticipata. Cum stabilim impozitul corect?Modificarile propuse pentru controlul intern si controlul financiar preventivStudiu de caz: Relatii de afiliere pentru aplicarea sistemului TVA la incasareAparate de marcat electronice fiscale: Noi documente au fost aprobate prin Ordinul 1612/2023Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaOUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?testCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"