Tags: plata defalcata a tva, chestionar, cont de tva
In noul Program de Guvernare 2017-2020 este mentionata modificarea colectarii TVA, in vederea reducerii evaziunii. Ministerul Finantelor a initiat un proiect de Ordonanta privind plata defalcata a TVA, cu urmatoarele prevederi principale:
- Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida conturi distincte pentru incasarea si plata TVA. Institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa deschida conturi distincte pentru incasarea TVA. Conturile de TVA se deschid in lei si, dupa caz, in valuta.
- Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punct de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal, pentru care locul, conform prevederilor art. 275 sau art. 278 din Codul fiscal, se considera a fi in Romania, efectuate de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia urmatoarelor: a) operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (5) sau art. 331 din Codul fiscal; b) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310 - 3151 din Codul fiscal.
- Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii efectuate intr-un cont distinct deschis de furnizor/prestator, cu exceptia persoanelor fizice impozabile care nu sunt inregistrate si nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA;
- in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc parţial o
factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor. TVA astfel determinata se plateste in contul distinct deschis de furnizor/prestator;
- Pentru operatorii economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, conturile se deschid automat la unitatile trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestora, pe baza Listei operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA intocmite si transmise in sistem informatic de catre organele fiscale competente ale ANAF.Conturile operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal pot fi deschise si la alte unitati ale trezoreriei statului stabilite prin ordin al presedintelui ANAF. Pentru utilizarea sumelor din conturile deschise automat operatorii economici depun la unitatile trezoreriei statului documentele aferente deschiderii contului, cel tarziu la data la care dispun efectuarea unei operatiuni din contul respectiv.
- Conturile deschise se publica pe pagina de internet a MFP sau ANAF si se actualizeaza periodic. Informatiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul fiscal, codul IBAN al contului de TVA si unitatea trezoreriei la care este deschis contul.
- Transferurile se efectueaza in urma controlului fiscal realizat de organul fiscal central. Structura competenta, procedura si conditiile de aprobare atransferuluise aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
- Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii ca, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
a) plata TVA de catre persoanele impozabile si institutiile publice,prevazute la art. 3 alin. (1), in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in conditiile in care acesta a comunicat beneficiarului un cont de TVA;
b) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art.2 alin. (1) si art. 12;
c) nerespectarea de catre persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, a obligatiilor prevazute la art. 15;
d) debitarea contului de TVA de catre titular in alte conditii decat cele prevazute de prezenta ordonanta in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017.
- Contraventiile se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) contraventia de la lit.a) si d),cu o amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului;
b) contraventiile de la lit.b), cu amenda cuprinsa intre 2000 lei si 4000 lei;
c) contraventia de la lit. c), cu o amenda egala cu 10% din suma reprezentand TVA nevirata in contul de TVA al furnizorului/prestatorului.
- in cazul furnizorilor/prestatorilor care nu si-au indeplinit obligatia de a deschide contul sau nu au comunicat acest cont beneficiarilor, beneficiarii au obligatia sa plateasca suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor in contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis la trezoreria statului.
- Prevederile art. 1 - 15 se aplica optional incepand cu data de 1 septembrie 2017, pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 septembrie 2017 si obligatoriu incepand cu data de 1 octombrie 2017, pentru facturile emise/avansurile incasate incepand cu 1 octombrie 2017
Opinia dvs. conteaza! Opiniile respondentilor vor fi centralizate si transmise Domnului Prim-Ministru precum si Ministirilor cu competente in acest domeniu (Finante si Economie).
Sursa: CNIPMMR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila ajutoare acordate membrilor - ONG
Intrebare:
Un sindicat al profesorilor (organizatie nonprofit) acorda ajutoare membrilor de sindicat (nastere, deces, boala etc).
Pentru a se acorda un ajutor, e necesar sa se faca un dosar cu actele necesare (cerere cu acordarea ajutorului si acte doveditoare sa vedem daca e de nastere, deces, boala).
Aceste cereri ( dosar) le incadram in contabilitate ca si intrari de la persoane fizice (cont 462).
Nota contabila ajutor nastere, boala: 6588 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestari servicii consultanta Marea Britanie
Intrebare:
Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din Marea Britanie.
Initial am retinut si virat la stat impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% pentru facturile primite, dar acum firma din UK ne-a trimis certificatul de rezidenta fiscala.
Mai trebuie retinut vreun impozit in aceste conditii sau trebuie sa ii restituim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil al operatiunilor de lichidare
Intrebare:
Pentru o societate comerciala infiintata in anul 2019 asociatii (51% persoana juridica si 49% persoana fizica) doresc lichidarea si radierea acesteia. Aceasta societate a avut pierdere de la infiintare, nu a reusit sa isi desfasoare obiectul de activitatea, a avut costuri doar pe zona juridica referitor actualizare date si taxe postale etc.
Societatea se va inchide prin procedura de dizolvare si lichidare voluntara.
In balanta de verificare sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<