keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Nicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul split TVA. Proiect adoptat de senatori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 17 Oct. 2019
Tags: split tva, poriect de lege, plata defalcata a yva, reduceri fiscale

Sistemul de plata defalcata a TVA, numit si split TVA, devine complet optional pentru toate firmele, au decis senatorii, care au votat ieri - 16 octombrie - adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.

In  prezent, firmele cu datorii mari si cele aflate in insolventa sunt obligate sa aplice sistemul split TVA. Odata cu eliminarea prevederii privind obligativitatea aplicarii sistemului de plata defalcata a TVA, se vor elimina si facilitatile fiscale acordate celor care aplica optional sistemul.

Asadar, split TVA  devine un sistem complet optional, indiferent de situatia financiara a companiilor, si, totodata, se pierd beneficiile de 5% reducere din plata impozitului pe profit sau a impozitului micro, asa cum se intampla acum.
 

Situatia actuala


Au obligatia aplicarii mecanismului platii defalcate a  TVA  persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care se afla in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
 
a) la 31 decembrie 2017 inregistrau obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu au fost achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
b) incepand cu data de  1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform Codului de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari/10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii/5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
 
Alte persoane impozabile decat cele mentionate mai sus pot opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA, beneficiind de o reducere cu 5% a impozitului pe  profit/pe veniturile microintreprinderilor  aferent perioadei in care aplica sistemul.
 
Beneficiarii - persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cu exceptia institutiilor publice - au obligatia platii defalcate a TVA aferente achizitiilor efectuate de la fumizorii/prestatorii care aplica mecanismul platii defalcate a TVA.
 
De asemenea, conform art. 16 din OG 2312017, contul de TVA poate fi executat silit numai pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si in baza unor titluri  executorii,  potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.
 

Modificari dupa adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA


Mecanismul platii defalcate a TVA va fi aplicat numai optional de persoanele impozabile imegistrate in scopuri de TVA, si se va elimina obligatia beneficiarilor de a face plata defalcata a TVA, cu exceptia acelora care au optat la randul lor pentru aplicarea mecanismului.
 
  • Persoanele care vor opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA nu vor mai beneficia de reducerea cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei in care aplica sistemul.
  • Persoanele care aplica in prezent optional mecanismul platii defalcate a TVA vor beneficia de facilitatile prevazute de OG 23/2017 numai pentru perioada anterioara intrarii in vigoare a noilor dispozitii.
  • Se modifica prevederile art. 16 din OG 23/2017, astfel incat contul de TVA sa poata fi executat silit atat pentru plata TVA datorate bugetului de stat, cat  si pentru plata altor obligatii bugetare restante.
  • Institutiile publice nu vor mai fi implicate in aplicarea platii defalcate a TVA.
 
Initiativa legislativa propune amendarea prevederilor Ordonantei Guvemului nr. 23/2017 in vederea implementarii unui mecanism optional, ca urmare a scrisorii Comisiei Europene nr. C(2018) 7121 final din 8 noiembrie 2018 de punere in intarziere in cauza 2017/2180 - avand ca obiect incompatibilitatea cu dreptul UE a sistemului de plata defalcata a TVA in aplicare de la 1 ianuarie 2018.

Proiectul de Lege poate fi consultat AICI >>
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016