Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 29 Mai. 2019
Tags: frauda tva, split tva, legislatie fiscala

Potrivit unui sondaj realizat de PwC Romania, firmele de buna credinta sunt cel mai afectate de masurile legislative fiscale suplimentare impuse de autoritati. Companiile care au participat la sondaj sunt de parere ca activitatea lor este afectata de controalele fiscale incrucisate si de concurenta neloiala - principalele consecinte ale fenomenului fraudei de TVA, arata PwC Romania intr-un comunicat remis presei marti, 28 mai 2019.

„Autoritatile fiscale au impus in ultimii ani mai multe masuri pentru a reduce frauda si evaziunea fiscala, cel mai recent exemplu fiind split TVA, adoptat in ciuda dezavantajelor evidente si a lipsei de garantii ca va reduce frauda. Pentru majoritatea contribuabililor onesti, aceste decizii au marit costurile si au necesitat alocarea suplimentara de resurse pentru a indeplini cerintele legale. In acelasi timp, ei nu au observat o scadere dramatica a fraudei astfel incat efortul lor sa fie compensat printr-o ameliorare a mediului economic. Prin urmare, nu ne surprinde, desi la prima vedere pare paradoxal, ca societatile au ajuns sa considere ca cel mai mare impact al fraudei de TVA resimtit in activitatea lor este indus de masurile legislative si administrative ale autoritatilor luate tocmai cu scopul de a combate fenomenul si, implicit, de a sprijini contribuabilii corecti”, declara Daniel Anghel, partener al PwC Romania. 

Principalele intrebari la care au raspuns reprezentantii companiilor din Romania au fost cele legat de modul in care activitatea lor este afectata de frauda cu TVA, impactul achizitiilor sau livrarilor cu un partener dovedit ulterior fraudulos, dar si modul in care fac verificari preventiv ori ce masuri iau in momentul in care apar primele indicii ca au de-aface cu un partener care face frauda cu TVA.

La intrebarea „Cum percepeti ca afecteaza frauda de TVA activitatea companiei?”, reprezentantii companiilor au raspuns astfel: 
• 55% au considerat ca masurile legislative fiscale impuse pentru a tinti metodele de fraudare afecteaza mai mult societatile de buna credinta decat pe cele frauduloase pentru ca le cresc costurile de conformare;
• 52% au indicat controalele fiscale incrucisate intrucat genereaza consum suplimentar de resurse din partea companiilor; 
• 50% au apreciat ca frauda conduce la concurenta neloiala care are efect asupra integritatii si bunei functionari a pietei. 

Alte implicatii mentionate au fost lipsa predictibilitatii fiscale (49%), denaturarea preturilor de pe piata (47%) sau costurile neprevazute cu TVA (39%). 

“Autoritatile s-au concentrat mai mult asupra prevederilor legislative si procedurale, in ultimii ani, in timp ce reforma si digitalizarea administratiei fiscale au incetinit, proiectul de modernizare a acesteia cu Banca Mondiala fiind recent anulat. Ar trebui, totusi, sa intelegem ca frauda nu poate fi redusa doar prin masuri legislative si ca din acest motiv, asa cum arata si sondajul nostru, se tinde catre un exces de reglementare care sporeste povara de conformare. Reforma si digitalizarea administratiei fiscale, in schimb, sprijina atat contribuabilii corecti, cat si autoritatile sa identifice mai rapid, mai eficient si mai putin costisitor zonele de neconformare, evaziune si frauda fiscala si, din acest motiv, ar trebui sa fie prioritare”, spune Daniel Anghel. 

Cu toate ca unele firme sunt de buna-credinta, asta nu inseamna ca activitatea frauduloasa a partenerilor nu ii afecteaza. Intrebati ce implicatii fiscale considera ca ar fi in aceste caz pentru companie: 
• 92% dintre respondenti au indicat refuzul dreptului de deducere a TVA si a cheltuielilor; 
• 70% investigatiile fiscale; 
• 60% respingerea dreptului de aplicare a scutirii de TVA; 
• 38% initierea de cercetari penale pentru atragerea raspunderii personale a administratorilor; 
• 37% vizarea ca tert poprit; 
• 27% initierea de masuri asiguratorii si 23% confiscarea veniturilor.

De altfel, 75% dintre respondenti au aratat ca au fost supusi controalelor inopinate ale Antifraudei fiscale pentru verificarea unor aspecte ce tin de furnizori sau clienti specifici, confirmand, astfel, ca relatiile cu parteneri fraudulosi sunt primele vizate de autoritati. in acelasi timp, 44% au aratat ca aceste controale au fost tematice, 38% pentru produse accizabile sau 6% pentru casele de marcat. 
Identificarea partenerilor fraudulosi

Aici, companiile spun ca iau in calcul posibilitatea ca partenerul lor sa nu fie de buna credinta, astfel:
•  daca observa conditii de plata neobisnuite (78%);
•  daca pretul este semnificativ mai mic decat pretul pietei (70%);
•  daca afla informatii publice negative (70%);
•  daca lipsesc detalii logistice sau conditii de livrare specifice (53%);
•  daca partenerul are un alt obiect de activitate sau este nou pe piata (32%);
•  daca este o cantitate de bunuri oferite neobisnuit de mare (23%).

“Comisia Europeana (CE) calculeaza anual diferenta dintre suma incasata de buget din TVA si cea care ar trebui sa fie incasata daca s-ar fi platit corect toate taxele (cunoscuta ca TVA gap). in fiecare an, Romania se plaseaza pe primul loc al clasamentului CE, cu cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE, estimat la 6 mld euro si, implicit, cu cea mai mare frauda de TVA”, mai arata PwC in comunicatul citat. 
La sondaj au participat 60 de respondenti reprezentantii ai unor companii din diverse domenii: retail, industria auto, servicii financiare, productie industriala, industria farmaceutica, servicii IT, activitati imobiliare, industria energetica, industria petrolului si gazelor. 
 
Sursa: PwC Romania
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firmele de buna credinta, cele mai afectate de masurile de combatere a fraudei de TVA (sondaj)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016