Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Analizam mai jos cazul unei societati comerciale din Elvetia care plaseaza intr-un depozit in consignatie marfuri in Romania, in baza unui contract de consignatie incheiat cu persoana juridica Romana.
Vom oferi, prin cele ce urmeaza, raspunsuri pentru intrebarile de mai jos:
1. Este societatea obligata sa desemneze un reprezentant fiscal in Romania ?
2. In conditiile in care isi desemneaza un reprezentant fiscal in Romania, care este regimul facturarii catre persoana juridica romana consignatara?
3. Transferul de bunuri in regim de consignatie din Elvetia in Romania este tratat ca un import de bunuri ?
4. Care vor fi obligatiile fiscale ale societatii straine prin reprezentantul fiscal? Se va tine o evidenta a bunurilor din depozitul din Romania, separat pe Codul fiscal atribuit reprezentantului fiscal?
Raspuns:
Manual de politici contabile - Stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In conformitate cu prevederile art. 126 alin. (2) din Codul fiscal , din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata este operatiune impozabila in Romania importul de bunuri efectuat in Romania de orice persoana, daca locul importului este in Romania, potrivit art. 1322.
Astfel cum prevede art. 131, importul de bunuri reprezinta:
a) intrarea pe teritoriul Comunitatii de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;
b) pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.
Conform art. 132 indice 2 alin. (1) locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar.
Astfel, daca bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei are loc un import de bunuri. In conformitate cu prevederile art. 151 indice 1 din Codul fiscal si pct. 59 alin. (1) lit. e) din normele metodologice date in aplicarea acestuia, plata taxei pentru acest import de bunuri supus taxarii in Romania este obligatia importatorului. Importatorul care are obligatia platii taxei pe valoare adaugata poate fi societatea din Elvetia - proprietarul bunurilor, sau beneficiarul – societatea din Romania cu conditia ca bunurile respective sa fie cumparate de acesta sau daca nu le achizitioneaza sa le reexporte in afara Comunitatii.
In situatia in care societatea din Elvetia este importatorul care are obligatia platii taxei pe valoare adaugata aceasta se va inregistrara in scopuri de TVA prin desemnarea unui reprezentant fiscal, daca societatea nu este stabilita printr-un sediu fix in Romania, conform prevederilor art. 125 indice 1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.
In conformitate cu prevederile pct. 66 indice 1 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , ) desemnarea reprezentantului fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana impozabila nestabilita in Romania la organul fiscal competent la care reprezentantul propus este inregistrat in scopuri de TVA. Cererea trebuie insotita de:
a) declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal competent la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, conform art. 153 din Codul fiscal ;
b) copie de pe actul de constituire in strainatate al persoanei impozabile nestabilite in Romania;
c) acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant fiscal, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora.
Nu se admite decat un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operatiunilor desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania. Nu se admite coexistenta mai multor reprezentanti fiscali cu angajamente limitate. Pot fi desemnate ca reprezentanti fiscali orice persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 1251 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal , inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
Organul fiscal competent verifica indeplinirea conditiilor si, in termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luata atat persoanei impozabile nestabilite in Romania, cat si persoanei propuse ca reprezentant fiscal de aceasta. In cazul acceptarii cererii, concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal ca mandatar al persoanei impozabile, care trebuie sa fie diferit de codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit pentru activitatea proprie a acestuia. In cazul respingerii cererii, decizia se comunica ambelor parti, cu motivarea refuzului.
Reprezentantul fiscal, dupa ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat, din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind taxa pe valoarea adaugata, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania atat timp cat dureaza mandatul sau. In situatia in care mandatul reprezentantului fiscal inceteaza inainte de sfarsitul perioadei in care, potrivit legii, persoana impozabila nestabilita in Romania ar avea obligatia platii taxei pe valoarea adaugata in Romania, aceasta este obligata fie sa prelungeasca mandatul reprezentantului fiscal, fie sa mandateze alt reprezentant fiscal pe perioada ramasa sau sa se inregistreze conform art. 153 alin. (4) sau art. 153 alin. (5) din Codul fiscal , daca este o persoana impozabila stabilita in Comunitate. Operatiunile efectuate de reprezentantul fiscal in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania nu se evidentiaza in contabilitatea proprie a persoanei desemnate ca reprezentant fiscal. Prevederile art. 152 din Codul fiscal cu privire la intreprinderile mici nu sunt aplicabile persoanelor impozabile nestabilite in Romania.
Reprezentantul fiscal poate sa renunte la angajamentul asumat printr-o cerere adresata organului fiscal competent. In cerere trebuie sa precizeze ultimul decont de taxa pe valoarea adaugata pe care il va depune in aceasta calitate si sa propuna o data ulterioara depunerii cererii cand va lua sfarsit mandatul sau. De asemenea, este obligat sa precizeze daca renuntarea la mandat se datoreaza incetarii activitatii in Romania a persoanei impozabile nestabilite in Romania sau se datoreaza inregistrarii directe in Romania, fara reprezentant fiscal, a persoanei impozabile stabilite in Comunitate pe care o reprezinta.
In cazul in care persoana impozabila nestabilita in Romania isi continua activitatea economica in Romania, cererea poate fi acceptata numai daca persoana impozabila nestabilita in Romania a intocmit toate formalitatile necesare desemnarii unui alt reprezentant fiscal, iar acest nou reprezentant fiscal a fost acceptat ca atare de catre organul fiscal competent sau, dupa caz, in situatia in care persoana impozabila, daca este stabilita in Comunitate, opteaza sa se inregistreze in Romania fara sa desemneze un reprezentant fiscal.
Persoana impozabila nestabilita in Romania poate mandata reprezentantul fiscal sa emita factura destinata beneficiarului sau. Persoana impozabila nestabilita in Romania sau, dupa caz, reprezentantul fiscal emite factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate de persoana impozabila nestabilita in Romania, aplicand regimul de taxa corespunzator operatiunilor respective, pe care o transmite beneficiarului.
Factura emisa de persoana impozabila nestabilita in Romania trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , inclusiv denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal ale reprezentantului fiscal.
Reprezentantul fiscal depune decontul de TVA pentru operatiunile desfasurate in Romania de persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta, in care include si facturile emise de persoana impozabila nestabilita in Romania sub codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal conform art. 153 din Codul fiscal . In situatia in care reprezentantul fiscal este mandatat de mai multe persoane impozabile stabilite in strainatate, trebuie sa depuna cate un decont de taxa pentru fiecare persoana impozabila nestabilita in Romania pe care o reprezinta. Nu ii este permis reprezentantului fiscal sa evidentieze in decontul de taxa depus pentru activitatea proprie, pentru care este inregistrat in scopuri de TVA, operatiunile desfasurate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, pentru care depune un decont de taxa separat.
Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor efectuate in numele persoanei impozabile nestabilite in Romania, reprezentantul fiscal trebuie sa detina documentele prevazute de lege.
Orice persoana stabilita printr-un sediu fix in Romania, conform prevederilor art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , nu mai poate sa isi desemneze un reprezentant fiscal in Romania. Aceasta persoana se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal la organul fiscal competent.
Daca ulterior desemnarii unui reprezentant fiscal persoana impozabila nestabilita in Romania va avea unul sau mai multe sedii fixe pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 1251 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal , codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit reprezentantului fiscal este preluat de persoana impozabila care devine inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal , ca persoana stabilita in Romania. Suma negativa de taxa sau taxa de plata din ultimul decont de taxa depus de reprezentantul fiscal este preluata de persoana impozabila care a devenit stabilita in Romania. Din punctul de vedere al taxei, operatiunile realizate prin reprezentant fiscal sunt operatiuni apartinand persoanei impozabile care initial nu a fost stabilita in Romania, iar ulterior a devenit stabilita in Romania prin sediu fix.
Conform art. 126 alin. (1) din Codul fiscal , din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 128-130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2);
Locul livrarii de bunuri se determina in conformitate cu prevederile art. 132 din Codul fiscal . Potrivit acestuia:
“Art. 132. - (1) Se considera a fi locul livrarii de bunuri:
a) locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert. Daca locul livrarii, stabilit conform prezentei prevederi, se situeaza in afara teritoriului comunitar, locul livrarii realizate de catre importator si locul oricarei livrari ulterioare se considera in statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se considera a fi transportate sau expediate din statul membru de import;
b) locul unde se efectueaza instalarea sau montajul, de catre furnizor sau de catre alta persoana in numele furnizorului, in cazul bunurilor care fac obiectul unei instalari sau unui montaj;
c) locul unde se gasesc bunurile atunci cand sunt puse la dispozitia cumparatorului, in cazul bunurilor care nu sunt expediate sau transportate;
(…..)"
Asadar, livrarile de bunuri efectuate catre societatea din Romania, pentru care locul livrarii este considerat a fi in Romania conform art. 132 din Codul fiscal sunt impozabile in Romania fiind indeplinite cele patru conditii stabilite la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal. Pentu acestea se vor aplica cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Operatiunile de vanzare a bunurilor second-hand in UEAchizitii intracomunitare de bunuri second hand. Marja profitului. TVA. ExempluNoutati Legislatie Fiscala 29 iunie - 03 iulie 2009 Monitorul OficialVanzare bunuri in REGIM DE CONSIGNATIEImport bunuri in REGIM DE CONSIGNATIE. Regim TVAUltimele articole
Vanzarile prin consignatie. Ce este consignatia si studii de caz utileImporturi de bunuri dintr-un stat non-UE. Tratament fiscal TVAComert cu autovehicule second hand, calcul TVA marja profitContract de consignatie. Ce documente de transport marfa sunt obligatorii?Importul de bunuri.Cand se datoreaza TVA in Romania si cine are obligatia platiiArticole similare
Inregistrare in scopuri de TVA: Conditii pentru sucursale din Romania care fac import de bunuri din state non-UEIn ce conditii se pot face importuri de o societate neplatitoare de TVA?IMPORT BUNURI. Obligatii declarative. Regim TVAStudiu de caz: Import de bunuriTransport pentru import de bunuri. Cum calculam corect valoarea in vama si valoarea deductibila TVA?Ultimele articole
Regim fiscal TVA pentru importul de bunuriIMPORT BUNURI prin curier. ONG neplatitor de TVA. Obligatii declarativeImport cu certificat de amanare la plata a TVA in vama. Ce pasi trebuie urmati?Achizitie intracomunitara a bunurilor din import. Regim fiscal TVAImporturi de bunuri dintr-un stat non-UE. Tratament fiscal TVAArticole similare
Declaratii fiscale cu termen la 25 noiembrie 2014. Ce formulare se depun?Antonescu: Cota progresiva anuntata de Vladescu confirma ca Guvernul a pierdut orice busolaCine va avea cel mai mare TVA din UEAchizitie bilete avion platite in avans. Cursul de schimb pentru reflectarea fiscala si contabila a operatiuniiDeclaratii fiscale cu termen la 6, respectiv 10 noiembrie. Ce obligatii indeplinim?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Nu uita de obligatiile declarative privind schimbarea sau mentinerea perioadei fiscale la TVALegea contabilitatii prevede amenzi si contraventii care ar putea fi aplicate si de inspectorii ANAFCe declaratii depunem pana la 28 februarie?Zoom fiscal: Deductibilitatea cheltuielilor la determinarea rezultatului fiscalServicii de cercetare. Cum facturam tinand cont de noile norme privind TVA?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"