keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Vanzare teren persoana fizica si inregistrare in scopuri de TVA. Obligatii privind plata TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mai. 2016 Exclusiv
Tags: vanzare teren, livrari bunuri, tva, vanzari, codul fiscal, recuperare tva, avans

In randurile de mai jos, facem referire la vanzarea unui teren intravilan de catre o persoana fizica in anul 2016 la pretul total de 150.000 euro. Se incaseaza 70% din acest pret in baza antecontractului de vanzare-cumparare urmand ca diferenta de pret sa se incaseze dupa 7 luni.


Vom stabili daca persoana fizica se declara platitoare de TVA si achita TVA la avansul incasat urmand ca diferenta de TVA sa o achite cand incaseaza restul de bani si se semneaza contractul de vanzare-cumparare.

De asemenea, in cazul in care nu se semneaza contractul de vanzare-cumparare din cauza uneia dintre parti si se restituie potentialului cumparator o parte din bani incasati, vom vedea ce se intimpla cu TVA-ul achitat la bugetul de stat, daca se pierde integral sau daca poate recupera TVA-ul aferent sumei de bani care se restituie din avansul incasat.


1. Conform art. 269 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 4 alin. 3 si alin. 5 din Normele metodologice de aplicare, in cazul achizitiei de terenuri realizate in scopul revanzarii, persoana fizica devine persoana impozabila daca livrarea/vanzarea reprezinta o activitate cu caracter de continuitate, respectiv daca realizeaza mai mult de o singura tranzactie in cursul unui an calendaristic. Daca persoana fizica realizeaza o singura livrare intr-un an aceasta este considerata ocazionala si nu este considerata o livrare impozabila. Daca intervine o a doua livrare in cursul aceluiasi an, prima livrare nu se impoziteaza, dar este luata in considerare la calculul plafonului de scutire pentru intreprinderi mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal
(220.000 lei).

In cazul prezentat, este vorba de o singura livrare si, chiar daca persoana fizica incaseaza in prealabil un avans in contul acestei livrari, ea nu devine persoana impozabila, daca nu este deja persoana impozabila pentru alte activitati economice (sau pentru vanzari imobiliare anterioare anului 2016) si daca in cursul anului 2016 nu mai realizeaza astfel de operatiuni imobiliare.

In situatia in care persoana fizica este considerata persoana impozabila, ea trebuie sa se inregistreze in scop de TVA numai daca depaseste plafonul de scutire de 220.000 lei, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului, data considerata a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit conform art. 310 alin. 6 din Codul fiscal, in speta in termen de 10 zile a lunii urmatoare incasarii avansului de 70% din valoarea tranzactiei de 150.000 euro (a se vedea exemplul nr. 7 de la pct. 4 alin. 5 din normele metodologice).

2.Daca persoana fizica este persoana impozabila si s-a inregistrat in scop de TVA,  iar TVA-ul colectat la avansul incasat a fost declarat prin decontul de TVA si achitat la bugetul de stat, la anularea contractului de vanzare-cumparare va avea loc o ajustare a bazei impozabile, cu consecinta diminuarii/stornarii TVA colectata initial conform art. 287 lit. b din Codul fiscal. TVA stornata va fi reflectata in decontul de taxa depus la organul fiscal si poate fi recuperata prin solicitarea rambursarii soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, dupa cum se prevede la art. 303 alin. 7 din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Constanta Popa – Economist
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016