Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Stabilirea plafonului de 1.000.000 euro. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2019 Exclusiv
Tags: codul fiscal, legea nr227/2015, venituri microintreprinderi

"Conform Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal art. 47 c) Pentru incadrarea in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018, verificarea conditiei prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, respectiv incadrarea in nivelul veniturilor realizate de 1.000.000 euro, se verifica pe baza veniturilor care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal, realizate pana la data de 31 decembrie 2017, inclusiv.

Art. 53 alin. (1) se refera la venituri si alin. (2) la cheltuieli. Art 53 defineste baza impozabila.
In calculul plafonului de 1.000.000 euro se iau in considerare doar veniturile? Societatea noastra a primit reduceri comerciale foarte mari. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?", intreaba unuol dintre cititorii nostri.
 

Raspunsul specialistului

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este reglementat de titlul III din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare. Asa cum se prevede la alin. (1) al articolului 48, impozitul este obligatoriu pentru persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile impuse de art. 47 referitoare la nivelul veniturilor realizate si al naturii capitalului social.
La art. 52 se prevede ca daca o societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor realizeaza venituri mai mari decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro, aceasta incepe sa calculeze impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita respectiva.
 
Pentru stabilirea limitei se iau in calcul veniturile inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, adica aceleasi venituri "care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal". Adica toate veniturile din care se scad acele sume expres prevazute la alin. (1) al art. 53 (care nu genereaza incasari din vanzarea de produse, prestarea de servicii si executarea de lucrari si cele care nu provin de la clienti).
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent (pentru anul 2018 cursul de schimb este cel de la 31.12.2017 = 4,6597).
 
Contul 609 "Reduceri comerciale primite" este singurul cont de cheltuiala care are functie contabila de pasiv. Cu ajutorul acestui cont se evidentiaza reducerile comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera. In creditul contului 609 "Reduceri comerciale primite" se inregistreaza valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, in corespondenta cu ct. 401 "Furnizori".
 
Inregistrarea in evidenta contabila proprie a reducerilor comerciale se efectueaza:
%                 =                  401                       
 
371                        „Furnizori"              
 
„Marfuri"
 
4426                                            
 
„TVA deductibila"
 
401              =                  %                   
 
„Furnizori"                    609                
 
„Reduceri comerciale primite"
 
                                                  4426                 
 
„TVA deductibila"
 
Asa cum se prevede si la pct. 1, alin. (1) din HG nr. 1/2016, pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, "se vor lua in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal".
La alin. (2) al art. 53 se specifica faptul ca, "pentru determinarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, la baza impozabila determinata potrivit alin. (1)" se adauga " a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii, inregistrate in contul "609", potrivit reglementarilor contabile aplicabile;"
 
Rezulta ca "baza impozabila" nu reprezinta aceeasi notiune cu "baza la care se aplica impozitul" prima fiind mai mica decat cea de a doua. Ca urmare, sumele inregistrate in ct. 609 "Reduceri comerciale primite" nu se adauga atunci cand se determina limita (baza impozabila) de la care se considera ca o microintreprindere a depasit plafonul echivalentului in lei de 1.000.000 euro.
Acestea se adauga insa la sfarsitul anului 2018 (trim. IV) cand se determina impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Stabilirea plafonului de 1.000.000 euro. Contul 609 se adauga la veniturile realizate?":
Rating:

Nota: 3.8 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016