Tags: split tva, poriect de lege, plata defalcata a yva, reduceri fiscale
Sistemul de plata defalcata a TVA, numit si split TVA, devine complet optional pentru toate firmele, au decis senatorii, care au votat ieri - 16 octombrie - adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.
In prezent, firmele cu datorii mari si cele aflate in insolventa sunt obligate sa aplice sistemul split TVA. Odata cu eliminarea prevederii privind obligativitatea aplicarii sistemului de plata defalcata a TVA, se vor elimina si facilitatile fiscale acordate celor care aplica optional sistemul.
Asadar, split TVA devine un sistem complet optional, indiferent de situatia financiara a companiilor, si, totodata, se pierd beneficiile de 5% reducere din plata impozitului pe profit sau a impozitului micro, asa cum se intampla acum.
Situatia actuala
Au obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
b)
incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de
zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari/10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Alte persoane impozabile decat cele mentionate mai sus pot opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, beneficiind de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
Beneficiarii - persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia institutiilor publice - au obligatia platii defalcate a TVA aferente achizitiilor efectuate de la fumizorii/prestatorii care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
De asemenea, conform art. 16 din OG 2312017, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
Modificari dupa adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA
Mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat numai optional de persoanele impozabile imegistrate in scopuri de TVA, si se va elimina obligatia beneficiarilor de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia acelora care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.
-
Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
-
Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.
-
Se modifica prevederile art. 16 din OG 23/2017, astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat si pentru plata altor obligatii bugetare restante.
-
Institutiile publice nu vor mai fi implicate in aplicarea platii defalcate a TVA.
Initiativa legislativa propune amendarea prevederilor Ordonantei Guvemului nr. 23/2017 in vederea implementarii unui mecanism optional, ca urmare a scrisorii Comisiei Europene nr. C(2018) 7121 final din 8 noiembrie 2018 de punere in intarziere in cauza 2017/2180 - avand ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a sistemului de plata defalcata a TVA in aplicare de la 1 ianuarie 2018.
Proiectul de Lege poate fi consultat AICI >>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie UE. SAF-T. Ajustare tva
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti care vor fi inregistrarile, Tax type, Tax code, Tax amount-urile in SAF-t aferente urmatoarei situatii:
Achizitie intracomunitara de materiale pentru nevoile personale ale administratorului.
Nu se deduce TVA, si se impoziteaza cu cota de 10% toata achizitia, si se declara in 100 la "Venituri din alte surse".
3028 = 401 100
4426 = 4427 19
635.2 = 4426 19
635.2 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila operatiuni Pay Point
Intrebare:
O societate desfasoara operatiuni de tip PayPoint - incasari a facturilor de utilitati, internet, telefonie, reincarcare cartele telefonice, etc..
Banii incasati pentru utilitati se depun la banca si se face ordin de plata catre PayPoint Services.
La sfarsitul lunii, PayPoint emite factura pentru serviciul de incarcare electronica telefonie, factura cu TVA. Mentionez ca incasarea de la clienti nu se inregistreaza pe casa de marcat, ci doar pe aparatul pay...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Situatii financiare anulate in functie de criteriile de marime
Intrebare:
Un SRL a realizat urmatorii indicatori de marime la data de 31.12.2023: Total Active 1.400.000 lei, cifra de afaceri neta 448.000 lei, numar mediu salariati 11 si a intomit situatii financiare - entitate mica. La 31.12.2024 a inregistrat urmatorii indicatori de marime: Total Active 60.800.000 lei, Cifra de afaceri neta 92.900.000 lei, nr. mediu salariati 17. Ce situatii financiare intocmeste la data de 31.12.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Donatie acordata de catre o ONG
Intrebare:
O asociatie studenteasca doreste sa isi ajute o colega studenta cu un ajutor financiar (parinti decedati intr-un accident iar ea este spitalizata de 2 luni). Pentru a aduna fonduri, organizatia a prestat niste activitati unui SRL, in baza unui contract de prestari servicii si pentru care asociatia a emis factura.
1. factura emisa pentru acele servicii de catre asociatie ar trebui considerate venituri din activitati economice, chiar daca suma incasata se doneaza catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Soldurile negative in conturile 401 si 461
Intrebare:
Societatea (platitoare de TVA) are ca obiect de activitate inchirierea de spatii. Activitatea societatii este mica ca cifra de afaceri, nu are alte datorii si de aceea aceasta situatie ne impacteaza ca sume.
Conform Codului Fiscal, societatea factureaza chiria in conformitate cu clauzele contractuale si refactureaza utilitatile catre clienti, (energie, gaze, internet etc) in baza facturilor primite de la furnizorii de utilitati.
La data de 31.12.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<