Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Ian. 2015 Exclusiv
Tags: deducere, tva, deduce, tva deductibila, factura, codul fiscal, punct de lucru

In analiza urmatoare, facem referire la o societate care a cumparat un apartament cu TVA in perioada in care era neplatitoare de TVA. Din luna urmatoare a devenit platitoare de TVA. Stabilim daca se poate deduce TVA-ul aferent cumpararii apartamentului.


Suma TVA aferenta apartamentului cumparat anterior inregistrarii in scopuri de TVA poate fi dedusa, dar numai in situatia in care apartamentul respectiv este destinat realizarii de operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere sau neimpozabile, conform conditiei de la art. 145 alin. (2) lit. a), b) si c). De asemenea, suma TVA poate fi dedusa daca apartamentul respectiv este destinat desfasurarii activitatii administrative a societatii sau extinderii activitatii printr-un punct de lucru.
 
       Astfel, chiar daca fiecare factura  de achizitie are o data anterioara inregistrarii in scopuri de TVA, suma TVA deductibila poate fi dedusa dupa inregistrarea in scopuri de TVA, dar numai daca factura in care este inscrisa suma TVA deductibila este emisa pe numele persoanei impozabile cumparatoare.
 
        In acest caz, exercitarea  dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. (2) lit. a), b) si c) coroborate cu prevederile alin. (4). Prin alin.  4  al art.  145  din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".

          Aceasta posibilitate de exercitare a dreptului de deducere este dezvoltata la punctul 45 din  normele de aplicare ale acestui articol, cu ultima modificare efectuata prin H.G. nr. 1071 din  6 noiembrie 2012, de la alin. (1) la alin. (3)  " In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 152 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 61 alin. (10) - (12) si pct. 62 alin. (5) - (7)." .
 
          In situatia prezentata, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA deductibile aferente bunurilor achizitionate anterior inregistrarii in scopuri de TVA, dar numai daca bunurile respective se regasesc in patrimoniu la data inregistrarii in scopuri de TVA.  Exercitarea acestui drept este cunoscuta sub denumirea de ajustarea sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile, fiind reglementata  prin art. 149  alin. (4) lit. c)  "Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza: ….. c) in situatia in care un bun de capital al carui drept de deducere a fost integral sau partial limitat face obiectul oricarei operatiuni pentru care taxa este deductibila."
 
       Avand in vedere faptul ca apartamentul se incadreaza in categoria bunurilor de capital, exercitarea dreptului de deducere se efectueaza pentru perioada ramasa din cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani. In acest context, am in vedere prevederile pct. 54 alin. (11) din normele de aplicare ale art. art. 149 alin. (4) lit. c)  "Ajustarea taxei deductibile prevazute la art. 149 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal se efectueaza pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii, fiind de pana la o cincime ori, dupa caz, o douazecime pe an din valoarea taxei nededuse pana la momentul ajustarii, si se inscrie in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care apare livrarea sau orice alta operatiune pentru care taxa aferenta bunului de capital este deductibila. Prevederile prezentului alineat se completeaza cu cele ale pct. 38 si 39".

Suma TVA ajustata aferenta apartamentului respectiv trebuie inscrisa in Registrul bunurilor de capital ca document de evidenta fiscala.
 
       De asemenea, exercitarea dreptului de deducere poate fi efectuata si pentru serviciile nedecontate la momentul inregistrarii in scopuri de TVA. Exercitarea acestui drept este cunoscuta sub denumirea de ajustarea sumei TVA in beneficiul persoanei impozabile, fiind reglementata  prin art. 148  alin. (1) lit. a) din Codul fiscal si pct. 53 alin.  (2) din normele de aplicare ale acestui articol "In baza prevederilor art. 148 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila poate sa ajusteze taxa nededusa aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor si activelor corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital conform art. 149 din Codul fiscal, activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in situatia in care persoana impozabila castiga dreptul de deducere a taxei. Ajustarea in acest caz reprezinta exercitarea dreptului de deducere si se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea sau, dupa caz, intr-un decont de taxa ulterior.".
       
Ajustarea efectuata se inscrie in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care se efectueaza ajustarea, de exemplu in luna ianuarie 2015 si se raporteaza doar  prin  decontul de TVA cod 300 la randul 30 "Regularizari taxa dedusa" in cazul altor bunuri decat cele de capital sau la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital".
 
       In concluzie,  suma TVA deductibila poate fi dedusa prin primul decont de TVA cod 300 sau prin  deconturile urmatoare, in cadrul termenului de prescriere a acestui drept de deducere, chiar daca pe factura de achizitie nu este inscris codul de TVA al cumparatorului, aspect reglementat in mod expres la pct. 45 alin.    (2) din normele de aplicare ale art. 145  " Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal. Dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal poate fi exercitat de persoana impozabila chiar daca factura nu contine mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit beneficiarului conform art. 153 din Codul fiscal. Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal".
 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016