Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Rambursarea TVA in cazul donatiilor de bunuri

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 10 Aug. 2011
Tags: tva, codul fiscal, deducere tva, donatii

Valabil la data de 11.08.2011Donatiile de bunuri efectuate de unele societati sau organizatii non-profit sunt reglementate prin lege, unul dintre aceste aspecte luand in calcul si deductibilitatea




Valabil la data de 11.08.2011

Donatiile de bunuri efectuate de unele societati sau organizatii non-profit sunt reglementate prin lege, unul dintre aceste aspecte luand in calcul si deductibilitatea TVA. Va trebui insa, in acest sens, oferit ca exemplu cazul unei asociatii non-profit care achizitioneaza produse din Romania pentru a le dona unor copii dintr-o tara subdezvoltata. Prin urmare, fiind cunoscute aceste date, va putea asociatia sa recupereze TVA-ul platit? Prevede legea norme speciale intr-un astfel de caz?

Pentru situatia de fata se va tine cont de prevederile de la art. 145 din Codul fiscal, care mentioneaza ca se poate deduce TVA de la achiziitii si implicit se poate solicita rambursarea, daca achizitiile sunt efectuate in scopul efectuarii unor activitati taxabile din punctul de vedere al TVA, pentru livrarile intracomunitare de bunuri si pentru exporturi.

In continuare, conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal, se permite deducere TVA de la achizitiile de bunuri ce sunt livrate la export, intelegand export ca livrare unor bunuri in afara Comunitatii.  Se considera inca ca export o livrare in  afara spatiului comunitar pentru care exportatorul primeste o contraprestatie in bani sau in alte avantaje.

Donatia ar trebui facuta prin semnarea unui contract in forma autentica in fata notarului si reprezinta o renuntare benevola la produsele achizitionate. In consecinta, aceasta operatiune, din punct de vedere fiscal, nu poate fi considerata una "cu plata", asa cum e precizat la art. 126 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, astfel incat nu poate fi considerata export de bunuri, din punct de vedere al TVA, operatiunea prin care se fac donatii catre beneficiari din afara comunitatii.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Rambursarea TVA in cazul donatiilor de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016