Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Implicatiile impozitului pe profit si al TVA-ului in cazul unei...

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2010
Tags: tva, fisc, profit

Intrebare:O firma cu obiect de activitate agricultura (cultivarea plantelor) urmeaza sa primeasca un ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura in bazat OUG 14/2010 aprobata prin Lg. ...

Intrebare:

O firma cu obiect de activitate agricultura (cultivarea plantelor) urmeaza sa primeasca un ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura in bazat OUG 14/2010 aprobata prin Lg. 74/2010 si a HG 408/2010. Am dori sa stim care sunt implicatiile din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA-ului.

Raspuns:

Potrivit art. 1 din HG nr. 408/2010 privind aprobarea acordarii unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura, pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura, respectiv in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare, se stabileste o acciza redusa de 21,00 euro/1.000 litri.

Ca mod de realizare practica actul normativ stabileste restituirea de la bugetul de stat, prin justificarea valorii conform documentelor de achizitie detinute de beneficiari.

Din punct de vedere al incidentei fiscale asupra impozitului pe profit nici unul din actele normative amintite in preambul (OUG 14/2010, Legea nr. 74/2010 si HG nr. 408/2010) nu are dispozitii exprese. Astfel sumele incasate de dvs nu se regasesc printre veniturile enuntate limitativ si scutite de impozitul pe profit, enumerate la art. 20 din Codul fiscal.

Noi consideram ca sunt aplicabile prevederile de la pct. 8.8 Subventii, din OMFP nr. 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, ce stabileste:
“233. - (1) In categoria subventiilor se cuprind subventiile aferente activelor si subventiile aferente veniturilor. Acestea pot fi primite de la: guvernul propriu-zis, agentii guvernamentale si alte institutii similare nationale si internationale.
(2) In cadrul subventiilor se reflecta distinct:                                              
- subventii guvernamentale;                                      
- imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventii;                              
- alte sume primite cu caracter de subventii.                                   
 234. - (1) Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau achizitioneze active imobilizate.                                  
 (2) O subventie guvernamentala poate imbraca forma transferului unui activ nemonetar (de exemplu, o imobilizare corporala), caz in care subventia si activul sunt contabilizate la valoarea justa.                      
 (3) In conturile de subventii pentru investitii se contabilizeaza si donatiile pentru investitii, precum si plusurile la inventar de natura imobilizarilor corporale si necorporale.
 235. - Subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
 236. - (1) Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze.
 (2) In cazul in care intr-o perioada se incaseaza subventii aferente unor cheltuieli care nu au fost inca efectuate, subventiile primite nu reprezinta venituri ale acelei perioade curente.
 237. - (1) Subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve.
 (2) Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii"). Venitul amanat se inregistreaza in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.                     
 238. - (1) Restituirea unei subventii referitoare la un activ se inregistreaza prin reducerea soldului venitului amanat cu suma rambursabila.                   
 (2) Restituirea unei subventii aferente veniturilor se efectueaza prin reducerea veniturilor amanate, daca exista, sau, in lipsa acestora, pe seama cheltuielilor.
 (3) In masura in care suma rambursata depaseste venitul amanat sau daca nu exista un asemenea venit, surplusul, respectiv valoarea integrala restituita, se recunoaste imediat ca o cheltuiala.”

Astfel noi consideram ca se inregistreaza  o subventie pentru venituri prevazuta la pct. 235 din OMFP nr. 3055/2009. Astfel dvs trebuie sa inregistrati la venituri aceasta subventie in perioada in care s-a inregistrat cheltuiala subventionata. Avand in vedere ca subventia vine ulterior inregistrarii cheltuielii, legiuitorul a stabilit ca procedura decontarea ulterioara, consideram ca veti inregistra acesta suma in venituri impoziabile la data incasarii sumelor subventionate.

Din punctul de vedere al TVA, la incasarea subventiei nu se necesita colectarea TVA. Opinia noastra se intemeiaza pe analiza prevederilor art. 126 din Codul fiscal, ce stabileste ca sunt patru conditii cumulative pentru ca o activitate economica sa fie supusa TVA, dupa cum urmeaza :
a) operatiunile care, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania,
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila,
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute ca taxabile.

In opinia noastra nu sunt indeplinite conditiile :
- activitatea nu este in sfera taxei cu plata
- livrarea este efectuata de o persoana impozabila, deoarece societatea dvs este benificiarul si nu prestatorul

Potrivit normelor metodologice pentru art. 126 din Codul fiscal, daca o singura conditie nu se indeplineste activitatea nu este supusa TVA in Romania.

Ca si opinie separata unele persoane pot afirma ca prin acordarea unei subventii se va reduce baza impozabila pentru TVA dedus la achizitia combustibilului. Se retine ca acciza aferenta combustibilului este cuprinsa in sfera de aplicare a TVA.

In opinia noastra dupa analiza cazurilor enuntate punctiform de art. 138 din Codul fiscal, ce stabileste situatiile de reducere a bazei de impozitare, consideram ca nu se necesita ajustarea TVA dedus la achizitia combustibililor ca urmare a subventionarii unei parti din acciza din costul de achizitie.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Implicatiile impozitului pe profit si al TVA-ului in cazul unei...":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016