keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Split TVA, forma finala adoptata: Cele mai importante masuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 14 Dec. 2017
Tags: split tva

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind plata defalcata a TVA a fost adoptata miercuri, 13 decembrie, urmand sa fie trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat OUG 23/2017 privind plata defalcata a TVA cu 163 voturi "pentru" si 95 voturi "impotriva", scrie mediafax.ro.

Introducerea sistemului a fost aprobata prin votul majoritatii parlamentare PSD, ALDE si UDMR, in timp ce PNL, USR si PMP au votat impotriva.


Ce presupune forma finala a legii


Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.

Firmele cu intarzieri la plata TVA introduse automat in sistem vor avea dreptul sa renunte la aplicarea mecanismului doar dupa 6 luni de la data in care nu se mai afla in situatia de a avea restante. Companiile care opteaza benevol pentru sistem pot sa iasa din mecanism doar la sfarsitul anului fiscal, cu conditia sa nu fie mai devreme de 1 an.

Plafoanele datoriilor de la care companiile intra in sistem au fost majorate de 10 ori. Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei in loc de 1.500 lei, pentru cei mijlocii pragul va fi de peste 10.000 lei in loc de 1.000 lei, iar, in cazul celorlalti contribuabili, in care intra si persoanele fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Totodata, termenul de achitare a obligatiilor restante la TVA a fost majorat cu 30 zile.

Cu alte cuvinte, potrivit noilor reglementari adoptate la articolul 2 "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea TVA, care se afla in cel putin una din urmatoarele situatii:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;

b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa", scrie mediafax.ro.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016