Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari intracomunitare de servicii. Ce operatiuni sunt scutite de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, operatiuni scutite, pfa, nerezidenti, declaratia 390, prestari

Analizam astazi cazul unei persoane fizice romane, inregistrata ca PFA si platitoare de TVA, care presteaza servicii de consultanta pe domeniul de activitate al unei companii dintr-un stat UE. Pentru aceste servicii, se emite o factura externe care include servicii consultanta, diverse cheltuieli de cazare si transport. Vom vedea cum se inregistreaza aceste cheltuieli si daca sunt scutite de TVA, precum si daca poate fi dedus TVA-ul aferemt achizitiilor diverse.Solutia consultantului:

In situatia in care serviciile de consultanta nu sunt legate direct de un bun imobil situat in Romania, serviciile prestate de catre PFA sunt neimpozabile in Romania, fiind impozabile la beneficiar in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) privind regula generala de taxare.

Conform acestei reguli, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul, motiv pentru care obligat la plata TVA este beneficiarul persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA care comunica prestatorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre o autoritate fiscala dintr-un stat membru, altul decat Romania. Prevederile articolului 133 alin. 2 din Codul fiscal, armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8 din 12 februarie 2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor, stabilesc ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul" serviciului respectiv. Astfel de operatiuni se incadreaza in categoria prestarilor intracomunitare de servicii care trebuie raportate prin declaratia recapitulativa VIES cod 390.
 
Asa cum se impune prin punctul 13 alin. (9) din normele de aplicare ale articolului 133 alineatul 2, pentru serviciile intracomunitare, prestatorul din Romania este obligat sa justifice faptul ca beneficiarul serviciilor sale este o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA. In aceasta situatie, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului:

-    adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate;
-    un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din Germania sau din alt stat membru decat Romania.

 Din contractul incheiat cu beneficiarul trebuie sa rezulte ca:

-    sediul din Germania este entitatea care plateste contravaloarea serviciilor facturate de catre prestatorul din Romania. Daca serviciile sunt utilizate pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al firmei din Germania, existent pe teritoriul Romaniei, serviciile sunt impozabile in Romania, caz in care pentru serviciile prestate se colecteaza TVA.
-    natura serviciilor care permite:
-    identificarea sediului sau a sediilor catre serviciile sunt prestate;
-    incadrarea serviciului la regula generala de taxare.
-    orice alte informatii relevante pentru stabilirea locului de consum al serviciului.

Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania, P.F.A. -ul din Romania, similar unei persoane juridice infiintate in baza Legii 31/1990 privind societatile comerciale, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, are urmatoarele obligatii fiscale:

-    sa emita factura in valuta negociata, cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (19) din Codul fiscal
;
-    sa nu colecteze TVA;

-    sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codufl fiscal" sau " "neimpozabil in Romania cf. art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 19, litera l) "l) in cazul in care este aplicabila o scutire de taxa, trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112 sau orice alta mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri ori prestarea de servicii face obiectul unei scutiri;".
-    sa inregistreze factura in registrul de incasari si plati la cursul valutar din data emiterii;
-    sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari la o baza de impozitare in lei determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii.

-    sa raporteze operatiunea prin decontul de TVA la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: " cu report la randul 3.1 "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata". ;

-    sa raporteze operatiunea prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul P,

Chiar daca serviciile la care faceti referire sunt neimpozabile, PFA -ul are drept de deducere a TVA aferenta achizitiei acestora in conformitate cu prevederile art. 145 alin. 2 lit. b) din Codul fiscal
" (2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
 .....
 b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Prestari intracomunitare de servicii. Ce operatiuni sunt scutite de TVA?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016