keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea dreptului de deducere a TVA la bunuri de capital. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, deducere, bunuir de capital, pro-rata, ajustare tva

Analizam mai jos cazul unei societati platitoare de TVA care in 2003 achizitioneaza de la persoana fizica o cladire in valoare de 13.280 lei. In perioada 2006-2010 modernizeaza cladirea in valoare de 151.034 lei (facturi emise cu TVA). Pentru TVA de recuperat rezultat din facturile pentru modernizare societatea a fost controlata de administratia financiara. Se ramburseaza TVA.

In 2013, societa intentioneaza sa vanda cladirea in regim de scutire de TVA. Vom stabili daca pentru TVA dedus pentru modernizare trebuie sa faca regularizare TVA in favoarea statului si daca, in conditiile in care vanzarea este o operatiune scutita fara drept de deducere, se va calcula pro-rata.


Solutia consultantului:

Cladirea poate fi vanduta prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f), dar vanzatorul este obligat sa efectueze ajustarea sumei TVA deduse pe parcursul efectuarii lucrarilor de modernizare a cladirii respective. Situatia prezentata de dvs. se incadreaza in prevederile art. 161 alin. (11) din Codul fiscal.

"In situatia in care o constructie sau o parte din aceasta, terenul pe care este situata sau orice alt teren care nu este construibil, construite, achizitionate, transformate sau modernizate inainte de data aderarii, sunt transformate sau modernizate dupa data aderarii, iar valoarea fiecarei transformari sau modernizari efectuate dupa data aderarii depaseste 20% din valoarea constructiei, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, persoana impozabila, care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente, nu opteaza pentru taxarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f), la sau dupa data aderarii, va ajusta taxa dedusa inainte si dupa data aderarii, conform art. 149.".

Obligatia de ajustare a sumei TVA este reglementat prin normele de aplicare ale acestui articol la pct. 83 alin. (6) "Pentru aplicarea art. 161 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligatia sa ajusteze taxa dedusa conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizarile sau transformarile incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii sau incepute si finalizate dupa data aderarii, care depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare. Ajustarea efectuata conform art. 149 din Codul fiscal difera de ajustarea prevazuta la alin. (5) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, fata de 5 ani.

Pentru taxa dedusa aferenta bunului imobil, modernizarilor sau transformarilor efectuate inainte de data aderarii si modernizarilor sau transformarilor incepute inainte de data aderarii si finalizate dupa data aderarii, care nu depasesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei parti a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupa transformare sau modernizare, ajustarea se efectueaza potrivit prevederilor alin. (5).".

Tratamentul fiscal al vanzarii de constructii vechi este prezentat si in circulara M.F.P. nr. 52657-13.09.07 care se regaseste pe site www.mfinante.ro, sectiunea InfoTVA.

In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca se exclude din calculul pro-rata valoarea livrarilor de bunuri de capital utilizate pentru desfasurarea activitatii economice, aspect reglementat in mod expres prin art. 147 alin. (7) "Se exclud din calculul pro-rata urmatoarele: a) valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;".


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016