Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Decontul TVA in cazul unor programe informatice pentru o tara non-UE

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 03 Aug. 2011
Tags: codul fiscal, tva, factura, livrari de bunuri

In vederea prestarilor de servicii de catre anumite societati din Romania pentru firme din alte tari, se are in vedere si apartenenta statelor respective la comunitatea europeana. Acest fapt trebuie


In vederea prestarilor de servicii de catre anumite societati din Romania pentru firme din alte tari, se are in vedere si apartenenta statelor respective la comunitatea europeana. Acest fapt trebuie avut in vedere ca urmare a diferentelor de legislatie care se aplica atunci cand statele sunt membre UE. In acest sens, se da ca exemplu o societate care creeaza programe informatice pentru un stat care nu face parte din Uniunea Europeana. La ce rand se va declara aceasta operatiune in decontul de TVA 300 si ce alte obligatii include regimul TVA?

Un astfel de serviciueste considerat neimpozabil in Romania in situatia in care nu este utilizat de catre un sediu fix sau un sediu permanent pe teritoriul Romaniei al firmei din tara straina.

In cazul in care serviciul este efectuat pentru sediul activitatii economice al beneficiarului stabilit in celalalt stat, serviciul este neimpozabil in Romania deoarece este aplicabila regula generala de taxare de la art. 133 alin. 2.

Prin aplicarea acestei reguli, se considera ca locul prestarii serviciului este in statul care nu e membru UE, caz in care obligatia taxarii revine beneficiarului in baza legislatiei fiscale aplicabile in statul sau.

Deoarece beneficiarul este stabilit pe teritoriul unui stat tert, singura obligatie declarativa a firmei din Romania in calitate de prestator este decontul de TVA cod 300.

Valoarea operatiunii realizate se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ", dar fara reportarea sumei la randul 3.1 destinat prestarilor intracomunitare de servicii.

Pentru serviciul prestat, firma din Romania va emite factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal. Nu va colecta TVA si va inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania conform art.133 alin. (2) din Codul fiscal". De asemenea, pentru identificarea operatiunii este recomandabil ca pe factura sa se inscrie si numarul contractului incheiat sau a comenzii primite.

In continuare, societatea inregistreaza factura in evidenta contabila la cursul valutar in vigoare la data emiterii, evidentiaza factura emisa in jurnalul pentru vanzari si raporteaza operatiunea prin decontul de TVA cod 300 la randul 3.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Decontul TVA in cazul unor programe informatice pentru o tara non-UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]