Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu
de Mihaela Pascu la 10 Aug. 2011Valabil la data de 11.08.2011Donatiile de bunuri efectuate de unele societati sau organizatii non-profit sunt reglementate prin lege, unul dintre aceste aspecte luand in calcul si deductibilitatea
Valabil la data de 11.08.2011
Donatiile de bunuri efectuate de unele societati sau organizatii non-profit sunt reglementate prin lege, unul dintre aceste aspecte luand in calcul si deductibilitatea TVA. Va trebui insa, in acest sens, oferit ca exemplu cazul unei asociatii non-profit care achizitioneaza produse din Romania pentru a le dona unor copii dintr-o tara subdezvoltata. Prin urmare, fiind cunoscute aceste date, va putea asociatia sa recupereze TVA-ul platit? Prevede legea norme speciale intr-un astfel de caz?
Pentru situatia de fata se va tine cont de prevederile de la art. 145 din Codul fiscal, care mentioneaza ca se poate deduce TVA de la achiziitii si implicit se poate solicita rambursarea, daca achizitiile sunt efectuate in scopul efectuarii unor activitati taxabile din punctul de vedere al TVA, pentru livrarile intracomunitare de bunuri si pentru exporturi.
In continuare, conform art. 143 alin. (1) din Codul fiscal, se permite deducere TVA de la achizitiile de bunuri ce sunt livrate la export, intelegand export ca livrare unor bunuri in afara Comunitatii. Se considera inca ca export o livrare in afara spatiului comunitar pentru care exportatorul primeste o contraprestatie in bani sau in alte avantaje.
Donatia ar trebui facuta prin semnarea unui contract in forma autentica in fata notarului si reprezinta o renuntare benevola la produsele achizitionate. In consecinta, aceasta operatiune, din punct de vedere fiscal, nu poate fi considerata una "cu plata", asa cum e precizat la art. 126 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, astfel incat nu poate fi considerata export de bunuri, din punct de vedere al TVA, operatiunea prin care se fac donatii catre beneficiari din afara comunitatii.
Autor: Mihaela Pascu
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Studiu de caz: Rambursarea TVA in cazul donatiilor de bunuri":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Fundatie non-profit. Cum colectam TVA?Descarcati Declaratia 205 actualizata pentru 2014!ANAF ne trimite prin posta detalii despre stergerea penalitatilorPFA in 2010. Contract de colaborare. OUG 82 din 2010Societate infiintata prin divizare. Inregistrare in scop de TVA. Ce procedura va urma societatea?Ultimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)ANAF a publicat Ghidul fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de norocCadouri de MARTISOR de la Rentrop& Straton! Primiti pachetul Agenta fiscala + Noutati fiscale la fiecare comandaMinistrul Economiei, despre schema de ajutor HoReCa: Nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Recuperare TVA platita la bugetul de statTermenul-limita pentru plata impozitului pe dividendeAjustare TVA si stoc de marfa. Care e monografia si cand ajustam TVA-ul?Se modifica formularele pentru impozite si taxe!Protocol in 2013: Ce tratament fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profitUltimele articole
Studiu de caz: Corectarea facturilor dupa inspectia fiscalaIndemnizatii primite pe perioda starii de urgenta/alerta. Cum se declara in Declaratia Unica (formular 212)Ajustare TVA colectata. MONOGRAFIE contabila si tratament fiscalDeclaratia 222. Cine are obligatia completarii si care este termenul limita de depunere in 2021Achizitie intracomunitara de masti de protectie pentru salariati. Firma este scutita de TVA?
Mai multe articole despre Codul fiscal
Articole similare
Leasing autovehicul. Cum inregistram leasingul si cum deducem TVA?Furnizor neplatitor TVA, factura cu TVA colectataCum calculam pro-rata la sfarsitul anului? Exemplu calcul pro-rataImport bunuri. Persoana obligata la plata TVA. Dreptul de deducereLimitarea dreptului de folosinta pentru persoanele cu functii de conducere a unui singur autoturismUltimele articole
Recuperare cod TVA. DEDUCERE TVA pentru achizitii efectuate in lunile anterioareTransport bunuri legate direct de export si import. Regim fiscal TVAFacturi emise dupa control fiscal - DEDUCERE TVA beneficiarMicrointreprindere - DEDUCERE TVA si cheltuieli aferente unui autoturism folosit in comodatAchizitie mijloace fixe second hand. Deducerea TVA si inregistrarea in evidenta contabila
Mai multe articole despre deducere TVA
Articole similare
DONATII. Inregistrari contabile. Declaratia 390Formularul 163 - ANAF a actualizat cererea de inscriere in Registrul entitatilor pentru care se acorda deduceri fiscaleNoutati legislatie Fiscala 02-08 iunie 2008 - Monitorul OficialCererea de restituire privind taxa auto 2012TVA - Scutiri pentru exporturi si livrari intracomunitare si pentru transportul international si intracomunitarUltimele articole
Ghid practic pas cu pas pentru surmontarea crizei. Solutii fiscal-contabile optimizateObligatiile de declarare si plata la ,,Fondul de mediu''Proiect: Contribuabilii ar putea contribui cu DONATII pentru construirea de autostrazi!Finantare nerambursabila. Tratament fiscal si contabilCheltuieli deductibile PFA. Ce cheltuieli pot deduce persoanele fizice autorizate in anul 2019?
Mai multe articole despre donatii

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"