Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Export bunuri. Documente justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: export de bunuri, scutire de tva, documente justificative pentru scutirea de tva

Avem un client din GERMANIA care nu ne-a furnizat un cod valabil de tva. Marfa cumparata de el pleaca din ROMANIA direct in LIBIA, transportul fiind in sarcina lui. In acest caz cum facturam catre firma din GERMANIA? Cu tva sau fara? Ce documente justificative trebuie sa avem in acest caz pentru scutirea de tva?

Raspunsul consultantului fiscal Amelia Dumitras:


Avand in vedere faptul ca bunurile respective nu sunt expediate/transportate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Germaniei, nu este relevant faptul ca acel cumparator nu comunica furnizorului din Romania un cod valid de TVA emis de catre autoritatea fiscala din statul sau membru sau din oricare alt stat membru, dar nu din Romania. Operatiunea reprezinta, in fapt, un export de bunuri pentru care exportatorul beneficiaza de aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere, daca face dovada exportului cu documentele justificative reglementate prin O.M.F.P. nr. 103/2016, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 2148/2020 la art. 3 alin. (2) care face trimitere la art. 2 alin. (2) - (5):
factura, care trebuie sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, daca transportul bunurilor nu presupune o tranzactie, documentele solicitate de autoritatea vamala pentru intocmirea declaratiei vamale de export;
certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica. 
 
In situatia prezentata, sunt aplicabile prevederile art. 294 alin. (1) lit. b) "Sunt scutite de taxa:
...................
b) livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau,"
 
In situatia in care conform conditiei de livrare INCOTERMS, bunurile destinate exportului sunt puse de catre A din Romania la dispozitia lui B din Germania pe teritoriul Romaniei, operatiunea este o livrare taxabila in Romania pentru furnizorul A in situatia in care B nu il desemneaza pe A ca exportator d.p.d.v. vamal. 
 
Deci, pentru aplicarea regimului de scutire la export este decisiva completarea urmatoarelor 2 casete din declaratia vamala de export, respectiv: 
caseta 2 alocata exportatorului d.p.d.v. vamal;
caseta 44 alocata exportatorului d.p.d.v. al TVA.
 
De exemplu, pot interveni urmatoarele situatii posibile in functie de intelegerea dintre A din RO si B din DE:

daca B din Germania are calitatea de exportator d.p.d.v. vamal si este inscris in caseta 2 din D.V.E., iar in caseta 44 nu sunt inscrise alte informatii, B este considerat exportator si d.p.d.v. al TVA conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. In acest caz, livrarea de la A din RO la B din DE este taxabila in Romania, motiv pentru care A din RO trebuie sa colecteze TVA considerand ca efectueaza o livrare locala;
daca B are calitatea de exportator d.p.d.v. si este inscris in caseta 2 din D.V.E., iar in caseta 44 este inscris A si factura emisa de A catre B, exportator d.p.d.v. al TVA este considerat furnizorul A, care aplica scutirea conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. In acest caz, livrarea de la B la C nu este impozabila in Romania deoarece este ulterioara exportului.
daca A este desemnat de B sa intocmeasca formalitatile vamale de export, fiind mentionat in caseta 2 din D.VE., iar la caseta 44 este inscris B si factura emisa de B catre C, exportator d.p.d.v. al TVA este considerat B, care aplica scutirea de TVA conform prevederilor art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. In acest caz, livrarea de la A la B este taxabila in Romania, motiv pentru care A din RO trebuie sa colecteze TVA considerand ca efectueaza o livrare locala. Aceste cerinte se regasesc in O.M.F.P. nr. 103/2016 la art. 2 alin. (4) din anexa privind Instructiunile de aplicare a scutirii " 4) In cazul in care furnizorul este stabilit in Uniunea Europeana, dar nu are calitatea de exportator din punct de vedere vamal, pentru justificarea scutirii de TVA este necesar ca acesta sa detina declaratia vamala de export, in care datele sale de identificare si seria si/sau numarul facturii emise de acesta pentru livrarea bunurilor transportate in afara Uniunii Europene sa fie mentionate in caseta 44."
 
In acest caz, A poate fi desemnat de catre B drept exportator d.p.d.v. vamal conform prevederilor art. art. 1, pct. 19 lit. b) pct. (i) din Regulamentul Delegat (UE) 2018/1063 al Comisiei de modificare a Regulamentului Delegat (UE) 2015/2446 al Comisiei. Conform acestei definitii "exportator inseamna:

o persoana particulara care transporta marfurile ce urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii, in cazul in care aceste marfuri fac parte din bagajele personale ale persoanei particulare;
in alte cazuri in care nu se aplica litera (a): (i) o persoana stabilita pe teritoriul vamal al Uniunii care are competenta de a stabili si a stabilit ca marfurile urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal respectiv; (ii) in cazul in care nu se aplica punctul (i), orice persoana stabilita pe teritoriul vamal al Uniunii care este parte la contractul in baza caruia marfurile urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal respectiv.”
In acest context, de retinut este faptul ca orice persoana stabilita pe teritoriul comunitar si este parte la contractul in baza caruia marfurile urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal poate avea calitatea de exportator d.p.d.v. vamal. Conform prevederilor vamale comunitare, orice persoana, cum ar fi de exemplu un transportator, un expeditor sau orice alta parte poate actiona ca exportator atat timp cat aceasta respecta definitia "exportator” si este de acord sa isi asume acest rol.
 
In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect d.p.d.v. al TVA trebuie sa stabiliti cu B cine este desemnat exportator d.p.d.v. vamal (caseta 2) si d.p.d.v. al TVA (caseta 44) conform situatiilor posibile, prezentate de la 1) la 3) pentru completarea declaratiei vamale de export.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Export bunuri. Documente justificative necesare pentru aplicarea scutirii de TVA":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016