Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Sep. 2024
Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?
Tags: cas, cass, venituri din chirii, dividende

Ar trebui sa mai platesc CAS sau CASS daca sunt salariat (cu venituri din salarii de pana in 24 salarii minim brute), insa am venituri din chirii si dividende ce depasesc 24 salarii minim brute?

Plata CAS si CASS pentru venituri din chirii si dividende – raspunsul specialistului:

 

Intrucat in cuprinsul intrebarii ati facut referire la CAS (contributia de asigurari sociale), trebuie precizat ca nici veniturile din cedarea folosintei bunurilor si nici cele din investitii nu sunt supuse CAS. Aceste venituri, respectiv din cedarea folosintei bunurilor (venituri din chirii) si din investitii (dividende) sunt supuse doar CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate), asa cum se precizeaza si la art. 137 alin. (1) si art. 155 alin. (1) din Codul fiscal.

Asadar, cumularea de venituri din salarii cu venituri din chirii si dividende nu are relevanta in ceea ce priveste obligatia privind CAS, acestea din urma venituri nefiind supuse CAS.

In leg?tura cu obligatiile privind CASS, intr-adevar atat veniturile din salarii, cat si cele din investitii (dividende) si din cedarea folosintei bunurilor (chirii) sunt venituri supuse CASS.


Exceptiile de la plata CASS pentru persoanele care cumuleaza venituri din salarii cu alte venituri vizeaza insa doar veniturile din proprietate intelectuala. Temeiul legal il reprezinta art. 154 alin. (1) lit. h1) din Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, sunt exceptate de la plata CASS doar pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, nu si pentru cele din cedarea folosintei bunurilor si din investitii.


Potrivit art. 170 alin. (2) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h) din Codul fiscal, printre care si veniturile din cedarea folosintei bunurilor si din investitii, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS la o baza de calcul stabilita in functie de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind estimarea CASS. Astfel, in temeiul art. 174^1 din Codul fiscal, CASS se calculeaza de catre persoana fizica prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (5) din Codul fiscal (venitul net, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 din Codul fiscal si dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut).


Baza anuala de calcul al CASS in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:


a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind estimarea veniturilor, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind estimarea veniturilor, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind estimarea veniturilor, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
 
Calitatea de salariat poate duce la exceptarea de la plata CASS pentru persoanele care estimeaza venituri peste plafoanele de 6,12 sau 24 de salarii, dar realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara. Temeiul legal il reprezinta art. 174^1 alin. (19) din Codul fiscal. In aceasta situatie, acestea datoreaza CASS la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica – Capitolul I pana la data de 25 mai 2025, in vederea definitivarii CASS aferenta anului 2024. Situatia este aplicabila in cazul in care in anul de realizare 2024 a veniturilor persoanele:


a) nu au obtinut venituri din salarii si asimilate salariilor pentru care datoreaza CASS la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile;
b) nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate prevazute la art. 154 alin. (1) din Codul fiscal;
c) nu au obtinut venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice prevazute la art. 120 din Codul fiscal.

In cazul analizat in care persoana realizeaza venituri din salarii de pana la 24 salarii minim brute si venituri din chirii si dividende ce depasesc 24 salarii minim brute, pentru veniturile din salarii vor fi datorate CAS si CASS stabilite in functie de castigul brut din salarii, obligatiile de calcul, declarare si plata revenind angajatorului alaturi de contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajator, iar pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor si dividende care depasesc 24 de salarii minime brute pe tara, persoana fizica va datora CASS stabilita in cota de 10% aplicata la 24 salarii minime brute pe tara (24 x 3.300 lei), urmand a completa in acest sens Declaratia unica 212.



Raspuns oferit in luna septemrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariat cu venituri din chirii si dividende. Se mai plateste CAS sau CASS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016