Tags: transfer de contributii, amcham, camera de comert, impozit pe profit
Companiile din Romania se opun in continuare masurii de transfer a contributiilor de la angajator la salariat incepand cu 1 ianuarie 2018.
Companiile si asociatiile patronale se opun in continuare modificarii Codului fiscal prin noua ordonanta de urgenta propusa de Ministerul de finante. Mai mult, prin aceasta OUG se doreste si aplicarea unei directive UE care ingreuneaza evitarea taxarii multinationalelor in tara in care isi desfasoara activitatea, informeaza
HotNews.ro.
In afara de transferul contributiilor de la angajator la salariat si alte masuri contestate de mediul de afaceri, se doreste si transpunerea prevederilor Directivei UE 1164/2016 (Directiva ATAD), care pune la dispozitia statelor membre mai multe instrumente legale pentru a opri evitarea platii taxelor de catre companii in tarile in care functioneaza, subliniaza aceeasi sursa.
Masurile ar urma sa fie introduse in Codul fiscal printr-un nou Capitol III prim, cu titlul "Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne".
Externalizarea profiturilor nu va mai putea fi astfel facuta in conditiile actuale, fapt care permite ca unele companii sa nu plateasca impozit pe profit in statele in care acesta a fost obtinut.
"Directiva UE vrea sa stopeze practica multor corporatii de a profita de existenta in unele state membre a unor regimuri fiscale extrem de prietenoase. Aceasta duce la externalizari de profit in urma unor complexe tranzactii financiare, externalizari care frustreaza tarile in care aceste profituri sint obtinute. Reactia corporatiilor la Directiva UE a fost una negativa, dat fiind impactul asupra rezultatelor financiare viitoare, dar presiunea publica si cea politica pentru adoptarea directivei au fost majore.
Directiva, a carei implementare e obligatorie, lasa totusi statelor membre o anumita libertate de miscare in privinta intensitatii masurilor luate pentru a preveni fentarea taxelor si impozitelor de catre multinationale", adauga aceeasi sursa.
Companiile nu sunt nemultumite doar de implementarea atat de rapida a Directvei UE, ci si de faptul ca MFP doreste implementarea celor mai dure masuri din directiva.
Conform HotNews.ro, Camera de Comert Americana a amendat oficial, intr-un comunicat din 1 noiembrie, rapiditatea cu care Ministerul de Interne vrea sa transpuna directiva europeana adoptata in iulie 2016. "Cu privire la impozitul pe profit, consideram termenul de intrare in vigoare mult prea apropiat in raport cu stadiul pregatirii pentru implementarea ATAD. Avand in vedere impactul la nivelul finanţarii investiţiilor se justifica o reanalizare a acestei propuneri in sensul cresterii pragului de deductibilitate. Complexitatea unor mecanisme precum regulile legate de societatile controlate de entitati straine sau taxarea la iesire, impun alocarea unei perioade suficiente de pregatire, adecvata nivelului incipient de educatie fiscala cu privire la aceste concepte in Romania, pentru a evita dificultati la nivelul contribuabililor in etapa de implementare", arata comunicatul AmCham.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Emitere factura servicii de intermediere
Intrebare:
Societatea noastra detine un soft de licitatii unde mai multe companii liciteaza pentru achizitionarea de epave auto. Din sistem se scoate un borderou la sf de luna pe fiecare companie si se doreste facturarea unui comision de intermediere in functie de nr de licitatii castigatoare efectuate de acea companie in luna respectiva.
Intrebare:
1. Din punct de vedere TVA cand este taxa exigibila?
2. Cu ce data ar trebui emisa factura catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Deductibilitatea dobanzii la calculul impozitului pe profit
Intrebare:
SRL cu capital integral strain, in momentul prezent are un imprumut de 8.800.000 Euro de la o societate straina din Grup. Dobanda pe care trebuie sa platim in acest an este de 460.000 Euro. Marea majoritate a imprumutului a fost luat pentru investitii.
Va rog sa ma ajutati daca 100% din dobanda este deductibil la calculul impozitului pe profit? Societatea va inchide anul (avem an financiar modificat) cu profit.
Va multumesc anticipat pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Transpunere note contabile in SAF-T
Intrebare:
Va rog sa imi prezentati maparea in SAF-T a urmatoarelor nota contabile:
1. Factura de achizitie (din Romania), TVA nedeductibil integral.
Nota contabila:
6051 = 401 100
4426 = 401 19
635 = 4426 19
2. Achizitie intracomunitara de bunuri, DAR bunurile sunt in folosul personal al aministratorului.
Nota contabila:
6588 = 401 100
4426 = 4427 19
6588=...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura ulterior livrare marfa
Intrebare:
Societatea noastra livreaza bunuri catre soc de tipul cash& carry pe baza de aviz. Factura se emite catre client doar dupa ce clientul receptioneaza marfa si ne transmite numarul lui de aviz care trebuie sa se regaseasca pe factura incarcata in e-factura.
Bunurile livrate in data de 30 ale lunii cu aviz ar trebui sa fie facturate pana pe data de15 ale lunii urmatoare cu data avizului. Aici apare problema e-factura care trebuie emisa in termen de 5 zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante litigioase
Intrebare:
Pentru a inregistra corect in contabilitate, va rugam sa ne ajutati in clarificarea spetei de mai jos: Care este procedura de scoatere din evidenta contabila a unei creante litigioase in cazul in care exista o sentinta civila definitiva prin care instanta s-a pronuntat si a respins dreptul de recuperare pentru ajustarile de pret aferente situatiilor de lucrari facturate catre beneficiar in 2021, 2022 si 2023? Mentionez ca in baza acestor creante nerecuperate s-au constituit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<