Tags: split tva, poriect de lege, plata defalcata a yva, reduceri fiscale
Sistemul de plata defalcata a TVA, numit si split TVA, devine complet optional pentru toate firmele, au decis senatorii, care au votat ieri - 16 octombrie - adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.
In prezent, firmele cu datorii mari si cele aflate in insolventa sunt obligate sa aplice sistemul split TVA. Odata cu eliminarea prevederii privind obligativitatea aplicarii sistemului de plata defalcata a TVA, se vor elimina si facilitatile fiscale acordate celor care aplica optional sistemul.
Asadar, split TVA devine un sistem complet optional, indiferent de situatia financiara a companiilor, si, totodata, se pierd beneficiile de 5% reducere din plata impozitului pe profit sau a impozitului micro, asa cum se intampla acum.
Situatia actuala
Au obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
b)
incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de
zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari/10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Alte persoane impozabile decat cele mentionate mai sus pot opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, beneficiind de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
Beneficiarii - persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia institutiilor publice - au obligatia platii defalcate a TVA aferente achizitiilor efectuate de la fumizorii/prestatorii care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
De asemenea, conform art. 16 din OG 2312017, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
Modificari dupa adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA
Mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat numai optional de persoanele impozabile imegistrate in scopuri de TVA, si se va elimina obligatia beneficiarilor de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia acelora care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.
-
Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
-
Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.
-
Se modifica prevederile art. 16 din OG 23/2017, astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.
-
Institutiile publice nu vor mai fi implicate in aplicarea platii defalcate a TVA.
Initiativa legislativa propune amendarea prevederilor Ordonantei Guvemului nr. 23/2017 in vederea implementarii unui mecanism optional, ca urmare a scrisorii Comisiei Europene nr. C(2018) 7121 final din 8 noiembrie 2018 de punere in intarziere in cauza 2017/2180 - avand ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a sistemului de plata defalcata a TVA in aplicare de la 1 ianuarie 2018.
Proiectul de Lege poate fi consultat AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O persoana fizica ce obtine venituri din profesii liberale din activitatea de psiholog (activitati independente) are incheiat si un contract de subinchiriere pe cabinet din care incaseaza chirie (subinchirierea unei parti din spatiul unde isi desfasoara activitatea inchiriat de la un tert). Conform Codului fiscal aceste venituri "auxiliare" profesiei se impoziteaza tot ca venituri din activitati independente. Persoana fizica detine certificat de handicap pentru care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatii noastre i s-a cerut ajutorul pentru a executa o lucrare catre un spital - o retea de date care depaseste valoarea unui mijloc fix. Ca institutie, spitalul nu poate face acum investitii si ne solicita ca lunar sa emitem o factura de chirie. Cum ar trebui sa procedam din punct de vedere financiar contabil? Care ar fi monografia contabila si ce tip de contract ar trebui sa intocmim?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Revin cu aceleasi date ale problemei, dar cu alte intrebari, pentru ca raspunsul Dvs. se refera mult prea mult la lichidarea in sine, iar eu nu de asta aveam nevoie. Poate nu am formulat bine, asa ca, mai incerc o data.
O societate platitoare de TVA si impozit pe profit, opteaza pentru iesirea de la TVA.
In 2022, a achizitionat din Germania o licenta, in valoare de 386800 lei, aplicand taxare inversa. In afara de asta, mai are un mijloc fix, in valoare de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza apa plata si sucuri atat pentru a fi oferite in cadrul intrevederilor cu colaboratorii firmei, cat si salariatilor firmei in perioadele cu temperaturi ridicate sau atunci cand sunt activitati de tratare a semintelor cu produse toxice (ierbicide). Intrucat activitatea de colectare a peturilor in vederea reciclarii nu a fost eficienta, societatea a decis inregistrarea acestora in contul 608. Este corecta aceasta decizie sau societatea risca amenzi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
In urma inventarierii soldului de casa s-a constatat o lipsa la inventar. Banii au fost sustrasi de catre o persoana care nu este salariat al firmei, dar pe care am identificat-o. Care este monografia contabila pentru suma lipsa? Va rog si in situatia in care se va recupera sau nu aceasta suma... Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate care la data aprobarii OUG 107/2024 beneficiaza de esalonare la plata clasica (pe 5 ani). In ce conditii poate beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor adica accesoriile, avand in vedere ca se afla in esalonare si aceasta se termina in anul 2028. Daca isi achita debitul poate sa solicite anularea dobanzilor si penalitatilor? Multumesc
vezi AICI raspunsul specialistilor <<