keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum poate fi REFUZATA in mod legal primirea unei facturi?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Dec. 2022
Tags: factura, refuzare factura, legislatie fiscala

Am o factura de reparatii pe care trebuie sa o refuz pentru ca nu are deviz atasat, iar furnizorul nu raspunde la telefon sub nicio forma. Va rog sa ma ajutati cu un articol din lege de care ma pot folosi. Multumesc.

Primirea unei facturi poate fi refuzata de catre beneficiar numai in situatia in care serviciul facturat nu a fost prestat, dar nu poate fi refuzata in situatia in care nu s-a atasat devizul aferent lucrarilor si autoturismul a fost preluat din service drept confirmare tacita a acceptarii reparatiei efectuate. De regula, inaintea efectuarii unei reparatii auto se procedeaza la


verificarea defectiunii sesizate de client si intocmirea unei constatari
redactareaa unei antecalculatii de pret/deviz estimativ, fara de care beneficiarul, de regula, nu accepta remedierea.

 
Pentru serviciul efectuat, prestatorul este obligat sa emita factura conform prevederilor art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal 
" (6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:

1. pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;"

 
In acest caz, se considera ca prestatorul a respectat aceasta obligatie fiscala. Totusi, de retinut este faptul ca, prin art. 319 "Facturarea" nu se prevede in mod expres obligatia atasarii devizului de lucrari, dar se prevede obligatia inscrierii denumirii serviciului si baza de impozitare a acestuia, aspect reglementat prin art. 319 alin. (20)
"(20) Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:


………………..
h) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate,....
i) baza de impozitare a ... serviciilor .... exclusiv taxa, ....;
j) indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate, exprimate in lei, in functie de cotele taxei;"
 
Astfel, daca autoturismul a fost preluat din service si poate rula pe drumurile publice, consider ca factura trebuie primita de catre beneficiar deoarece se considera ca serviciul a fost acceptat, aspect reglementat in Codul fiscal prin art. 281 "Faptul generator pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (7)
"(7) Prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari."
 
Chiar daca factura este primita, inregistratrata in evidenta contabila si fiscala si raportata d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 la randul 24 si d.p.d.v. informative prin declaratia cod 394, in cartusul C, beneficiarul are posibilitatea de a refuza la plata total sau partial valoarea facturii respective. Acest refuz trebuie notificat si motivat in scris, invocand lipsa devizului din care sa rezulte detalierea operatiunile efectuate si valoarea unitara a acestora.
 
Prezentarea detaliata a operatiunii de remediere trebuie evidentiata si in fisa de reparatii auto de catre unitatea de service auto care isi asuma astfel si:

responsabilitatea tehnica a lucrarilor efectuate pentru asigurarea sigurantei in trafic
obligatia acordarii unei garantii a lucrarilor executate, in eventualitatea unei reclamatii ulterioare pentru defectiunile intervenite in exploatarea autoturismului.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Legislatie"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016