Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Conform Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal art. 47 c) Pentru incadrarea in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018, verificarea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, respectiv incadrarea in nivelul veniturilor realizate de 1.000.000 euro, se verifica pe baza veniturilor care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, realizate pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv.
Art. 53 alin. (1) se refera la venituri si alin. (2) la cheltuieli. Art 53 defineste baza impozabila.
In calculul plafonului de 1.000.000 euro se iau in considerare doar veniturile? Societatea noastra a primit reduceri comerciale foarte mari. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?", intreaba unuol dintre cititorii nostri.
Raspunsul specialistului
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este reglementat de titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Asa cum se prevede la alin. (1) al articolului 48, impozitul este obligatoriu pentru persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile impuse de art. 47 referitoare la nivelul veniturilor realizate si al naturii capitalului social.
La art. 52 se prevede ca daca o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor realizeaza venituri mai mari decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro, aceasta incepe sa calculeze impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita respectiva.
Pentru stabilirea limitei se iau in calcul veniturile inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, adica aceleasi venituri "care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal". Adica toate veniturile din care se scad acele sume expres prevazute la alin. (1) al art. 53 (care nu genereaza incasari din vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari si cele care nu provin de la clienti).
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent (pentru anul 2018 cursul de schimb este cel de la 31.12.2017 = 4,6597).
Contul 609 "Reduceri comerciale primite" este singurul cont de cheltuiala care are functie contabila de pasiv. Cu ajutorul acestui cont se evidentiaza reducerile comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera. In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, in corespondenta cu ct. 401 "Furnizori".
Inregistrarea in evidenta contabila proprie a reducerilor comerciale se efectueaza:
% = 401
371 „Furnizori"
„Marfuri"
4426
„TVA deductibila"
401 = %
„Furnizori" 609
„Reduceri comerciale primite"
4426
„TVA deductibila"
Asa cum se prevede si la pct. 1, alin. (1) din HG nr. 1/2016, pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, "se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal".
La alin. (2) al art. 53 se specifica faptul ca, "pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1)" se adauga " a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul "609", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;"
Rezulta ca "baza impozabila" nu reprezinta aceeasi notiune cu "baza la care se aplica impozitul" prima fiind mai mica decat cea de a doua. Ca urmare, sumele inregistrate in ct. 609 "Reduceri comerciale primite" nu se adauga atunci cand se determina limita (baza impozabila) de la care se considera ca o microintreprindere a depasit plafonul echivalentului in lei de 1.000.000 euro.
Acestea se adauga insa la sfarsitul anului 2018 (trim. IV) cand se determina impozitul pe veniturile microintreprinderilor.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Stabilirea plafonului de 1.000.000 euro. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?":
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 8 voturi
Rating:
Nota: 3.5 din 5 din 8 voturi
Articole similare
Facturare marfa achizitionata si livrata in UEImportul de bunuri. Obligatii TVANeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeCe obligatii de TVA si privind casa de marcat are o agentie imobilara in 2017?Ce declaratii se depun pana la 10 iunie 2015?Ultimele articole
Completarea Declaratiei 112 si veniturile exceptate de la plata CAS. ConditiiTeambuilding. Tratament fiscal al cheltuielilor legate de desfasurarea evenimentuluiObligatii si documente necesare privind delegarea in strainatate a angajatilorVenituri din dividende. Ce obligatii fiscale au persoanele fizice in acest caz?Reguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independente
Mai multe articole despre codul fiscal
Articole similare
Operatiuni scutite de TVA si completare D394. Facturile catre clienti sunt scutite?Noua procedura privind contribuabilii inactiviIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Vanzare cladire in stadiu de investitie in curs de executie. De ce nu se incadreaza la constructii si cum se face vanzarea?Export de bunuri. Aflati cum sa nu platiti TVA din buzunarul propriu!Ultimele articole
Cum se completeaza formularul D101 in cazul unor bonificatii. Determinarea rezultatului fiscalSpeta zilei cu Ionut Jinga! Aspecte fiscale privind impozitul pe venituri din dividendeMFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite obligatii TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaOUG 19/2021. Scutirea de la plata impozitului specific, amanarea dreptului de deducere a TVA, restructurarea obligatiilor bugetare si esalonarea la plataCNPP a publicat indicatorii utilizati in sistemul public de pensii pentru anul 2021
Mai multe articole despre Legea nr. 227/2015
Articole similare
Conditiile trecerii de la sistemul de impozit pe profit la sistemul impozitului pe VENITURI MICROINTREPRINDERIVenituri din despagubiri. Impozit pe veniturile microintreprinderilor si TVACaz practic: Impozitarea pe veniturile microintreprinderilor de la 1 februarie 2013Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor pentru anul 2019, trimestrul INoi conditii de intrare in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilorUltimele articole
Impozit pe VENITURI MICROINTREPRINDERIlor in anul 2017. Ce obligatii declarative apar?Impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013. Obligatii declarative si de plata!Studiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profit
Mai multe articole despre venituri microintreprinderi

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"