keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit pe veniturile nerezidentilor. Este obligatoriu certificatul de rezidenta fiscala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, venituri nerezidenti, impozit, pfa, comision, platitor tva

Analizam cazul unei societati SRL din Romania careia i se factureaza comision lunar de 1.500 euro de catre un PFA platitor de TVA dintr-un stat membru UE. Factura este fara TVA. Vom stabili daca trebuie sa se retina impozit pe venit nerezidenti persoane juridice si daca este obligatorie sau necesara prezentarea certificatului de rezidenta fiscala de catre statul strain.



Solutia consultantului:

In conditiile in care PFA va transmis Certificat de rezidenta fiscala se vor aplica prevderile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si Spania, ratificata prin Decretul 418/1979, art 13, conform caruia cota de impozit este de 5% din valoarea bruta  a dividendelor.
Redam mai jos prevederile legale mai sus invocate:

"ART. 13

Comisioane


1. Comisioanele provenind din unul dintre statele contractante si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat.

2. Totusi, aceste comisioane pot fi impuse in statul contractant de unde provin, potrivit legislatiei acestui stat, numai daca persoana care incaseaza comisioanele este beneficiarul efectiv; impozitul astfel stabilit nu poate depasi 5 la suta din suma lor bruta."

Impozitul de 5% se retine la sursa, la momentul efectuarii platilor catre nerezident, se calueaza in lei, la cursul valutar al BNR valabil in data platii, si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere. Totodata impozitul se declara si in Declaratia 100 care se depune tot pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare retinerii impozitului la bugetul de stat.

Totodata societatea din Romania va trebui sa declare impozitul retinut la sursa la ANAF pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui de retinere, conform art 119 din Codul fiscal. Modelul de declaratie este prevazut in normele metodologice.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016