Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Potrivit unui sondaj realizat de PwC Romania, firmele de buna credinta sunt cel mai afectate de masurile legislative fiscale suplimentare impuse de autoritati. Companiile care au participat la sondaj sunt de parere ca activitatea lor este afectata de controalele fiscale incrucisate si de concurenta neloiala - principalele consecinte ale fenomenului fraudei de TVA, arata PwC Romania intr-un comunicat remis presei marti, 28 mai 2019.
Principalele intrebari la care au raspuns reprezentantii companiilor din Romania au fost cele legat de modul in care activitatea lor este afectata de frauda cu TVA, impactul achizitiilor sau livrarilor cu un partener dovedit ulterior fraudulos, dar si modul in care fac verificari preventiv ori ce masuri iau in momentul in care apar primele indicii ca au de-aface cu un partener care face frauda cu TVA.
La intrebarea „Cum percepeti ca afecteaza frauda de TVA activitatea companiei?”, reprezentantii companiilor au raspuns astfel:
Alte implicatii mentionate au fost lipsa predictibilitatii fiscale (49%), denaturarea preturilor de pe piata (47%) sau costurile neprevazute cu TVA (39%).
“Autoritatile s-au concentrat mai mult asupra prevederilor legislative si procedurale, in ultimii ani, in timp ce reforma si digitalizarea administratiei fiscale au incetinit, proiectul de modernizare a acesteia cu Banca Mondiala fiind recent anulat. Ar trebui, totusi, sa intelegem ca frauda nu poate fi redusa doar prin masuri legislative si ca din acest motiv, asa cum arata si sondajul nostru, se tinde catre un exces de reglementare care sporeste povara de conformare. Reforma si digitalizarea administratiei fiscale, in schimb, sprijina atat contribuabilii corecti, cat si autoritatile sa identifice mai rapid, mai eficient si mai putin costisitor zonele de neconformare, evaziune si frauda fiscala si, din acest motiv, ar trebui sa fie prioritare”, spune Daniel Anghel.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cu toate ca unele firme sunt de buna-credinta, asta nu inseamna ca activitatea frauduloasa a partenerilor nu ii afecteaza. Intrebati ce implicatii fiscale considera ca ar fi in aceste caz pentru companie:
De altfel, 75% dintre respondenti au aratat ca au fost supusi controalelor inopinate ale Antifraudei fiscale pentru verificarea unor aspecte ce tin de furnizori sau clienti specifici, confirmand, astfel, ca relatiile cu parteneri fraudulosi sunt primele vizate de autoritati. in acelasi timp, 44% au aratat ca aceste controale au fost tematice, 38% pentru produse accizabile sau 6% pentru casele de marcat.
Aici, companiile spun ca iau in calcul posibilitatea ca partenerul lor sa nu fie de buna credinta, astfel:
“Comisia Europeana (CE) calculeaza anual diferenta dintre suma incasata de buget din TVA si cea care ar trebui sa fie incasata daca s-ar fi platit corect toate taxele (cunoscuta ca TVA gap). in fiecare an, Romania se plaseaza pe primul loc al clasamentului CE, cu cel mai mare deficit de incasare a TVA din UE, estimat la 6 mld euro si, implicit, cu cea mai mare frauda de TVA”, mai arata PwC in comunicatul citat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Analiza: Frauda masiva de TVA la nivelul UE costa tarile pana la 60 de miliarde de euro anualReactiile contra Split TVA continua! 3 argumenteCum pot companiile sa se fereasca de fraudele TVAForte unite in cazul dosarelor Panama. Tarile se aliaza pentru combaterea fraudelorLegea 125/2023. Cum a fost completata legea privind evaziunea fiscala din domeniul TVAUltimele articole
Controale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVAArticole similare
Puteti renunta la optiunea de aplicare SPLIT TVA daca optati de la 1 octombrie?A fost lansata aplicatia EY VAT Check pentru TVA Split. Ce presupuneSPLIT TVA. Optiuni si facilitati pentru cei care opteaza pentru plata defalcata. Sfatul specialistuluiAlex Milcev (EY Romania): Numarul celor care vor intra in sistemul de SPLIT TVA s-ar putea sa creascaSinteza: Noutati din domeniul TVA: plata defalcata, intrebari si raspunsuriUltimele articole
S-au abrogat operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA (Ordinul nr. 945/2020)Modificari, completari si abrogari ale legislatiei fiscale privind TVA, valabile din 2020Ministrul demis al Finantelor critica dur Programul de Guvernare: Ascunde adevaratele intentii, precum revenirea la austeritateProgram de Guvernare: Cota unica de impozitare, restructurarea ANAF si revizuirea unor acte normative precum legea SPLIT TVANicio firma nu va mai fi obligata sa aplice sistemul SPLIT TVA. Proiect adoptat de senatoriArticole similare
Noutati LEGISLATIE FISCALA 26-30 ianuarie 2009 - Monitorul OficialNoutati LEGISLATIE FISCALA 22-26 iunie 2009 - Monitorul OficialEvitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFNoutati LEGISLATIE FISCALA 14 - 18 septembrie 2009 - Monitorul OficialImport marfa in Olanda. Livrarea ulterioara catre clienti din Polonia. Ce obligatii TVA apar?Ultimele articole
Cum poate fi REFUZATA in mod legal primirea unei facturi?Ce taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETANoutati fiscale! Au fost reglementate anumite aspecte privind rezidenta in Romania a persoanelor juridice straineMonitorul Contabil: au aparut ultimele modificari contabile5 motive sa treci la o aplicatie de pontaj si resurse umane
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"