Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
De la 1 ianuarie 2012, intra in vigoare modificarile stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale. 1. Impozit pe profit. Termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit Incepand cu anul fiscal 2012, se modifica termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie, inclusiv, a anului urmator la 25 martie, inclusiv, a anului urmator. Totodata, se elimina posibilitatea unor categorii de contribuabili platitori de impozit pe profit sa definitiveze inchiderea exercitiului financiar anterior, sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator).
Atentie! Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit prevederilor Titlului II "Impozit pe profit" aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011.2. Impozit pe venit si contributii sociale.
a. Deducerea contributiilor sociale obligatorii
Incepand cu 1 ianuarie 2012, cota de impozit de 10% retinuta la veniturile realizate din: drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 "Contributii sociale obligatorii".
Incepand cu anul 2012, contribuabilii obligati la depunerea trimestriala a formularului 112, pot opta pentru depunerea formularului 112 lunar,daca fac optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Depunerea trimestriala consta in completarea si depunerea cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.
De retinut! Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior iar veniturile totale se stabilesc pe baza informatiilor cuprinse in situatiile financiare ale anului anterior.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Optiunea de a stabili venitul net anual in sistem real
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.
Incepand cu 1 ianuarie 2012, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei de venit estimat cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Fise fiscale
De la 1 ianuarie 2012, se vor elimina fisele fiscale pentru drepturile salariale si asimilate salariilor realizate dupa aceasta data. De asemenea, de la aceeasi data, a fost stabilita obligativitatea platitorilor de venituri din salarii de a elibera, la cererea contribuabilului, un document care sa cuprinda informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Acest document nu este un formular tipizat.
Foarte important! Pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2011, exista obligatia completarii si depunerii fiselor fiscale pana in ultima zi a lunii februarie a anului 2012, de catre angajatori.
Termene de depunere a declaratiilor
Incepand cu 1 ianuarie 2012, s-a reglementat un singur termen de depunere pentru Declaratia 205. Astfel, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au obligatia sa completeze si sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Anterior, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului (dividende, dobanzi, lichidare, premii si jocuri de noroc, pensii, activitati agricole, alte venituri) depuneau formularul 205 pana la 30 iunie.
Tot de la 1 ianuarie 2012, s-au modificat termenele de declarare a veniturilor realizate din:
- activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen, prin formularul 200, de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului;
- strainatate, prin formularul 201, de la de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Impunere la norma de venit
De la 1 ianuarie 2012, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi, care in anul 2011 au fost impusi in sistem real conform art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului la norma de venit, optiune care se va face prin completarea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.
Impunerea nerezidentilor
Incepand cu 1 ianuarie 2012, se modifica termenul de depunere al Declaratiei informative privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu retinere la sursa/venituri scutite pe beneficiari de venituri nerezidenti de la 30 iunie la ultima zi a lunii februarie.
3. Impozite si taxe locale. Impozitul pe cladiri
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10 si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, fata de 5 si 10%).
b) 30 si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Cota impozitului pe cladiri prevazuta mai sus se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25 si 1,50%, inclusiv.
La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Impozitul pe cladirile cu destinatie turistica
Cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica ce nu functioneaza in cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a cladirii. Sunt exceptate de la prevederile mentionate anterior structurile care au autorizatie de construire in perioada de valabilitate daca au inceput lucrarile in termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizatiei de construire.
De retinut! Impozitele pe cladiri si pe terenurile acestora se reduc cu 50% numai pentru acele imobile situate pe litoralul Marii Negre detinute de persoane juridice si care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durata de minimum 6 luni in cursul unui an calendaristic.
Declararea cladirilor
Declararea cladirilor pentru stabilirea impozitului aferent nu este conditionata de inregistrarea acestor imobile la oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.
Noi modalitati de stabilire a datei dobandirii cladirii
Atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, pentru cladirile construite potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile ulterioare, data dobandirii cladirii se considera dupa cum urmeaza:
a) pentru cladirile executate integral inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire, data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor;
b) pentru cladirile executate integral la termenul prevazut in autorizatia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea intocmirii procesului-verbal de receptie in termenul prevazut de lege;
c) pentru cladirile ale caror lucrari de constructii nu au fost finalizate la termenul prevazut in autorizatia de construire si pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii autorizatiei, in conditiile legii, la data expirarii acestui termen si numai pentru suprafata construita desfasurata care are elementele structurale de baza ale unei cladiri, in speta pereti si acoperis. Procesul-verbal de receptie se intocmeste la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire, consemnandu-se stadiul lucrarilor, precum si suprafata construita desfasurata in raport de care se stabileste impozitul pe cladiri.
Declararea cladirilor in vederea impunerii si inscrierea acestora in evidentele autoritatilor administratiei publice locale reprezinta o obligatie legala a contribuabililor care detin in proprietate aceste imobile, chiar daca ele au fost executate fara autorizatie de construire.
Taxa hoteliera
Cota taxei hoteliere aplicata la tarifele de cazare este de 1% (fata de 0,5 - 5%) din valoarea totala a cazarii/ tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului si se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, o data cu luarea in evidenta a persoanelor cazate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum facem ajustarea sumei TVA deduse la retragerea optionala?Declaratia 208 a ajuns la versiunea 2.0.0Platim mai mult la fondul de mediu. Ce a modificat Ministerul Mediului?ANAF planuieste lansarea a patru noi proiecte. ImpTax e unul dintre eleFirme care primesc imprumuturi de la persoane fizice. Cum se stabileste dobandaUltimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse IMPOZITului MICROBolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaCheltuieli cu ocazia petrecerilor de Craciun pentru angajati. Cum sunt considerate dpdv fiscalArticole similare
Deducere TVA si cheltuieli cu autoturismele, transport salariatiRegimul TVA aplicat pentru livrare cladire | Ce declaratii depunem?ANAF urgenteaza inregistrarea entitatilor in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscaleCodul fiscal 2008 - Capitolul X. Alte TAXE LOCALE - art. 283Codul Fiscal 2010 TITLUL IX - Capitolul XII - Alte dispozitii comuneUltimele articole
Este OFICIAL! Regulile privind calculul taxelor locale se amana pana pe 1 ianuarie 2026Evitati amenzi de pana la 4.000 lei! 36 de proceduri contabile de actualitate va salveaza la orice control ANAFCe taxe trebuie sa platesti in Romania daca ai o afacere. Lista COMPLETAMFP modifica Legea 227/2015! Sunt propuse masuri pentru impozitul pe profit, impozitul pe venit, TAXE LOCALE si TVAPresedinte asociatie de proprietari. Tip de contract. TaxeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"